ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΝΑΥΠΛΙΟ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Δικηγόρος Ιωάννης Γλύκας: Πως θα γίνει δίκη στο Ναύπλιο σε μια μικρή αίθουσα με 45 ανθρώπους;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:53:00 π.μ. | |
Δικηγόρος Ιωάννης Γλύκας: Πως θα γίνει δίκη στο Ναύπλιο σε μια μικρή αίθουσα με 45 ανθρώπους;
Ακόμα μία φωνή στις δεκάδες θεσμικές φωνές αγωνίας που ακούμε καθημερινά για τον έκθετο, στον κορωνοϊό Covid-19, χώρο των δικαστηρίων – παρόλα τα μέτρα που έλαβαν οι συναρμόδιοι υπουργοί – προστέθηκε σήμερα, για την υποχρεωτικότητα της εκδίκασης υποθέσεων που εκπνέουν τα 18μηνα της προσωρινής κράτησης των κρατουμένων.

Ο μάχιμος δικηγόρος Γιάννης Γλύκας, με εμπειρία στα ακροατήρια καλείται να δικάσει σήμερα κακούργημα για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, με 13 κατηγορούμενους στα δικαστήρια του Ναυπλίου, την ώρα που η Πολιτεία απαγορεύει τη συνάθροιση άνω των 10 ατόμων.

Κι αυτό γιατί για τρεις εκ των κατηγορουμένων είναι προφυλακισμένοι και λήγει η προσωρινή τους κράτηση στις 19 Απριλίου. Ο κ. Γλύκας υπογραμμίζει την επικινδυνότητα της κατάστασης, όπου σε μια μικρή αίθουσα των δικαστηρίων του Ναυπλίου (με συνθήκες ακατάλληλες και προ πανδημίας), συνέρχονται τα μέλη της έδρας που είναι 5 άτομα, 13 κατηγορούμενοι, πάνω από 10 δικηγόροι που τους υπερασπίζονται, αστυνομικοί, φρουροί και αστυνομικοί μάρτυρες της υπόθεσης, συγγενείς των κατηγορουμένων κ.λπ.

Η ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του δικηγόρου στο facebook προκαλεί εύλογη ανησυχία. Δίκαιη επίσης και η αντίδραση των δικηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι οποίοι αρνούνται να παρουσιαστούν στα δικηγορικά έδρανα, την ώρα μάλιστα που μπορούν οι τρεις κατηγορούμενοι να αποφυλακιστούν με την επιβολή του αυστηρού σε κατ’ οίκον περιορισμό όρου και με το ενδεχόμενο η υπόθεση να εκδικαστεί τον Μάιο.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του Γιάννη Γλύκα, Β’ αντιπροέδρου της Ένωσης Μαχόμενων Δικηγόρων, στην προσωπική του σελίδα στο facebook:

Ιωάννης Γλύκας

«Θα θυμάστε ότι πριν μια εβδομάδα σε τρεις συνεχόμενες αναρτήσεις μια την μέρα δυο μετά την πρώτη ΚΥΑ και πριν τη δεύτερη και μια μετά την δεύτερη είχα προκρίνει το υπέρτατο αγαθό της υγείας και της ζωής κατ’ επέκταση σε σύγκριση με την ομολογουμένως αναγκαία τήρηση της υποχρέωσης εκδίκασης πριν την παρέλευση του 18μηνου των κρατουμένων ! Τη Δευτέρα και ενώ ήδη απαγορεύεται η συνάθροιση άνω των 10 ατόμων ενώ ντουντούκες από αστυνομικά και αλλά οχήματα μας προτρέπουν (και σωστά ) να πάμε σπίτια μας και ενώ μάλλον έρχεται ακόμα και την ίδια μέρα ίσως η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας και χωρίς να έχουμε το πιθανά αναγκαίο φύλλο πορείας για να μεταβούμε εκεί .. και τα κρούσματα και τα θύματα είναι πολλαπλάσια δραματικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα είμαστε « υποχρεωμένοι τρεις δικαστές ένας εισαγγελέας ένας γραμματέας 10-11 δικηγόροι ..12 εκ των 13 κατηγορουμένων γιατί ο ένας εκπροσωπείται με εξουσιοδότηση, με την προβλεπόμενη παρουσία τουλάχιστον ενός συγγενή για κάθε κατηγορούμενο και άλλων σίγουρα 2 μαρτύρων κατηγορίας αστυνομικών και άλλων 3-4 μαρτύρων υπεράσπισης τουλάχιστον, είμαστε υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε και να δικάζουμε υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης (ο θεός να την κάνει) και διακεκριμένης περίπτωσης διακίνησης ναρκωτικών στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων, υπόθεση που λήγει το ανώτατο όριο προσωρινής κράτηση στις 19/4.2020. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τουλάχιστον 40 άνθρωποι και αν οι συγγενείς απομακρυνθούν, τουλάχιστον 30 στον ίδιο χώρο σε μια εκ των αιθουσών του Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου ! (Έχω αναφερθεί σχετικά στο παρελθόν για τις συνθήκες εκεί εκτενώς ). Στον ίδιο χώρο βεβαίως πρέπει να παρευρίσκεται και ικανός αριθμός αστυνομικών δυνάμεων για την τήρηση της τάξης. Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν να συνευρισκόμαστε επί επτάωρον στον ίδιο χώρο με τους πιο μέτριους υπολογισμούς 35 άνθρωποι, μπορεί και 45, όπου θα υποχρεούμαστε να παραβιάσουμε την οδηγία περί μη συνάθροισης άνω των 10 ανθρώπων, για να μη διακοπεί ένα δικαστήριο για το Μάιο (ακόμα και αν χρειαστούν δυο συνεδριάσεις διακοπών για λόγους δικονομικής ασφαλείας ) και αποφυλακιστούν οι τρεις εκ των 13 κατηγορουμένων που είναι προσωρινά κρατούμενοι! Τέτοια πρεμούρα! Ο υπογραφών δεν εκπροσωπεί προσωρινά κρατούμενο, αλλά έναν ελεύθερο και έναν ακόμα που εκπροσωπείται με εξουσιοδότηση! Ποιοι είναι οι κίνδυνοι ;

1. Κάθε ένας από τους παρόντες εκεί να αποτελέσει υποψήφιο ασθενή που δεν θα αρρωστήσει απλά, αλλά θα αποτελέσει και εν δυνάμει μεταφορέα του ιού σε άλλους 70 ακόμα.

2. Οι τρεις κρατούμενοι θα πρέπει να γυρίσουν υποχρεωτικά στη φυλακή του Ναυπλίου και μετά στην φυλακή που είναι « χρεωμένοι», που σημαίνει ότι εν δυνάμει θα αποτελούν πιθανούς μεταφορείς της νόσου εντός σωφρονιστικών καταστημάτων, όταν έχουν απαγορευτεί άδειες και επισκεπτήρια!

3. Με τη μεταφορά ανθρώπων από λεκανοπέδιο Αττικής κυρίως στο Ναύπλιο διασπείρεται ενδεχομένως ο ιός από περιοχή σε περιοχή και αντιβαίνει στη σωστή λογική των μη μετακινήσεων.. και φυσικά άλλοι κίνδυνοι που ο υπογραφών να μην έχει σκεφτεί μέχρι τώρα!

Έγιναν διάφορες διπλωματικές κινήσεις προκειμένου να αποτραπεί το επερχόμενο κακό! Κανένα αποτέλεσμα! Στο βωμό του 18μηνου! Όταν υπάρχει η σαφής επιλογή της διακοπής του δικαστηρίου για δικάσιμο του Μαΐου και κατ’ οίκον περιορισμός για τους τρεις προσωρινά κρατούμενους!

Δεν θέλω να γράψω πως έφτασε η δίκη μέχρι εδώ και δεν έχει τελειώσει, γιατί θα έγραφα παρά πολλά και ίσως μη αρεστά! Ούτε θέλω να θυμίσω πως τεράστιες δικές πολύ σοβαρότερες ολοκληρώθηκαν αφού αντιπαρατέθηκε η προσωρινή κράτηση με κατ’ οίκον περιορισμό των κρατουμένων (π.χ. Noor one)! Στη Δίκη αυτή συμμετέχουν εξαιρετικοί συνάδελφοι με τεράστια πείρα! Όλοι μαζί αποφασίσαμε μηδενός εξαιρουμένου να μην παρασταθούμε και να μη μεταβούμε και με επιστολή που ήδη έχουμε στείλει στον Πρόεδρο του δικαστηρίου ζητούμε να διακοπεί η υπόθεση σε νεώτερη δικάσιμο!

Ενημερωμένος είναι και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου για την υπόθεση. Ελπίζω στη μη αποδοχή διορισμού, από πλευράς συνάδελφων Ναυπλίου, σε περίπτωση εξαναγκασμού (δεν νομίζω) από το Δικαστήριο και ορισμού τους στους κατηγορουμένους αν διατάξει την πρόοδο της Δίκης και απορρίψει το αίτημα διακοπής! Όταν υπάρχουν κρούσματα σε δικαστικούς λειτουργούς και όταν υπάρχουν δίκαιες κραυγές αγωνίας και δικαιολογημένες αρνήσεις από εισαγγελικούς λειτουργούς, οι δικηγόροι πρέπει να κάνουν το χρέος τους απέναντι στην κοινωνία! Και το χρέος μας είναι η προστασία αυτής και όχι να εξαντλούμε τις «συνδικαλιστικές μας υποχρεώσεις με την ανάρτηση μιας φωτογραφίας με μάσκα από τα δικαστήρια»..


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ