ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Εκδήλωση μνήμης του ΚΚΕ Αργολίδας για τους εκτελεσμένους στη μάντρα του νεκροταφείου Ναυπλίου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:23:00 π.μ. | |
Εκδήλωση μνήμης του  ΚΚΕ Αργολίδας για τους εκτελεσμένους στη μάντρα του νεκροταφείου Ναυπλίου (βίντεο)
Τους Κομμουνιστές αγωνιστές πατριώτες που εκτελέστηκαν κατά την περίοδο 1948-1949 στην μάνδρα του νεκροταφείου Ναυπλίου, τίμησαν το πρωί της Πρωτομαγιάς 2020 τα μέλη και οι φίλοι της Ν.Ε. Αργολίδας του ΚΚΕ.
Στο σημείο της εκτέλεσης διαβάστηκε ένα μικρο ιστορικό, αναφέρθηκαν επίσης τα ονόματα των εκτελεσθέντων και στην συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στην μνήμη των πεσόντων αγωνιστών.
"Τιμάμε τους πεσόντες αγωνιστές για έδωσαν ακόμα και την ζωή τους, αγωνιζόμενοι αλύγιστα ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, για μια δίκαιη κοινωνία με τον λαό στην εξουσία. Τιμή και δόξα στους αλύγιστους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές"
Από το άρθρο, Ακροναυπλία: «Ημερολόγιο» φυλακών της πόλης του Ναυπλίου , του Μπάμπη Αντωνιάδη αντιγράφουμε:
1948-19 Φεβρουαρίου. Εκτέλεση έντεκα κρατουμένων στην μάνδρα της ανατολικής πλευράς του νεκροταφείου Ναυπλίου. Με πρόσχημα τη μεταγωγή, τους οδήγησαν σε εκτέλεση. Επειδή ήταν διάχυτος ο φόβος για εκτέλεση οι κρατούμενοι της Ακροναυπλίας έβαλαν σκοπούς. Περιγραφή κρατούμενου:Άκουσα το χάραμα ένα μαζικό τραγούδι από πολύ μακριά . Δεν μπόρεσα να ξεχωρίσω τα λόγια Δεν θυμάμαι ακριβώς πιο ήταν. Ήταν το τραγούδι αυτών που πήγαιναν για εκτέλεση.
1948-22 Ιουνίου. Εκτέλεση άλλων τεσσάρων κρατουμένων της Ακροναυπλίας στο Νεκροταφείο Ναυπλίου. Στάση των φυλακισμένων για την παύση εκτελέσεων. Στην διάρκεια της διαμαρτυρίας το πρατουμένων εκτελέστηκαν δύο κρατούμενοι με πυροβόλα όπλα μέσα στους θαλάμους.
Σύμφωνα με μαρτυρία αδερφού εκτελεσμένου στις 22 Ιουνίου, η ριπή ακούστηκε χιλιόμετρα μακριά, από τον τόπο της εκτέλεσης.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ