SUPER MARKET ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΒΕΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τον καταρροϊκό πυρετό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για καταρροϊκό πυρετό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Ερώτηση για τον καταρροϊκό πυρετό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης.

Αναλυτικά η ερώτηση των δυο βουλευτών του ΚΚΕ:

"Ο καταρροϊκός πυρετός παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς εμφανίζεται σχεδόν σε όλους τους νομούς -Λακωνία, Μεσσηνία, Αργολίδα- με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης. Ήδη υπάρχει μεγάλη απώλεια ζώων, με πολλούς κτηνοτρόφους να είναι «ξεχασμένοι» από Περιφέρεια και κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι είναι ανενημέρωτοι από τους επίσημους κρατικούς φορείς, παλεύουν μόνοι τους για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Οι κτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου δεν έρχονται πρώτη φορά αντιμέτωποι με τον καταρροϊκό πυρετό. Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες των κτηνοτρόφων με την έκταση που πήρε η επιδημία το 2014, με τα ανεπαρκή μέτρα από την τότε περιφερειακή διοίκηση και κυβέρνηση, με τις καταστροφικές συνέπειες όπου χιλιάδες γιδοπρόβατα χάθηκαν. Οι κτηνοτρόφοι έπαθαν μεγάλες ζημιές και είχαν απώλειες στο εισόδημα, ενώ πλήρωσαν από την τσέπη τους για να σώσουν τα κοπάδια τους, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη και αποζημίωση από το κράτος, την κυβέρνηση και την Περιφέρεια. Υπάρχουν δε καταγγελίες ότι οι αποζημιώσεις του 2014 δεν έχουν αποδοθεί σε όλους τους δικαιούχους έξι χρόνια μετά.
Το συγκεκριμένο νόσημα προσβάλλει τις εκτροφές και προκαλεί μεγάλη μείωση στην παραγωγή, ωστόσο καμιά πρόβλεψη δεν υπάρχει για την καταγραφή της και την αποζημίωση του χαμένου εισοδήματος. Ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει την ασθένεια, αφού το πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων δεν περιλαμβάνει σχετική δαπάνη εκτός της αποζημίωσης μόνο για τα ζώα που θανατώνονται ύστερα από έγκριση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Παράλληλα, ο υποχρεωτικός σταβλισμός των κοπαδιών στις ζώνες ελέγχου έχει σαν αποτέλεσμα την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των αιγοπροβατοτρόφων για ζωοτροφές.

Την ίδια ώρα, είναι αμφίβολο το πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στις πληγείσες περιοχές, με δεδομένες τις μεγάλες ελλείψεις σε κτηνιάτρους και λοιπό βοηθητικό προσωπικό των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Γι’ αυτό και είναι πολύ βασικό έστω και τώρα, πριν είναι πολύ αργά, να παρθούν άμεσα μια σειρά μέτρα, γιατί είναι προφανές ότι αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η ασθένεια, οι κτηνοτρόφοι εκτός από τον κίνδυνο να χάσουν τα ζώα και τα κοπάδια τους θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τους εκβιασμούς των γαλακτοβιομήχανων και των μεγαλεμπόρων που θα ενταθούν, ώστε να επιβάλουν ακόμα χαμηλότερες τιμές σε γάλα και κρέας.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα λάβει:

Α. Για την άμεση ενίσχυση των πληττόμενων κτηνοτρόφων, ώστε να εξασφαλιστεί αξιοπρεπές εισόδημα.
- Να γίνει καταγραφή της απώλειας παραγωγής και να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι άμεσα και πλήρως, για το σύνολο της χαμένης παραγωγής, των απολεσθέντων ζώων και του εισοδήματός τους. Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. Να γίνει ο ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Να λάβουν άμεσα όλοι οι δικαιούχοι τις αποζημιώσεις για τις απώλειες που υπέστησαν από τον καταρροϊκό πυρετό το 2014.
- Με ευθύνη του κράτους να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια των μεγαλεμπόρων του κρέατος και γάλακτος.
- Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ζωοτροφές για την κάλυψη της σίτισης των κοπαδιών κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης μετακίνησής τους.
- Να απαλλαγούν οι αιγοπροβατοτρόφοι από τα χαράτσια, τα χρέη και τους πλειστηριασμούς.

Β. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
- Να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ασθένειας, διασφαλίζοντας τη γρήγορη και έγκαιρη προμήθεια εμβολίων και τον δωρεάν εμβολιασμό των κοπαδιών.
- Να εξασφαλιστεί η με κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη διενέργεια όλων των απαραίτητων ψεκασμών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
- Να στελεχωθούν άμεσα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ώστε να μην επιβαρύνονται οι κτηνοτρόφοι".

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ