ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Ερώτηση Γκιόλα στη βουλή για την κεραία στο 3ο Δημοτικό Άργους - Ζητάει την άμεση απομάκρυνσή της

Ερώτηση Γκιόλα στη βουλή για την κεραία στο 3ο Δημοτικό Άργους - Ζητάει την άμεση απομάκρυνσή της
Η Διεύθυνση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους, έχει προσφάτως, κατά το τρέχον χρονικό διάστημα, γνωστοποιήσει, με εμφατικό τρόπο, στις πολιτειακές αρχές, κεντρικές και τοπικές, την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας πολύ κοντά στο κτίριο και στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σχολείου.


Οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη και στη δημόσια υγεία από την ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας είναι σαφείς και παραδεδεγμένες από πλευράς της επιστημονικής κοινότητας. Εξίσου παραδεδεγμένη και σαφής είναι, όμως, και η βούληση των εταιρειών τηλεπικοινωνίας να πετύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή πληθυσμιακή κάλυψη και να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για μεταφορά δεδομένων (ήχου, εικόνας, βίντεο, ίντερνετ) από τους χρήστες κινητών τηλεφώνων, το οποίο αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των κεραιών.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν συνιστά σπάνιο φαινόμενο πολλές από αυτές να λειτουργούν παράνομα, κι αυτό αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από συχνές καταγγελίες πολιτών, όπως αποτυπώνονται στην πλούσια σχετική νομολογία των εθνικών δικαστηρίων, σχετικά διαβήματα προς το Συνήγορο του Πολίτη, καθώς και από αποφάσεις απομάκρυνσης που έχουν, ουκ ολίγες φορές, ληφθεί από τη Διοίκηση.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, και πιο ειδικά, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 35 του ν.4635/2019, σε περίπτωση εγκατάστασης κατασκευής κεραίας σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, τα όρια έκθεσης του κοινού απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των τιμών, που καθορίζονται στα άρθρα 2-4 της κ.υ.α. 53571/3839/6.9.2000 ή στην εκάστοτε ισχύουσα αντίστοιχη κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Καθίσταται, εκ των ανωτέρω, πρόδηλο ότι ο συντακτικός νομοθέτης έχει προβεί στα οφειλόμενα για την προστασία και τη διασφάλιση της ανθρώπινης και δημόσιας υγείας, καθώς και ότι αξιολογεί ως χρήζοντες ιδιαίτερης προστασίας εγκαταστάσεις από την ακτινοβολία των κεραιών, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα γηροκομεία και τα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα δε, εισάγει στην εθνική έννομη τάξη την απαγόρευση της υπέρβασης των ορίων έκθεσης του κοινού σε τιμές ανώτερες του60%.

Για τους λόγους αυτούς, είναι επιβεβλημένο να διαπιστωθεί ότι η εν λόγω κεραία, που έχει εγκατασταθεί πλησίον του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους είναι παράνομη. Πρόσθετα δε, είναι κρίσιμο να διακριβωθεί κατά πόσον έχει γίνει μελέτη επιπτώσεων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, εφόσον αυτή γειτνιάζει με το, προστατευόμενο ειδικά από το νόμο, δημοτικό σχολείο.

Η Διεύθυνση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους, με ιδιαίτερη ευαισθησία, στοργή και με αυξημένο αίσθημα ευθύνης προς τα νέα παιδιά που φοιτούν σε αυτό, έχει ,ήδη, έρθει σε επαφή με το Συνήγορο του Πολίτη, έχει, ήδη, απευθύνει ερωτήματα προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και έχει ,ήδη, καλέσει σε συνάντηση τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του Δημοτικού σχολείου για να τους ενημερώσει και για να σταθούν αρωγοί στο κρίσιμο αυτό ζήτημα για την ασφάλεια και υγεία των παιδιών τους και για την εκπαίδευσή τους σε ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον.

Ήδη η σχετική πρωτοβουλία απέδωσε άμεσα καρπούς και συγκροτήθηκε ευρεία Επιτροπή Αγώνα κατά της εγκατάστασης της εν λόγω κεραίας.

Στο ίδιο πνεύμα και με όμοιο, ως προς το δυναμισμό και την αποφασιστικότητα, τρόπο, οφείλει και η Πολιτεία, εννοώντας τα αρμόδια κρατικά όργανα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προστασία της νεαρής ηλικίας των μαθητών.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται ο κ. και η κ. Υπουργός:

- Έχει ελεγχθεί εάν η εγκατάσταση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας, που είναι εγκατεστημένη εγγύς του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους, πληροί τους απαραίτητους όρους νομιμότητας ; Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την άμεση απομάκρυνσή της ;

- Έχει εκπονηθεί μελέτη επιπτώσεων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση ; Kαι εάν ναι, ποιο είναι το πόρισμά της ;

- Σε τι χρόνους πρόκειται η Διεύθυνση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους και οι γονείς των μαθητών να λάβουν μια υπεύθυνη απάντηση που θα γνωστοποιεί την αλήθεια και θα δεσμεύεται για τη λήψη μέτρων σχετικά με αυτή ;ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ