ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Εκκίνηση την Παρασκευή από την Ακρόπολη για το 37ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ

Εκκίνηση την Παρασκευή από την Ακρόπολη για το  37ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ
Την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2019 στις 7.00 π.μ. , από τους πρόποδες του ιερού βράχου της Ακρόπολης των Αθηνών, θα ξεκινήσει ο Διεθνής Αγώνας Υπεραποστάσεων, το 37ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.

Περίπου 400 δρομείς από 50 χώρες από όλα τα σημεία του πλανήτη, μεταξύ αυτών 60 Έλληνες, θα ξεκινήσουν το μακρύ δρομικό ταξίδι των 246,6 χιλιομέτρων στα βήματα του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη ενώνοντας την Αθήνα με τη Σπάρτη. Εντατικές προπονήσεις πολλών μηνών ή και ετών ακόμη και αντίστοιχη ψυχολογική προετοιμασία θα δώσουν τη θέση τους στην τελική προσπάθεια για να φθάσουν το πολύ μέσα σε 36 ώρες συνεχούς τρεξίματος, στο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα στη Σπάρτη και να ακουμπήσουν τα πόδια του, σημάδι ότι τερμάτισαν.

Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε στη καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου, Βαγγέλης Πολυμέρης.

Από τη μεριά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η εκπρόσωπός του, Αρίστη Σταθακοπούλου, έδωσε έμφαση στην πολυετή συνεργασία του Ιδρύματος, με τον Διεθνή Σύνδεσμο, ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, η οποία χρονολογείται από το 2004, αναγνωρίζοντας τόσο την ιστορική όσο και την αθλητική του σημασία. «Αγώνας δύσκολος, όχι μόνο για την απόσταση του, αλλά κυρίως για τη σωματική και ψυχική δύναμη και αφοσίωση που απαιτεί από τον αθλητή προκειμένου να ξεπεράσει τα προσωπικά όρια της αντοχής του. Tο Σπάρταθλον φέρει όλες αυτές τις αρετές και αξίες, οι οποίες συνοψίζονται στην έννοια του ‘ευ αγωνίζεσθαι’ και που κι εμείς ως ΙΣΝ προσπαθούμε να προωθήσουμε μέσω της κοινωφελούς μας δράσης».

Ο περσινός πρώτος Έλληνας νικητής, Ιωάννης Πολυμένης, περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τη περίοδο της προετοιμασίας του, όταν εργαζόταν ως ναυτικός και ήταν αναγκασμένος να προπονείται πάνω στο κατάστρωμα του καραβιού. «Αυτό συνέβαλε στο να μπορέσω να εκπαιδεύσω το μυαλό μου για να ανταπεξέλθω στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ».

Μαζί τους, συμπαραστάτες στη δοκιμασία τους, εκατοντάδες εθελοντές, συνοδοί, γιατροί και φυσιοθεραπευτές. Παράλληλα, κατά μήκος της διαδρομής , αναμένεται να συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου από την εκκίνηση, τους ενδιάμεσους Δήμους αλλά και τον τερματισμό παρέχοντάς τους αμέριστα την ψυχολογική του υποστήριξη.

Φέτος μεταξύ των άλλων υπεραθλητών που θα καταβάλουν την υπερπροσπάθεια για την κατάληψη των 3 θέσεων του βάθρου θα είναι ο περσινός 2ος νικητής, ο Τσέχος Radek Brunner , καθώς και ο Αμερικανός, Bitter Zach, o οποίος έκανε πρόσφατα παγκόσμιο ρεκόρ καθώς διένυσε μια απόσταση 100 μιλίων, εντός σταδίου, σε 11 ώρες και 59 λεπτά. Αξιοσημείωτη είναι βέβαια και η συμμετοχή του θρύλου των υπεραποστάσεων Ελληνοαμερικανού δρομέα Dean Karnazes (Κωνσταντίνου Καρνέζη), όπως επίσης και η συμμετοχή αθλητών που ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Επιπλέον, αξιομνημόνευτη είναι η συμμετοχή του μεγαλύτερου δρομέα σε ηλικία, του Δημήτρη Χρόνη, καθώς και του ιερέα Πατέρα Θεόδωρου Περπερίδη , οποίος αγωνίζεται για ακόμη μια χρονιά, φορώντας τα ράσα του.

Τη μάχη για ακόμη μια χρονιά στην κατηγορία γυναικών, θα δώσει η Γεωργία Μαντά , περσινή πρώτη Ελληνίδα , η οποία ετοιμάζεται πυρετωδώς για μια καλύτερη επίδοση.

Ο αγώνας τελεί υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Τουρισμού, έχει δε την άμεση εποπτεία και έγκριση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Υπεραποστάσεων (Ι.Α.U.) και την αμέριστη υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 

ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ

Είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.

Το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ