Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020

Στην βουλή με ερώτηση Μανωλάκου οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Γαλατά και στα Π.Π.Ι. Πόρου και Ύδρας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:59:00 μ.μ. | | | |
Στην βουλή με ερώτηση Μανωλάκου οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Γαλατά και στα Π.Π.Ι. Πόρου και Ύδρας
Ο Βουλευτής της Ν.Δ. Α' Πειραιώς και Νήσων Νικόλαος Μανωλάκος, κατέθεσε ερώτηση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου με θέμα «Σοβαρές ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Γαλατά και στα Π.Π.Ι. Πόρου και Ύδρας»​.

Στην Ερώτηση, που απευθύνεται στον Υπουργό Υγείας, ο Βουλευτής επισημαίνει τις ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Γαλατά, Πόρου και Ύδρας και ερωτά πρώτον αν σκοπεύει να προβεί στην πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού και δεύτερον πότε αναμένεται η ολοκλήρωση της, σε εξέλιξη, διαδικασίας πρόσληψης Ιατρών με την προκήρυξη της 2ης ΥΠΕ του 2018.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης :

Κύριε Υπουργέ,

Σε απάντηση της από 20/07/2020 Αναφοράς μου, σχετικά με επιστολή της Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα Π.Φ.Υ. Τροιζηνίας – Πόρου – Ύδρας, αναφορικά με την λειτουργία του Κ.Υ. Γαλατά και των Π.Π.Ι. Πόρου και Ύδρας, έλαβα το με αριθ. πρωτ. Γ.Π. 54160/07-12-2020 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο ενημέρωνε για την στελέχωση των ως άνω Μονάδων Π.Φ.Υ., περιλαμβάνοντας, εντούτοις, στοιχεία, τα οποία, κατά την χρονολογία έκδοσης του ως άνω απαντητικού εγγράφου, δεν ίσχυαν πλέον.

Στο μεταξύ, από την υποβολή της ως άνω Αναφοράς μου έως και σήμερα, οι ελλείψεις στο Κ.Υ. Γαλατά και στα Π.Π.Ι. Πόρου και Ύδρας παραμένουν και, μάλιστα, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, λόγω της λήξεως των συμβάσεων και των ειδικών αδειών, που λαμβάνουν τα μέλη του ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, η κατάσταση στο Κ.Υ. Γαλατά σήμερα έχει ως εξής :

Στις πέντε προβλεπόμενες θέσεις μονίμων Ιατρών, υπηρετούν μόνο (3) τρεις και συγκεκριμένα δύο Δντες Γενικής Ιατρικής και ένας Επιμελητής Παιδιατρικής. Οι δύο Επιμελητές Γενικής Ιατρικής έχουν παραιτηθεί. 

Η Επικουρική Ιατρός Ιατρικής Βιοπαθολογίας έχει παραιτηθεί . 

Από τους επτά (7) Ιατρούς Υπηρεσίας Υπαίθρου (2 στο Κ.Υ. Γαλατά, 1 στο Π.Ι. Μεθάνων, 1 στο Π.Ι. Καρατζά, 1 στο Π.Π.Ι. Πόρου και 2 στο Π.Π.Ι. Ύδρας), υπηρετεί μόνο ο Αγροτικός Ιατρός του Π.Ι. Μεθάνων. 

Στο Π.Ι. Μεθάνων, εκτός από τον Αγροτικό Ιατρό προβλέπεται και ένας Επιμελητής, ο οποίος, όμως, έχει πάρει άδεια ειδικού σκοπού και δρομολογείται για συνταξιοδότηση.

Στα Π.Π.Ι. Πόρου και Ύδρας:

Στο Π.Π.Ι. Πόρου υπηρετεί μόνο μία Γενική Ιατρός - Επιμελήτρια Α΄ ενώ οι υπόλοιπες τέσσερεις προβλεπόμενες θέσεις ενός Παιδιάτρου, ενός Οδοντιάτρου, ενός Δ.Ε. Βοηθού Νοσηλευτικού Προσωπικού και ενός ΔΕ Βοηθού Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων είναι κενές.
Στο Π.Π.Ι. Ύδρας υπηρετεί μόνο μία νοσηλεύτρια.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι η διαδικασία πλήρωσης τριών θέσεων ειδικευμένων Ιατρών και Οδοντιάτρων του Κ.Υ. Γαλατά και μιας θέσεως Επιμελητή Β΄ Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας για το Π.Π.Ι. Πόρου, που είχε ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2018, εκκρεμεί ακόμη.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

α) Σκοπεύετε να προβείτε στην πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού για την κάλυψη των τοπικών αναγκών και την καλή λειτουργία του Κ.Υ Γαλατά και των Π.Π.Ι. Πόρου και Ύδρας και αν ναι πότε;

Και

β) Πότε αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης Ιατρών για το Κ.Υ. Γαλατά και το Π.Π.Ι. Πόρου, δυνάμει της υπ’ αριθ. 64112/18-12-18 Απόφασης Προκήρυξης της 2ης ΥΠΕ;

Ο Ερωτών
Νικόλαος Μανωλάκος
Βουλευτής Α΄ Πειραιώς
και Νήσων Ν.Δ.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ