ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Πρωτοβουλία για την οικία Νίκου Καρούζου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:00:00 π.μ. | | |
Πρωτοβουλία για την οικία Νίκου Καρούζου
Το “Ανάπλι εμπρός!” , εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα προσπαθούσε για μια συνάντηση με τους υπεύθυνους του Πανεπιστημίου της πόλης μας.

Επιθυμούσαμε να μεταφέρουμε την αγωνία μας και τις προτάσεις που έχουμε επεξεργαστεί κυρίως για την οικία Καρούζου.

Η συνάντηση αυτή έγινε τελικά δυνατή στις 24-2-2020 με την Πρόεδρο του τμήματος, παραστατικών και ψηφιακών Τεχνών κ. Μαρίνα Κοτζαμάνη

Είναι ντροπή για την πόλη μας η οικία του μεγάλου Αναπλιώτη ποιητή να βρίσκεται σε αυτό το χάλι.

Δυστυχώς η δημοτική αρχή αδιαφορεί, όπως ακριβώς επί έτη αδιαφορεί για τα δεκάδες άλλα σημαντικά κτήρια και μνημεία που δεν βρίσκονται στην κυριότητα του Δήμου, αλλά όχι μόνον για αυτά.

Αλλά η κοινωνία δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψει την εγκατάλειψη.

Θεωρήσαμε λοιπόν εμείς ανάγκη να αναλάβουμε κάποια δράση.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει στην κυριότητά του το 50% της οικίας Καρούζου. Και απ΄ότι φαίνεται δεν είναι δυνατόν να συνεννοηθεί με τους υπόλοιπους συγκυρίους.

Αλλά δεν επιτρέπεται να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά. Πόσα χρόνια ακόμα η εγκατάλειψη αυτή; Και οι εννέα συγκύριοι αύριο μπορεί να γίνουν τριάντα εννέα. Και τότε;

Η πρόταση που μεταφέραμε στην κ. Κοτζαμάνη, συνοψίζεται με λίγα λόγια στο εξής:

Πρωταρχικό είναι να καθορισθεί με Προεδρικό Διάταγμα η χρήση της οικίας ως χώρος εκπαίδευσης , πολιτισμού και μουσείου. 
Εκεί μπορεί να υπάρξει μια έκθεση Καρούζου, αλλά και να γίνονται ειδικά Πανεπιστημιακά μαθήματα και σεμινάρια. Και σπουδαίες εκδηλώσεις για τον ποιητή.

Ο καθορισμός της συγκεκριμένης χρήσης θα αποτρέψει κάθε επίδοξο επενδυτή να ενδιαφερθεί για την οικία αυτή. Η οικία Καρούζου θα αποκτήσει την αίγλη που του αξίζει

Μετά τον καθορισμό της συγκεκριμένης χρήσης για την οικία Καρούζου και εφ΄όσον οι συγκύριοι δεν συναινέσουν στην μεταβίβαση των μεριδίων τους στο Πανεπιστήμιο, θα πρέπει να επακολουθήσει αγωγή διανομής. Και δεδομένου ότι είναι εκ των πραγμάτων αδύνατη η αυτούσια διανομή, αναγκαστικά με δικαστική απόφαση θα επακολουθήσει αναγκαστικός πλειστηριασμός. Μη υπαρχόντων επίδοξων επενδυτών, λόγω της καθορισμένης χρήσης του κτηρίου , το Πανεπιστήμιου θα δύναται σε μια εξαιρετικά λογική τιμή να αποκτήσει το 100% του ακινήτου.

Βεβαίως μετά θα πρέπει να ακολουθήσουν τα έργα αποκατάστασης του κτηρίου.

Επ΄ ευκαιρία αυτής της συνάντησης, το “Ανάπλι εμπρός!” έθεσε και άλλα θέματα, όπως την αξιοποίηση με μελέτες φοιτητών του σημαντικού αρχείου προγραμμάτων και αφισών του Εθνικού Θεάτρου που διαθέτει (ή πρέπει να διαθέτει ακόμα) ο Δήμος μας, ως και του Αρματος Θέσπιδος, της κινητής δηλαδή θεατρικής σκηνής που επίσης έχει δωρηθεί στον Δήμο μας.

Θέσαμε το θέμα ότι και το πανεπιστήμιο πρέπει από τώρα να αρχίσει να προετοιμάζεται για τους εορτασμούς των διακοσίων ετών από την Επανάσταση.

Στη συνάντηση με την πρόεδρο του τμήματος ακούσαμε και ιδέες και σχέδια που έχουν και κάποια αφορούν και την πόλη μας, Όπως το φεστιβάλ που θέλουν να ετοιμάσουν με ταινίες ψηφιακής Τέχνης και να το παρουσιάσουν εδώ,στο Δημοτικό κινηματογράφο. Στα πλαίσια αυτού του φεστιβάλ θα υπάρξει και ταξίδι όχι μόνο από φοιτητές αλλά και από δημότες που επιθυμούν να συμμετέχουν. Μάλιστα θα ζητηθεί η βοήθεια από το ΔΟΠΠΑΤ για την ολοκλήρωση των δράσεων αυτών. Ελπίζουμε και ευχόμαστε ο ΔΟΠΠΑΤ να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή.
Όλοι θα βγούμε ωφελημένοι.

Είναι τέλος αυτονόητο ότι μεταφέραμε το μεγάλο όραμα ενεργών πολιτών για την κατασκευή στην πόλη μας νέου σύγχρονου πολιτιστικού πολυχώρου, που θα μπορεί να αξιοποιηθεί και από το Πανεπιστήμιο.

Τι να κάνουμε; Είμαστε αναγκασμένοι να υποκαθιστούμε τα ελλείμματα που υπάρχουν στην επίσημη εκπροσώπηση του Δήμου μας.

Δεν κάνουν αυτοί κάτι; Πρέπει κάποιος άλλος να αναλάβει πρωτοβουλίες

Ανάπλι εμπρός!
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ