ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Δήμητρα Λυμπεροπούλου: «MAD MAX σε προστατευόμενη περιοχή ΝΑΤURΑ 2000»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:56:00 π.μ. | | |
Δήμητρα Λυμπεροπούλου: «MAD MAX σε προστατευόμενη περιοχή ΝΑΤURΑ 2000»
Μια δυσάρεστη έκπληξη και ένα τεράστιο οικολογικό ατόπημα από τους συντελεστές της δημοφιλούς - ειδικά στο νεανικό κοινό - παραγωγής του GNTM περίμενε όσους παρακολούθησαν τα γυρίσματα της που έγιναν στο μαγευτικό νησί της Ελαφονήσου.

Την ώρα που η παρουσιάστρια του Greece Next Top Model η κατά τα άλλα συμπαθέστατη Βίκυ Καγιά και οι υπόλοιποι παρουσιαστές υμνούσαν την μοναδικότητα της προστατευόμενης αυτής περιοχής ενταγμένης στο ευρωπαϊκό δίκτυο ΝΑΤURΑ 2000, ξαφνικά εμφανίζονται ένα θηριώδες όχημα 4Χ4 και 2 μηχανές μεγάλου κυβισμού με τους αναβάτες τους και αρχίζουν να οργώνουν την παραλία και τις αμμοθίνες της προστατευόμενης περιοχής. 
Η κίνηση των τροχοφόρων σε τέτοια οικοσυστήματα απαγορεύεται από τις γενικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία της φύσης, και συγκεκριμένα του Νόμου 3937/2011, Άρθρο 13.Παρ 4α., στο οποίο ορίζεται σαφώς ότι «Δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι, οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές».

· Αναρωτιόμαστε ποιος έδωσε την άδεια για να συμβεί αυτό;

· Άραγε κάνεις δεν σκέφτηκε ότι δεν επιτρέπονται τέτοιου είδους δραστηριότητες σε προστατευόμενη περιοχές ΝΑΤUΡΑ; 
Χαιρόμαστε που τηλεοπτικές παράγωγες προτιμούν και πραγματοποιούν τα γυρίσματα τους στην ελληνική περιφέρεια αρκεί αυτό να γίνεται με σεβασμό ειδικά όταν πρόκειται για προστατευόμενες και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, ώστε και η περιοχή να αναδεικνύεται αλλά και να περνούν το σωστό μήνυμα στον τηλεθεατή.

Τέλος αντιγράφουμε από τον ιστότοπο του Δήμου Ελαφονήσου:

Παράκτιες Αμμοθίνες

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τόσο του νησιού, όσο και της απέναντι ακτής, αποτελούν οι αμμοθίνες. Οι αμμοθίνες έχουν διεθνώς χαρακτηριστεί ως δασικές προστατευόμενες παραλίες. Πρόκειται για δυναμικά και ευαίσθητα οικοσυστήματα. Χαρακτηριστικές στις λαφονησιώτικες παραλίες είναι “οι χαμηλές κινούμενες αμμοθίνες” -με χαλαρό αμμώδες υπόστρωμα και αραιή βλάστηση- αναπτύσσονται στο σημείο αμέσως μετά τη ζώνη που φτάνει το κύμα. Στη ζώνη αυτή εμφανίζονται τα φυτά της περιοχής, η Αμμόφιλα (Ammophila arenaria), η Αγκαθιά (Eryngium maritimum) και ένας αξιόλογος πληθυσμός του είδους Pancratium maritumum, ο απειλούμενος με εξαφάνιση «Κρίνος της Θάλασσας».

Οι φυτοκοινωνίες με αυτά τα χαρακτηριστικά (αμμοφύλλια, κρίνα, κλπ), είναι εξαιρετικά ευαίσθητες. Όταν περνούν ή διέρχονται πάνω τους τροχοφόρα, καταστρέφονται και δεν ξαναφύοναι.

Δήμητρα Λυμπεροπούλου

Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου
Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης
«Πράσινη Πελοπόννησος»
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ