ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Πελοποννήσου για την Παγκόσμια Ημέρα Braille

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Πελοποννήσου για την Παγκόσμια Ημέρα Braille
Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Πελοποννήσου με έδρα το Ναύπλιο εξέδωσε ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Braille, στις 4 Ιανουαρίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Braille έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του κώδικα Braille ως μέσου επικοινωνίας, τονίζοντας τη σημασία της προσβασιμότητας και της ανεξαρτησίας για τα άτομα με αναπηρία όρασης. Γιορτάζεται στις 4 Ιανουαρίου προς τιμήν του εφευρέτη του κώδικα, του Louis Braille.

Ο Louis Braille, γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 1809, σε μια μικρή πόλη κοντά στο Παρίσι. Ο Louis τυφλώθηκε από ατύχημα στην ηλικία των τριών ετών, η δίψα του όμως για μάθηση ήταν μεγάλη και αποφασισμένος να ξεπεράσει τις δυσκολίες του σε ηλικία μόλις 15 ετών ανακάλυψε την απτική μέθοδο γραφής και ανάγνωσης. Κατάφερε δηλαδή να εφεύρει ένα κώδικα, που αποτελείται από έξι κουκίδες, οι οποίες όταν συνδυαστούν μεταξύ τους δημιουργούν το αλφάβητο, τους αριθμούς, τα σημεία στίξεως, τις λέξεις. Με το σύστημα αυτό άλλαξε μια για πάντα τον κόσμο και κυρίως, το χώρο των τυφλών ατόμων, για να γράφουν και να διαβάσουν.

Το σύστημα ανάγνωσης και γραφής τυφλών Braille, θεωρείται αναντικατάστατο. Και παρά την ανάπτυξη της τεχνολογίας για τα φωνητικά λογισμικά των υπολογιστών ή των κινητών τηλεφώνων, τα άτομα με προβλήματα όρασης καθώς και οι βλέποντες που θέλουν να εκπαιδεύσουν τυφλά παιδιά, είναι απαραίτητο να διδάσκονται το σύστημα Braille να το κάνουν κτήμα τους και να το εξασκούν . Οι εκπαιδευόμενοι μέσα από τα στίγματα της αφής του Braille ταξιδεύουν στον ρεαλιστικό κόσμο της ενσυναίσθησης με βλέποντες και μη βλέποντες.

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Πελοποννήσου, γνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του Βraille, παρέχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον εκμάθησης, για μαθητές και ενήλικες με αναπηρία όρασης και για βλέποντες εκπαιδευτικούς που θέλουν να υποστηρίξουν τους μαθητές τους αλλά και για όσους επιθυμούν την εκμάθησή της.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Braille, ο Φορέας μας αφυπνίζει σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία όρασης και φέρνει το Βraille στο προσκήνιο ως κρίσιμη προϋπόθεση για την προώθηση θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς είναι το κλειδί για ίσες ευκαιρίες, ένταξη και ανεξαρτησία.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ