ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Συνδικάτο τροφίμων Αργολίδας: Τα δικαιώματά μας δεν θα μπουν σε καραντίνα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:39:00 π.μ. | |
Συνδικάτο τροφίμων Αργολίδας: Τα δικαιώματά μας δεν θα μπουν σε καραντίνα
Πληθαίνουν καθημερινά τα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και οι καταγγελίες των εργαζομένων για ζητήματα μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, μισθών, εργασιακών σχέσεων και αδειών.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού θωρακίζουν τους επιχειρηματίες ενώ παράλληλα ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων.

Το αυτονόητο των ατομικών μέτρων προφύλαξης που χρειάζεται να παίρνουμε δεν μπορεί να κρύψει τόσο την ευθύνη του κράτους για τις ελλείψεις στη δημόσια υγεία, όσο και της μεγαλοεργοδοσίας που σε κάθε ευκαιρία σπεύδει πρώτα από όλα να τσακίσει τα δικαιώματα μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν σε κανένα εκβιασμό, να μην υποκύψουν σε καμία πίεση της εργοδοσίας που εκμεταλλεύεται κάθε συγκυρία για να προωθήσει τα συμφέροντά της, καταστρατηγώντας θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα. Να μην αποδεχτούν σε καμία περίπτωση οποιοδήποτε αλλαγή στις συμβάσεις, άδειες άνευ αποδοχών, υποχρεωτικές άδειες. Ειδικότερα για τις υποχρεωτικές άδειες, που οι καταγγελίες «πέφτουν βροχή», τονίζουμε ότι η μονομερής χορήγηση κανονικής άδειας στον μισθωτό απαγορεύεται.

Επομένως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κανονική άδεια η για οποιοδήποτε λόγο υποχρεωτική χορήγηση μιας ή περισσότερων ημερών αναπαύσεως από τον εργοδότη στον μισθωτό, μετά από απόφαση του εργοδότη.

Στην περίπτωση αυτή ο εργαζόμενος θα λάβει τις αποδοχές του, όχι βάσει των διατάξεων του Α.Ν 539/1945, δηλαδή όχι ως αποδοχές αδείας, αλλά βάσει των διατάξεων περί υπερημερίας του εργοδότη. Οι ανωτέρω ημέρες αναπαύσεως δεν μπορεί να συμψηφιστούν με τις ημέρες αδείας του μισθωτού, η χορήγησή τους δηλαδή δεν έχει ως συνέπεια τη μείωση των ημερών αδείας αυτού.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, είναι υποκριτικά όσα ακούγονται από την κυβέρνηση για ατομική ευθύνη και ότι όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα. Οργανωμένα απαιτούμε μέτρα προστασίας και άδεια με αποδοχές όπου κρίνεται απαραίτητο και αντιστεκόμαστε στις πιέσεις της εργοδοσίας. Υπάρχει συσσωρευμένη πείρα και γνωρίζουμε καλά ότι οποιοδήποτε έκτακτο και προσωρινό επέβαλε η εργοδοσία στα εργοστάσια στον κλάδο τελικά έγινε μόνιμη θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων.

Τα δικαιώματά μας δεν θα μπουν σε καραντίνα

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το Συνδικάτο τους, να καταγγείλουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία να μη γίνουν τα θύματα σε συνθήκες πανδημίας.

 Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΛΙΖΈΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ     ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ