ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Ενημέρωση από τον Σύλλογο Λογιστών Ναυπλίου - Ερμιονίδας για το περιβαλλοντικό τέλος στις πλαστικές σακούλες

Ενημέρωση από τον Σύλλογο Λογιστών Ναυπλίου - Ερμιονίδας για το περιβαλλοντικό τέλος στις πλαστικές σακούλες
Σε εφαρμογή τέθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2021 το περιβαλλοντικό τέλος των 7 λεπτών για τις πλαστικές σακούλες , σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην συγκεκριμένη απόφαση, αναφέρεται οτι σε εφαρμογή του άρθρου 6Α του νόμου 2939/2001, από 1.1.2021 επιβάλλεται στους καταναλωτές η καταβολή περιβαλλοντικού τέλους ανά τεμάχιο πλαστικής σακούλας μεταφοράς, με εξαίρεση τις βιοαποδομήσιμες (ή βιοαποικοδομήσιμες) και λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς, όπως αυτές ορίζονται στην παρ.29 του άρθρου 2 του ιδίου νόμου. Το τέλος ορίζεται στο ποσό των επτά (7) λεπτών.

Διευκρινίζεται ότι από την υποχρέωση καταβολής περιβαλλοντικού τέλους εξαιρούνται οι πλαστικές συσκευασίες οι οποίες χρησιμοποιούνται από το προσωπικό των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης τροφίμων και ποτών, χρησιμοποιούμενες για λόγους υγιεινής και ασφάλειας, ως πρωτογενείς συσκευασίες χύδην τροφίμων. Τέτοιες συσκευασιες είναι οι πλαστικές συσκευασίες που χρησιμοποιούνται στα τμήματα κοπής τυριών, αλλαντικών, κρέατος, ιχθύων και θαλασσινών, καθώς και οι πλαστικές συσκευασίες που τοποθετούνται τα αλίπαστα.

Συνοπτικά λοιπόν, ο τύπος της σακούλας από 50 έως 70 μικρά (μm), συμπεριλαμβανομένων των επαναχρησιμοποιούμενων σακουλών ή τσαντών μεταφοράς με το ίδιο πάχος, υπόκειται σε καταβολή περιβαλλοντικού τέλους.

Οι τύποι που απαλλάσσονται είναι: οι βιοαποδομήσιμες (ή βιοαποικοδομήσιμες) και λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ