ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Ανοιχτή επιστολή προς τους γονείς των παιδιών των δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών του Δήμου Ναυπλιέων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:13:00 π.μ. | |
Ανοιχτή επιστολή προς τους γονείς των παιδιών των δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών του Δήμου Ναυπλιέων
Αγαπητοί γονείς,

Έχουμε μπει εδώ και πολλούς μήνες στην περιπέτεια του κορωνοϊού και ο σύλλογός μας, από τις πρώτες μέρες κιόλας (Μάρτιο – Απρίλιο 2020), προσπάθησε με όλους τους τρόπους να πιέσει για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τη λειτουργία των βρεφικών και παιδικών σταθμών.

Όλους αυτούς τους μήνες κάναμε απανωτές συναντήσεις με τον ΔΟΚΟΙΠΑΝ, πρόσφατα συναντηθήκαμε και με τον Δήμαρχο, για να θέσουμε τα αιτήματά μας, με πρώτο και βασικό να μειωθεί ο συγχρωτισμός των παιδιών ανά τμήμα -στοιχειώδες μέτρο σε συνθήκες πανδημίας. Ζητήσαμε εδώ και μήνες, και ζητάμε ακόμα, να βρεθούν ή να διαμορφωθούν χώροι, να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό και να τηρούνται τα βασικά μέτρα ασφάλειας των χώρων. Ακόμα περιμένουμε απαντήσεις πάνω σ’ αυτά.

Ζητήσαμε να μας δώσει ο Δήμος σαφή στοιχεία για το πώς συγκεκριμένα τηρούνται τα μέτρα σε κάθε σταθμό –έτσι ώστε να ενημερώσουμε και τους γονείς. Μετά από τρεις μήνες αναμονής, τελικά μας απάντησαν μόνο με γενικότητες, απέφυγαν να απαντήσουν συγκεκριμένα (επισυνάπτουμε σχετικό κείμενο).

Μετά από τόσους μήνες, το μοναδικό που εισπράξαμε είναι λόγια, λόγια που είχαν στόχο να εφησυχάσουμε, λόγια του Δημάρχου και του ΔΟΚΟΙΠΑΝ ότι «η υγεία των παιδιών είναι πάνω απ’ όλα», όπως τα λόγια του Υπουργού ότι «κάνουμε όσα μπορούμε για την ασφάλεια των παιδιών στους σταθμούς». Όμως στην πράξη, το Κράτος φτιάχνει νόμους που αφήνουν γενικό και «θολό» το πλαίσιο λειτουργίας των σταθμών σε συνθήκες πανδημίας και οι τοπικές αρχές αξιοποιούν αυτό το «θολό» πλαίσιο για να κάνουν όσο μπορούν λιγότερα. Με λύπη μας είδαμε ότι δεν εννοούσαν όλα όσα έλεγαν, ότι η «υγεία των παιδιών είναι αδιαπραγμάτευτη». Οι απαντήσεις τους στα αιτήματά μας φανερώνουν έλλειψη ενδιαφέροντος. Είδαμε ότι, στην πραγματικότητα, δεν είναι στις προτεραιότητές τους η υγεία των παιδιών μας. Αν ήταν προτεραιότητά τους, θα μπορούσαν τόσους μήνες να βρουν χώρους, να προσλάβουν προσωπικό. Προλάβαιναν. Ακόμα προλαβαίνουν.

Αυτή η αδιαφορία δεν είναι αυτό που θέλουμε για τα παιδιά μας και πρέπει όλοι μαζί να πιέσουμε το Κράτος και τον Δήμο, ώστε να παρθούν μέτρα μπροστά στο νέο άνοιγμα των σταθμών. Ως σύλλογος, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και θα κάνουμε νέες παρεμβάσεις, γιατί για εμάς πραγματικά ισχύει ότι η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών και των οικογενειών μας είναι πάνω απ’ όλα. Παράλληλα θα συνεχίσουμε και τις πολύμορφες δράσεις ενημέρωσης των γονιών και ψυχαγωγίας των παιδιών.

Θέλουμε να σας καλέσουμε να συμμετέχετε κι εσείς σε αυτή την προσπάθεια, να γίνετε μέλη του Συλλόγου, να πάρετε ενεργό μέρος στις δράσεις μας. Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα.

Καλή δύναμη και υγεία σε όλους.

Το Δ.Σ.


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών Ναυπλίου απηύθυνε τον Σεπτέμβριο (αρ. πρωτ. 233928/9/20) στον ΔΟΚΟΙΠΑΝ ερωτήσεις σχετικά με τη λειτουργία των σταθμών μέσα στην πανδημία. Στις 15 Δεκεμβρίου (σχεδόν τρεις μήνες μετά) λάβαμε τις απαντήσεις τις οποίες παραθέτουμε παρακάτω.

Θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε τις απαντήσεις, μιας και από μόνες τους είναι τόσο “σαφείς” και “συγκεκριμένες” που καλύπτουν κάθε απορία. Σημειώνουμε ότι οι ερωτήσεις κατατέθηκαν από τον Σύλλογό μας με τη γραπτή επισήμανση «Σας παρακαλούμε για τις κατατοπιστικές σας απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα, προκείμενου, στη συνέχεια, ο σύλλογός μας να ενημερώσει το σύνολο των μελών του».


1. Ερώτηση Συλλόγου για το σύνολο των παιδιών που εγγράφηκαν στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς για τη φετινή και την περσινή χρονιά.

Απάντηση ΔΟΚΟΙΠΑΝ: Ο αριθμός των εγγεγραμμένων παιδιών αντιστοιχεί στο συνολικό αριθμό των αιτήσεων εγγραφής για το σχολικό έτος 2020-2021 και πάντα βάσει δυναμικότητας των δομών.


2. Ερώτηση Συλλόγου για τον αριθμό των χώρων που χρησιμοποιούνται ανά παιδικό και βρεφικό σταθμό καθώς και για το πόσα παιδιά συνυπάρχουν σε κάθε έναν από αυτούς τους χώρους.

Απάντηση ΔΟΚΟΙΠΑΝ: Τηρούμε τις νόμιμες αναλογίες αιθουσών -παιδιών-προσωπικού.


3. Ερώτηση Συλλόγου για τις αλλαγές που έγιναν σε χώρους, υποδομές, χωροταξική διάταξη, προκειμένου να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο έλεγχος της διασποράς της λοίμωξης COVID-19.

Απάντηση ΔΟΚΟΙΠΑΝ: Βάσει των κτιριακών δυνατοτήτων μας γίνεται προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή πρόληψη εκμεταλλευόμενοι κάθε ελεύθερο χώρο.


4. Ερώτηση Συλλόγου για τον αριθμό του προσωπικού καθαριότητας ανά σταθμό και τις σχετικές μεταβολές σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Απάντηση ΔΟΚΟΙΠΑΝ: Ενισχύθηκε το ανθρώπινο δυναμικό των δομών με άτομα από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ στις ειδικότητες τόσο της καθαριότητας όσο και του παιδαγωγικού προσωπικού.


5. Ερώτηση Συλλόγου για το ποια μέτρα, συγκεκριμένα (διαμόρφωση υποδομών / επάρκεια υλικών, καθαρισμός / απολύμανση χώρων, επιφανειών, αντικειμένων,εξοπλισμού, παιχνιδιών κ.λπ.) έχουν ληφθεί για την τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας και υγιεινής με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ. 56435 - ΦΕΚ 3958/Β/15-9-2020.

6. Ερώτηση Συλλόγου για το αν έχουν δημιουργηθεί σε όλους τους σταθμούς χώροι απομόνωσης ύποπτου κρούσματος, καθώς και για το αν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός για τα μέλη του προσωπικού που είναι υπεύθυνα για τα ύποπτα κρούσματα για όσο αυτά παραμένουν στους χώρους των σταθμών, με βάση τις προδιαγραφές της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Δ1α/Γ.Π.οικ. 56435 - ΦΕΚ 3958/Β/15-9-2020.

7. Ερώτηση Συλλόγου για το αν πληρούνται σε όλους τους σταθμούς οι προδιαγραφές για τους χώρους ύπνου και ξεκούρασης έτσι όπως ορίζονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ. 56435 - ΦΕΚ 3958/Β/15-9-2020 (χρήση διαχωριστικών, αποστάσεις / διάταξη κρεβατιών κ.λπ.).


Για τα τρία παραπάνω η απάντηση του ΔΟΚΟΙΠΑΝ: Έχουν οριστεί τόσο ο χώρος όσο και ο υπεύθυνος COVID-19 σε κάθε δομή σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος.

8. Ερώτηση Συλλόγου για το ποια πρόνοια υπάρχει σε περίπτωση που νοσήσει ή λείψει παιδαγωγός για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα.

9. Ερώτηση Συλλόγου για το αν έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ COVID-19 τα μέλη του προσωπικού, σε όλους τους σταθμούς του δήμου.

Για τα δύο παραπάνω η απάντηση του ΔΟΚΟΙΠΑΝ: Το προσωπικό εξετάζεται για COVID-19 σε τακτά χρονικά διαστήματα από τον ΕΟΔΥ ύστερα από αίτημά μας. Επίσης ακολουθώντας τους κανονισμούς όποιος απουσιάζει από την υπηρεσία επανέρχεται για εργασία αφού προσκομίσει αρνητικό τεστ COVID-19.

10. Ερώτηση Συλλόγου για τον προϋπολογισμό για τη λειτουργία των σταθμών φετινή και την περσινή χρονιά.

11. Ερώτηση Συλλόγου για το αν, λίγες μέρες μετά τη λειτουργία των σταθμών, η καθημερινή πρακτική και εμπειρία του προσωπικού, και, κυρίως, των παιδαγωγών επιβάλλει επανεξέταση ή/και αλλαγή κάποιων από τα μέτρα που αρχικά είχαν ληφθεί.

Για τα δύο τελευταία δεν λάβαμε καμία απάντηση.

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων  δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών του Δήμου Ναυπλιέων


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ