ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Τι μέτρα στήριξης προτείνουν οι επισκευαστές αυτοκινήτων για να μην αφανιστεί ο κλάδος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:34:00 μ.μ. | |
Τι μέτρα στήριξης προτείνουν οι επισκευαστές αυτοκινήτων για να μην αφανιστεί ο κλάδος
Η ΕΝΙΑΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ (ΕΟΒΕΑΜΜ), ως ο πανελλήνιος αντιπροσωπευτικός φορέας των Συνεργείων επισκευής και συντήρησης των αυτοκινήτων οχημάτων, μηχανημάτων, μοτοσυκλετών και μηχανών θαλάσσης, μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) και του «Διεθνούς Συνδέσμου Επισκευαστών Αμαξωμάτων-AIRC», αριθμούσα:



56 Πρωτοβάθμια Σωματεία Μέλη

18.000 Ανεξάρτητα Συνεργεία Ειδικότητας

80.000 Εργαζόμενους Τεχνίτες Αυτοκινήτου

70% της Παροχής Υπηρεσιών μετά την πώληση,

85% Πανελλαδική εκπροσώπηση του κλάδου

Ο κλάδος επισκευαστών αυτοκινήτων μηχανημάτων και μοτοσυκλετών ήταν ένας από τους κλάδους που παρέμεινε ανοιχτός εν μέσω πανδημίας συνεισφέροντας και αυτός στην υγιή κίνηση των κυκλοφορούντων οχημάτων και μοτοσυκλετών ( ασθενοφόρα –περιπολικά – φορτηγά – μηχανάκια delivery ) με κίνδυνο της προσωπικής τους υγείας .Διατήρησαν σε λειτουργία τις επιχειρήσεις τους με μηδενικό, τζίρο και ανοιχτές όλες τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις (μισθούς, μισθώματα, δόσεις εφορίας, δάνεια κ.ο.κ.), απειλούμενοι με πλήρη οικονομική καταστροφή.

Για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών που δημιούργησε ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας του κλάδου λόγω της πανδημίας και για να μην αφανιστεί ένας κλάδος επαγγελματιών ζωτικότατος για την ελληνική οικονομία προτείνουμε :

· Aναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, πληρωμής ΦΠΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και των δόσεων ρυθμίσεων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο μέχρι τέλος του έτους.

· Διαγραφή εισφορών προς ασφαλιστικά ταμεία για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις έχουν αναστείλει την δραστηριότητά τους. Αναστολή πληρωμής των εισφορών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και αναστολή όλων των σχετικών δόσεων ασφαλιστικών ρυθμίσεων για τους επόμενους 6 μήνες από την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας. Ειδικά για τις ρυθμίσεις οφειλών προτείνεται αντί της αναστολής το πάγωμα και η μεταφορά τους σε μεταγενέστερο χρόνο με την δυνατότητα είτε εξαγορά τους είτε αφαίρεσης τους από τον ασφαλιστικό χρόνο του ασφαλισμένου.

· Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους ενεργούς επαγγελματίες, στους οποίους έχει διακοπεί λόγω οφειλών.

· Αναστολή πληρωμής ρυθμίσεων προς Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και δημοτικών τελών και δημοτικών μισθωμάτων για 8 μήνες.

· Στήριξη της απασχόλησης στους κλάδους που πλήττονται μέσω επιδότησης επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στα πρότυπα αντίστοιχων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

· Προστασία επαγγελματικής στέγης για διάστημα 6 μηνών σε περίπτωση μη πληρωμής μισθωμάτων στους εκμισθωτές, υπό προϋποθέσεις.

· Τη νομοθέτηση της αναστολής των δανειακών υποχρεώσεων, ενήμερων και μη οφειλετών, προς τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις καθώς και μετατροπή του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών από 8 ημέρες που ισχύει σήμερα σε 90 ημέρες και μη αναγγελία στην Τειρεσίας Α.Ε.

· Αναστολή διαδικασιών διακοπής στις παροχές ρεύματος, υδροδότησης, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή μη πληρωμής λογαριασμών για 8 μήνες.

· Προστασία πρώτης κατοικίας και αναστολή πλειστηριασμών έως τα τέλη του 2020.

· Αναστολή διαδικασίας-μηχανισμού καθορισμού κατώτατου μισθού βάσει του Ν. 4172/2013.

· Δυνατότητα εκ νέου επιλογής, μετά το πέρας των έκτακτων μέτρων, για όλους τους επιχειρηματίες, ασφαλιστικής κατηγορίας βάσει του Ν. 4670/20.

· Παροχή κεφαλαίων κίνησης από τα τραπεζικά ιδρύματα προς τις επιχειρήσεις με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

· Εκ νέου ενεργοποίηση και επέκταση του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας για αυτοαπασχολούμενους, για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με απόφαση της Πολιτείας.

· Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους βάσει αναγκαστικής εντολής.

· Αναστολή των κατασχέσεων και αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών

· Ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και την Κοινωνική Ασφάλιση μετά το τέλος των έκτακτων μέτρων

· Κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος.

· Κατάργηση προκαταβολής φόρου του προσεχούς έτους.

· Άρση των ποινικών κυρώσεων για την σφράγιση επιταγών

· Μικροπιστώσεις για τους ΕΒΕ μέσω του ΕΤΕΑΝ και του τραπεζικού συστήματος

· Δάνεια από εμπορικές τράπεζες με επιδότηση επιτοκίου.

· Μηδενισμό χρεώσεων για συναλλαγές μέσω POS και μείωση των χρεώσεων των τραπεζών για συναλλαγές μέσω e-banking

· Εξειδίκευση χρηματοδοτικών εργαλείων για τις Μικρές Επιχειρήσεις και Αυτοαπασχολούμενους.

· Ένταξη του κλάδου σε αναπτυξιακά προγράμματα και προγράμματα ΕΣΠΑ

· Χρηματοδότηση του κλάδου οριζόντια χωρίς όρους και προϋποθέσεις

· Προώθηση του σήματος «Στηρίζουμε πρώτα τις μικρές επιχειρήσεις». Για να καταφέρουν να ξεπεράσουν τις συνέπειες της πανδημίας

Θα πρέπει η πολιτεία να αφουγκραστεί τις θέσεις και τις προτάσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και από κοινού να σχεδιαστεί ένα πλαίσιο ανάπτυξης για την επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας μας γιατί στην συντριπτική τους πλειοψηφία (99%) είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και χαρακτηρίζονται ως «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας. Ο όρος αυτός αναφέρεται κυρίως στην συνεισφορά τους ως προς την κοινωνική συνοχή. Η διάρρηξη της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας ισοδυναμεί με διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.

             Ο Πρόεδρος                                 Ο Γενικός Γραμματέας
Αθανάσιος Νικολόπουλος                          Παναγιώτης Μακρής



ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ