ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

ΚΚΕ: Μέτρα προστασίας των στρατευμένων και των στελεχών στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:26:00 μ.μ. | | |
ΚΚΕ: Μέτρα προστασίας των στρατευμένων και των στελεχών στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη
Στις αρχές Νοεμβρίου κατατάχθηκαν σμηνίτες στην Πολεμική Αεροπορία με την 2020 ΣΤ΄/ΕΣΣΟ. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Άμυνας γνώριζαν τις συνθήκες με τις οποίες θα γίνει η κατάταξη της συγκεκριμένης ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου, που είναι και η πιο πολυπληθής. Ωστόσο, τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ δεν είναι επαρκή, ενώ ακόμη κι αυτά είναι αδύνατο στην πράξη να τηρηθούν.

Κατά την κατάταξη των νεοσυλλέκτων στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης βρέθηκαν 4 νεοσύλλεκτοι θετικοί στον κορωνοϊό, ενώ μετά από λίγες μέρες βρέθηκε άλλος ένας σμηνίτης θετικός, ο οποίος νοσηλεύτηκε και ο θάλαμός του μπήκε σε καραντίνα.

Λίγες μέρες αργότερα άλλος ένας σμηνίτης βρέθηκε θετικός και ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία. Από τους θαλάμους που ήταν σε καραντίνα προέκυψαν και τα περισσότερα κρούσματα των τελευταίων ημερών που είναι πάνω από σαράντα (40), ενώ υπάρχουν και κρούσματα στα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο βασικός λόγος της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού είναι ότι η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει περισσότερους χώρους απομόνωσης - καραντίνας για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Αντ’ αυτού, όλοι όσοι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα στοιβάζονται στους ίδιους θαλάμους με αποτέλεσμα αν ένας είναι θετικός να κολλήσουν όλοι.

Από τους σμηνίτες στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν τα μέτρα προστασίας, όμως αυτό βρίσκει εμπόδια στην έλλειψη μέσων και υλικών προστασίας και στον αναγκαστικό συγχρωτισμό που δημιουργείται με ευθύνη της Διοίκησης σε μια σειρά καθημερινές δραστηριότητες με βασικότερο πρόβλημα τον συγχρωτισμό στους θαλάμους.

Εκεί καθημερινά και για πολλές ώρες συγκεντρώνονται και αναπαύονται 40 σμηνίτες ανά θάλαμο δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για τη μετάδοση του ιού. Σε κάποιους θαλάμους δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις αποστάσεις μεταξύ των κρεβατιών και οι σμηνίτες κοιμούνται δύο αντί για ένας ανά κουκέτα.

Τα μέσα προστασίας που έχουν δοθεί από την ημέρα που παρουσιάστηκαν, περίπου πριν 25 ημέρες, είναι 3 μάσκες μίας χρήσης και 2 βαμβακερές, οι οποίες δεν έχουν πλυθεί, παρά μόνο δύο φορές όλες αυτές τις μέρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι στρατιώτες να χρησιμοποιούν την ίδια βαμβακερή μάσκα για πολλές μέρες, χωρίς να πλένεται και να αποστειρώνεται σύμφωνα με τις οδηγίες.

Υπάρχουν θάλαμοι που δεν υπάρχει αντισηπτικό για πάνω από μια εβδομάδα. Η Διοίκηση απαντάει ότι τηρούνται όλα τα μέτρα που προβλέπει το Υπουργείο.

Όλες αυτές τις μέρες, παρά την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους σμηνίτες και τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν έχουν ξαναγίνει τεστ, παρά μόνο σε όποιον εμφανίζεται στο ιατρείο με συμπτώματα.

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες από τους σμηνίτες, ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες που το πρόβλημα πήρε ευρεία δημοσιότητα σχετικά με τη διάδοση του κορονοϊού στο στρατόπεδο.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, όταν σμηνίτης βγήκε στην αναφορά και ζήτησε επίσημη ενημέρωση, η "απάντηση" που πήρε ήταν ...καψόνι με κάμψεις για όλη τη Μοίρα.

Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει έστω και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, για τον εφοδιασμό της 124 Πτέρυγας Βασικής Εκπαίδευσης με υλικά και μέσα προστασίας από τον κορονοϊό, για την προστασία των σμηνιτών και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όπως:

- Άμεση πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ σε όλους τους οπλίτες θητείας και το μόνιμο προσωπικό. Επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανού κρούσματος.

- Κάθε ύποπτο περιστατικό, να απομονώνεται άμεσα σε ειδικό κατάλληλο και ασφαλή χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Κάθε επαφή με τα περιστατικά αυτά, μέχρι την απομάκρυνσή τους για εφαρμογή κατάλληλης περίθαλψης από τη Μονάδα, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από εκπαιδευμένο και κατάλληλα εξοπλισμένο προσωπικό, με γνώμονα τη σωστή περίθαλψη του περιστατικού, αλλά και τη μηδενική πιθανότητα διασποράς του ιού.

- Στην είσοδο - έξοδο της 124 Πτέρυγας Βασικής Εκπαίδευσης να υπάρχει λειτουργικός εξοπλισμός, θερμομέτρησης, ατομικής απολύμανσης (απολυμαντικά υγρά) και ασφαλείας (μάσκες - γάντια μιας χρήσης) για τους εισερχόμενους και τους εξερχόμενους.

- Χορήγηση όλου του αναγκαίου υλικού και ειδών καθαριότητας για τις μονάδες, καθώς και ατομικών αντισηπτικών υλικών, μασκών και γαντιών σε κάθε στρατιώτη και στέλεχος, το οποίο θα ανανεώνεται.

- Να εξασφαλιστεί και να εκπαιδευτεί το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις μονάδες και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

- Μέτρα για να μην υπάρχει συγχρωτισμός σε θαλάμους, ΚΨΜ και στους άλλους κοινόχρηστους χώρους των στρατοπέδων, στα μέσα μεταφοράς των στρατιωτικών, με βάση τις επιστημονικές οδηγίες. Αξιοποίηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων και επίταξη ξενοδοχειακών και άλλων κατάλληλων οικημάτων όπου χρειάζεται, για τη μεταφορά προσωπικού για την αποσυμφόρηση μεγάλων μονάδων.

- Λήψη αυστηρών μέτρων υγιεινής και καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους της 124 Πτέρυγας Βασικής Εκπαίδευσης. Να γίνουν άμεσα απολυμάνσεις σε όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις από εξειδικευμένα συνεργεία. Ιδιαίτερη έμφαση να δοθεί σε θαλάμους, φοριαμούς, πόμολα, βρύσες, πάγκους, κρεβάτια, ρούχα, εσώρουχα, σεντόνια, είδη προσωπικής χρήσης, που πρέπει να απολυμαίνονται συστηματικά. Διαρκής απολύμανση των αποχωρητηρίων και άμεση επισκευή των εγκαταστάσεών τους. Καθαρισμός και απολύμανση δικτύων εξαερισμού σε οικήματα, πλοία, αεροσκάφη.

- Να ανανεώνονται συχνά τα κλινοσκεπάσματα. Να λειτουργήσουν σε όλες τις μονάδες τα πλυντήρια με δωρεάν χρήση τους από τους φαντάρους.

- Να εμβολιαστεί το σύνολο των υπηρετούντων, μονίμων και εφέδρων στις Ένοπλες Δυνάμεις με το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης.

- Να προσαρμοστεί, αναλόγως των συνθηκών, το πρόγραμμα των υπηρεσιών και της εκπαίδευσης των μονάδων.

- Χορήγηση ειδικής άδειας στις οικογένειες στρατιωτικών με τέκνα, σε εκπαιδευτικές δομές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

- Να δοθεί έκτακτο επίδομα, στο ύψος τουλάχιστον του βασικού μισθού σε στρατευμένους και οικογένειες στρατευμένων, που νοσηλεύονται σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης ή βρίσκονται σε κατ΄ οίκον καραντίνα. Δωρεάν μετακίνηση προς τους τόπους μόνιμης κατοικίας, με όλα τα μέσα. Να υπάρξει ο αναγκαίος προγραμματισμός για να μη χαθούν οι άδειες των στρατευμένων και μονίμων στελεχών, λόγω της πανδημίας.



Ερωτάται ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων προστασίας και τη χορήγηση υλικών και μέσων προστασίας από τον κορωνοϊό στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης;

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ