ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Παρουσίαση του βιβλίου «Οι ελλαδέμποροι. Άκρα Δεξιά και φασισμός στην Ελλάδα του 20ού αιώνα» στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:17:00 μ.μ. | |
Παρουσίαση του βιβλίου «Οι ελλαδέμποροι. Άκρα Δεξιά και φασισμός στην Ελλάδα του 20ού αιώνα» στο Ναύπλιο
- Ποια ήταν η βαρύτητα του φασισμού και συνολικότερα της άκρας Δεξιάς για την Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα;


- Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά του φασισμού και η φυσιογνωμία της ακροδεξιάς παράταξης στη χώρα μας, σε μια περίοδο μεγάλων ιστορικών αναταραχών για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, με πολεμικές περιπέτειες και εμφυλίους, πραξικοπήματα, δικτατορικά καθεστώτα και μεγάλα διαστήματα ελεγχόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας;

Ο συγγραφέας, που θα είναι παρών στην εκδήλωση, προσεγγίζει τα παραπάνω ερωτήματα στο βιβλίο του. Ερευνά και καταθέτει τα ιδιαίτερα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά των φασιστικών κινήσεων, της Ακροδεξιάς και των καθεστώτων έκτακτης ανάγκης, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των κοινωνικών, πολιτικών και ιδεολογικών διεργασιών που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τον όρο «ελλαδέμποροι» για να χαρακτηρίσει τη μερίδα εκείνη του πληθυσμού που έκανε την εθνοκαπηλεία μέσο βιοπορισμού και πολύ συχνά κοινωνικής ανέλιξης, επαγγελματικής ή πολιτικής καριέρας και πλουτισμού. «Πρόκειται για ένα διαχρονικό χαρακτηριστικό που απαντάται στον κόσμο της άκρας Δεξιάς και των φασιστικών κύκλων, που κατά την περίοδο της Κατοχής διέπρεψαν και με μια άλλη ιδιότητα, αξιοποιώντας τη συνεργασία τους με τους φασίστες κατακτητές για εύκολο πλουτισμό: εκείνα τα χρόνια της δυστυχίας και των μαζικών θανάτων από πείνα, ήταν πολλοί οι δωσίλογοι “ελλαδέμποροι” που πέτυχαν και ως μαυραγορίτες λαδέμποροι», γράφει.

Σας περιμένουμε να τα συζητήσουμε όλα αυτά από κοντά, στον πάντα φιλόξενο χώρο του Πυκνού Παρόντος (Πότι 1 & Ασκληπιού, Ναύπλιο), το Σάββατο 30 Νοέμβρη στις 19:00.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ