ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Με μεγάλο ενδιαφέρον η εκδήλωση στο Ναύπλιο για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:11:00 μ.μ. | |
Με μεγάλο ενδιαφέρον η εκδήλωση στο Ναύπλιο για τον αντιγριπικό εμβολιασμό
Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019 όπου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση για τον εμβολιασμό των ενηλίκων και την θωράκισή τους απέναντι στην γρίπη , τον πνευμονιόκοκο αλλά και τον έρπητα ζωστήρα.


Την εκδήλωση διοργάνωσε το Κοινωνικό Δημοτικό Ιατρείο με τον Δήμο Ναυπλιέων και την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, ενώ  συμμετείχε και η χορωδία Βυζαντινοί και Παραδοσιακοί Αντίλαλοι σε διδασκαλία και διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Ρούτουλα.
 Η  ιατρός κ. Βαλεντίνη Ρούσου  παρουσίασε  με απλό και απόλυτα κατανοητό τρόπο το θέμα ,παρουσιάζοντας τα οφέλη αυτού του εμβολιασμού για  τους  ενήλικες , ιδιαίτερα  δε για τους  άνω των 60  ετών .

Γρίπη, πνευμονιόκοκκος, έρπητας ζωστήρας: Τρεις λοιμώδεις νόσοι που πλήττουν τον ενήλικο πληθυσμό, αυξάνοντας τις νοσηλείες, αλλά και τους θανάτους. Κι όμως, οι σοβαρές αυτές ασθένειες μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού.

Αυτό είναι το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας, που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, και στο οποίο παίρνουν μέρος 20 δήμοι σε όλη τη χώρα. 

Tο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων περιλαμβάνει 13 εμβόλια, που χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία, και αφορούν περισσότερα από 17 νοσήματα.
Ο ιός της γρίπης δεν αστειεύεται 

Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι στις χώρες της Ε.Ε., έως 50 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν από συμπτωματική γρίπη και 15.000 – 70.000 άτομα πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με τη γρίπη.

Σύμφωνα με έρευνες, ο εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης μειώνει κατά 56% τις επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν από τη νόσο, κατά 79% τις νοσηλείες και κατά 58% τους θανάτους σε διαβητικούς ασθενείς. 

Παράλληλα, μειώνει κατά 67% τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, κατά 54% του εγκεφαλικού επεισοδίου, κατά 75% τους θανάτους από καρδιολογικό αίτιο και κατά 56% των οξέων καρδιολογικών περιστατικών σε καρδιολογικούς ασθενείς. Επιπλέον, “ο εμβολιασμός μειώνει και τη μικροβιακή αντοχή, καθώς μειώνει σημαντικά τη χρήση των αντιβιοτικών”.
Οι ηλικιωμένοι έχουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές από αυτές.

Στις ειδικές ομάδες που πρέπει να εμβολιασθούν με προτεραιότητα για τη γρίπη ανήκουν, εκτός από τους ηλικιωμένους, και τα άτομα με χρόνια νοσήματα αλλά και οι έγκυες γυναίκες – οι τελευταίες φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές, ενώ η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης δύναται να επηρεάσει αρνητικά την έκβαση της ίδιας της κύησης και το έμβρυο.

Προσοχή στον πνευμονιόκοκκο
Στην Ευρώπη, η συνολική επίπτωση της πνευμονίας είναι 1 περιστατικό ανά 1000 άνθρωπο-έτη. Όμως, στα άτομα άνω των 65 ετών και σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αυτή εκτοξεύεται σε 14 και 22 περιστατικά ανά 1000 άνθρωπο-έτη, αντίστοιχα. “Ο πνευμονιόκοκκος είναι το κύριο και το πιο θανατηφόρο μικροβιακό αίτιο της πνευμονίας”.
Οι επώδυνες συνέπειες του έρπητα ζωστήρα

Σε ό,τι αφορά στον έρπη ζωστήρα, υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις ενήλικες μπορεί να εμφανίσει έρπη ζωστήρα, ενώ η συχνότητα αυξάνει σε άτομα άνω των 50, λόγω της φυσικής εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος µε την αύξηση της ηλικίας. Από τον έρπητα ζωστήρα μπορεί να μην κινδυνεύει να πεθάνει κανείς, όμως η λοίμωξη από τον ιό μπορεί να αφήσει πολύ έντονο, χρόνιο πόνο- τόσο έντονο, έως σημείου αυτοκτονίας, τόνισαν οι ειδικοί.
Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν οι ενήλικες; 

Τα εμβόλια που συστήνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τους ενήλικες άνω των 60 ετών, είναι η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα και κοκκύτη, το εμβόλιο της γρίπης ετησίως και το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα άπαξ. Τα εμβόλια έναντι του πνευμονιόκοκκου συστήνονται σε άτομα >65 ετών. Σε ενήλικες με συνοδές ιατρικές καταστάσεις (ομάδες αυξημένου κινδύνου) τα εμβόλια έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, καθώς και άλλα εμβόλια (έναντι ηπατίτιδας Α και Β, μηνιγγίτιδας κ.α.), χορηγούνται και σε νεότερα άτομα. Όλα αυτά τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ