ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Οι τιμές παραγωγού για τις εξαγόμενες Κλημεντίνες έφτασαν και τα 50 λεπτά το κιλό στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:35:00 μ.μ. | | | | |
Οι τιμές παραγωγού για τις εξαγόμενες Κλημεντίνες έφτασαν και τα 50 λεπτά το κιλό στην Αργολίδα
Χρονιά του... παραγωγού η φετινή για το μανταρίνι ποικιλίας Κλημεντίνη. Η ζήτηση είναι ιδιαίτερα έντονη όπως είχαμε γράψει εγκαίρως εδώ και αρκετές εβδομάδες και ως εκ τούτου οι τιμές έχουν ανέλθει και στα επίπεδα των 50 λεπτών το κιλό, σε ορισμένες περιοχές.

Στο νομό Αργολίδος η παραγωγή είναι μειωμένη σε ποσοστό 20 με 30% στις πρώιμες περιοχές, ενώ στις όψιμες το ποσοστό της μείωσης φθάνει το 40 με 50%. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου Αργολίδος, κ. Θωμάς Φάκλαρης «πέρσι η Αργολίδα είχε υπερ-παραγωγή στις Κλημεντίνες, αλλά φέτος είναι μια εντελώς διαφορετική χρονιά και όλα εξελίσσονται ομαλά για τους παραγωγούς. Ζημιές δεν υπάρχουν από χαλάζια, ασθένειες κ.λπ. 

Στις πρώιμες περιοχές, όπως το Σκαφιδάκι και τα γύρω χωριά το μάζεμα έχει προχωρήσει σε ποσοστό έως και 50%, ενώ στα πιο όψιμα μέρη κατά 20%. Στις πρώιμες περιοχές η ποιότητα είναι εξαιρετική, το ίδιο και ο χρωματισμός του καρπού. Οι τιμές παραγωγού για το εξαγόμενο μανταρίνι έφθασαν και τα 50 λεπτά το κιλό, πράξεις έγιναν και στα 45 λεπτά, ενώ τα περισσότερα πωλούνται μεταξύ 43-46 λεπτά το κιλό».

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι συνολικές εκτάσεις με μανταρίνι (κάθε είδους) που καλλιεργήθηκαν στην χώρα μας την περίοδο 2017-2018 ήταν 91.119 στρέμματα, με την παραγωγή να φθάνει τους 174.171 τόνους.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί μανταρινιού ποικιλίας Κλημεντίνη σε Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Άρτα, Θεσπρωτία και Λακωνία που επλήγησαν από έντονες βροχοπτώσεις κατά το έτος 2018 έλαβαν πριν λίγους μήνες ενισχύσεις de minimis για τις απώλειες αυτές. Συνολικά εισέπραξαν 3,15 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα 70 ευρώ το στρέμμα.

Μπίκας Αλέξανδρος
Πηγή: agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ