ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Αυξήθηκαν τα ανασφάλιστα οχήματα - Σημαντική πτώση στα ασφάλιστρα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:17:00 π.μ. | |
Αυξήθηκαν τα ανασφάλιστα οχήματα - Σημαντική πτώση στα ασφάλιστρα
Γράφει η Μαρία Μόσχου

Σημαντική πτώση στα ασφάλιστρα διαπιστώνεται το 2020, επηρεασμένα σαφώς από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα του περασμένου Μαρτίου που είχαν οδηγήσει σε ακινησία πολλά ΙΧ, μιας και οι ιδιοκτήτες τους έμειναν κλεισμένοι στο σπίτι.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αυτή την φάση πολλοί οδηγοί δεν ασφάλισαν καθόλου το ΙΧ τους, κάτι που εξελίσσεται σε μεγάλη μάστιγμα στην χώρα μας, παρά το γεγονός ότι κάποιος δεν μπορεί να πάρει δελτίο ΚΤΕΟ αν δεν έχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Ειδικότερα, το μέσο ασφάλιστρο αυτοκινήτου για το 2020 διαμορφώθηκε στα 155,3 ευρώ ανά έτος και το μέσο ασφάλιστρο μηχανής στα 86,8 ευρώ ανά έτος σαφώς χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 2019 που είχαν διαμορφωθεί σε 176 ευρώ και 102 ευρώ.

Οι λόγοι της μείωσης

Ουσιαστικά η πλειονότητα των ασφαλιστικών εταιρειών παρείχε μεγάλες εκπτώσεις, καθώς η περιορισμένη κυκλοφορία των οχημάτων οδήγησε σε λιγότερες ζημιές και ατυχήματα.

Παράλληλα οι οικονομικές δυσκολίες οδήγησαν πολλούς από τους ιδιοκτήτες ΙΧ είτε να τα αφήσουν ανασφάλιστα είτε να καταθέσουν τις πινακίδες στα ΙΧ τους.

Οι Έλληνες προτιμούν τις μηχανές χαμηλού κυβισμού

Το 46% των ιδιοκτητών μηχανών επιλέγουν μηχανές χαμηλού κυβισμού μικρότερων των 250 κυβικών ενώ το 24% έως 500 κυβικά.

Όσον αφορά τα αυτοκίνητα, η πλειονότητα προτιμά τους 10 φορολογήσιμους ίππους, ενώ ακολουθούν με μεγάλη διαφορά οι 11 φορολογήσιμοι ίπποι και μετά οι 9.

Σύμφωνα με Report 2020 που δημοσιεύει το Insurancemarket.gr, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων οδηγών (74,5%), επιλέγει τις υποχρεωτικές εκ του Νόμου καλύψεις Αστικής Ευθύνης για Σωματικές Βλάβες & Υλικές Ζημιές έναντι τρίτων, ενώ το πακέτο ασφάλισης ζημιών από Κλοπή & Φωτιά το επιλέγει μόνο το 23% των οδηγών.

Η οδική βοήθεια η δημοφιλέστερη προαιρετική κάλυψη

Η δημοφιλέστερη προαιρετική κάλυψη ήταν και φέτος η Οδική βοήθεια με 58%. Ο ελληνικός στόλος αυτοκινήτων είναι ο τέταρτος γηραιότερος στην Ευρώπη με ποσοστό > 56% να απαρτίζεται από οχήματα δέκα έως είκοσι ετών και ένα σημαντικό ποσοστό από ακόμα παλαιότερα.

Όσον αφορά την διάρκεια, δημοφιλέστερη παραμένει η εξάμηνη την οποία και επιλέγει το 36,9% των Ελλήνων οδηγών. Η ετήσια διάρκεια ασφάλισης, η πιο συμφέρουσα οικονομικά διάρκεια με το χαμηλότερο ανά μήνα ασφάλιστρο, επιλέγεται από το 34,2% των ασφαλιζομένων. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί η κατά 47% αύξηση της ετήσια ασφάλισης προς το τέλος του έτους που μπορεί να εξηγηθεί από τις μεγάλες εκπτώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών κατά την περίοδο Black Friday του Νοεμβρίου.

Τα ακριβότερα ασφάλιστρα

Τα ασφάλιστρα έχουν σημαντικές διαφορές στο ύψος τους ανάλογα με την περιφέρεια. Πιο ακριβά ασφάλιστρα πληρώνουν όσοι μένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα με πρώτους στη λίστα αυτούς που ασφαλίζουν τα ΙΧ τους στην Περιφέρεια Αττικής καθώς ο κίνδυνος για ατυχήματα είναι σαφώς αυξημένος.

Έτσι στην Αττική το μέσο ετήσιο ασφάλιστρο είναι το πιο αυξημένο και διαμορφώνεται στα 177 ευρώ ενώ το χαμηλότερο είναι στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και φτάνει στα 118 ευρώ ετησίως.

Όσον αφορά τις ηλικίες επίσης υπάρχει διαφορά στα ασφάλιστρα με τις πολύ μικρές ηλικίες από 20 έως 29 που ξεκινούν την οδήγηση και μπορεί να οδηγούν επικίνδυνα να είναι αυξημένα. Επίσης αυξημένα ασφάλιστρα πληρώνουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία οδηγοί.

Έτσι σε ηλικίες από 20 έως 29 ετών τα ασφάλιστρα φτάνουν στα 173 ευρώ ενώ τα χαμηλότερα οι οδηγοί από 40 έως 49 ετών που τις περισσότερες φορές είναι οικογενειάρχες και προσεκτικοί οδηγοί με εμπειρία, και διαμορφώνεται στα 148 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα ασφάλιστρα που πληρώνουν άνδρες και γυναίκες. Ωστόσο οι γυναίκες εμφανίζονται πιο γρήγορες στην on line ασφάλιση αυτοκινήτου ολοκληρώνοντας πιο σύντομα την σχετική φόρμα ενώ οι άνδρες εμφανίζονται περισσότερο πιστοί στην εταιρεία που ασφαλίζονται.

Το report αυτό βασίζεται σε αληθινές αναζητήσεις και επιλογές των 1.500.000+ χρηστών της πλατφόρμας του Insurancemarket.gr.

Πηγή: moved.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ