ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας στο Ναύπλιο (βίντεο)

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας στο Ναύπλιο (βίντεο)
Την Δευτέρα, 21 Δεκέμβρη, αντιπροσωπεία των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, πραγματοποίησαν μια συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας στο Ναύπλιο.
Κατατέθηκε κοινό υπόμνημα στα τμήματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεώρησης Ασφάλειας & Υγείας, το οποίο καταγγέλλει την πλήρη απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών από τους χώρους δουλειάς κατά το διάστημα της πανδημίας και επισημαίνει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. 
Με την παρέμβαση τους τα σωματεία τόνισαν ότι η μεγάλη διασπορά του ιού είναι στους χώρους εργασίας, καθώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται «λάστιχο» από τους εργοδότες. Επίσης η εντατικοποίηση της εργασίας, τα ατέλειωτα ωράρια και τα σχεδόν ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, αυξάνουν τα εργατικά ατυχήματα, με αποτέλεσμα τραυματίες και νεκρούς συναδέλφους. 
Η μείωση των ελέγχων κατά 30% σε καιρό πανδημίας και οι υποστελεχωμένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί δείχνουν ότι η κυβέρνηση και το κράτος, δεν έχουν προτεραιότητα την υγεία των εργαζομένων και συνολικά του λαού. Για το μόνο που κόπτονται είναι η κερδοφορία των βιομηχάνων και των επιχειρηματικών ομίλων. 


ΠΡΟΣ:

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ–ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΟΙΝΟΠ:ΜΜΕ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


Άργος, 21/12/20

Καταγγέλλουμε την πλήρη απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών από τους χώρους δουλειάς κατά το διάστημα της πανδημίας.

Είναι προκλητικό σε συνθήκες πανδημίας να καταγράφεται μείωση 30% στους ελέγχους για συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας από την Επιθεώρηση Εργασίας αντί αυτοί να ενταθούν και να αυξηθούν.

Στις επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων, όπως συσκευαστήρια νωπών φρούτων, ιχθυοκαλλιέργειες, ζύμες κλπ, φαίνεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λόγω της παραγωγικής διαδικασίας που σε πολλές περιπτώσεις απαιτεί στις γραμμές παραγωγής ο ένας εργαζόμενος να ’ναι δίπλα στον άλλο, να πιάνουν και να επεξεργάζονται διαδοχικά το ίδιο προϊόν. Επίσης ρόλο παίζουν και οι συνθήκες εργασίας, δηλαδή κλειστοί χώροι, υγρασία, αερισμοί.

Αντίστοιχα, αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης του ιού, υπάρχει και σε επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου όπως στα σουπερ μάρκετ, όπου οι εργαζόμενοι περικυκλωμένοι από δεκάδες πελάτες μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα προσπαθούν να ξεφορτώσουν ή να γεμίσουν τα ράφια, που εκτός από τον κίνδυνο της διασποράς υπάρχει και άμεσος κίνδυνος ατυχήματος.

Ακόμη, στις εταιρείες ταχυμεταφορών, χρησιμοποιούνται τα ίδια οχήματα χωρίς να απολυμαίνονται, οι εργαζόμενοι πιάνουν και επεξεργάζονται εκατοντάδες πακέτα πελατών, φορτώνονται πολύ περισσότερα κομμάτια από όσα μπορούν να κουβαλήσουν.

Η ταξική αναλγησία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του 2ου κύματος της πανδημίας οδηγεί στην τραγική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών συνανθρώπων μας. Αποδεικνύεται από τα εκατοντάδες κρούσματα και τη μεγάλη διασπορά στους χώρους εργασίας, ότι η προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η οικονομία και η κερδοφορία των βιομηχάνων, των επιχειρηματικών ομίλων και όχι η υγεία των εργαζομένων και συνολικά του λαού.

Παράλληλα, τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας και ασφάλειας μαζί με την εντατικοποίηση της εργασίας και την πλήρη διάλυση των ωραρίων οδηγούν σε εργατικά ατυχήματα, ακόμη και θανατηφόρα, όπως οι δυο τραυματισμοί συναδέλφων στο πυρηνελουργείο της ΕΛΣΑΠ και ο θάνατος του συναδέλφου στις ιχθυοκαλλιέργειες Ανδριανόπουλου.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα του αδυσώπητου ανταγωνισμού των βιομηχανιών, που στο “κυνήγι” του μέγιστου κέρδους, αδιαφορούν ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή. Η εντατικοποίηση της εργασίας, οι ατελείωτες υπερωρίες, οι ελλειμματικές ή και ανύπαρκτες συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, ο αποδεκατισμός των ελεγκτικών μηχανισμών, η διάλυση του ΕΛΙΝΥΑΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας), είναι οι πραγματικές αιτίες που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές μας.

Απέναντι σε αυτή την λογική, οι εργαζόμενοι προτάσσουμε τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες!

Δεν δείχνουμε καμία υπομονή και ανοχή σε ότι έχει σχέση με την Υγεία και τη Ζωή των συναδέλφων μας.

Απαιτούμε:

· Καθημερινή θερμομέτρηση όλων των εργαζομένων κατά την έναρξη και τη λήξη της βάρδιας

· Μόνιμη παρουσία γιατρού εργασίας με διασφάλιση της ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού

· Να ενισχύσει η κυβέρνηση με προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό το ΣΕΠΕ, το ΚΕΠΕΚ (Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου) και όλους τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Εντατικοποίηση των ελέγχων από το Τμήμα Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας της Επιθεώρησης Εργασίας.

· Επιμήκυνση της γραμμής παραγωγής για να μεγαλώσουν οι αποστάσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους και τοποθέτηση πλεξιγκλάς.

· Τακτική απολύμανση των χώρων όπου συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι (γραμμές παραγωγής, αποδυτήρια, εστιατόρια, γραφεία, οχήματα, καταστήματα κλπ)

· Μαζικά και επαναλαμβανόμενα ΤΕΣΤ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη και κόστος του κράτους και της εργοδοσίας.

· Αναρρωτική άδεια σε όσους νοσούν χωρίς να χαθεί ούτε 1 ευρώ ούτε ένα ένσημο για το χρονικό διάστημα που δεν εργαστήκαν.

· Σε ενδεχόμενο ύπαρξης πολλαπλών κρουσμάτων άμεση διακοπή του εργοστασίου ή του καταστήματος σουπερ μάρκετ για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται. Διασφάλιση των μισθών και του μεροκάματου όπως και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, σε τέτοια περίπτωση και με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, χωρίς δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων.

· Ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε όσους χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα.

· Πραγματικές, ουσιαστικές και με επιστημονικά κριτήρια συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να μη συμβούν άλλα ατυχήματα.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ