SUPER MARKET ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΒΕΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ

ΠΑΛΑΜΗΔΕΙΟΣ ΑΘΛΟΣ

Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2021

Συνδικάτο Τροφίμων Αργολίδας: Εστίες διασποράς κορωνοϊου τα συσκευαστήρια

Συνδικάτο Τροφίμων Αργολίδας: Εστίες διασποράς κορωνοϊου τα συσκευαστήρια
Συνεχίζουν οι χώροι δουλειάς του κλάδου των Τροφίμων – Ποτών να αποτελούν εστίες διασποράς του κορονοϊού. Οι ελλείψεις σε ουσιαστικά μέτρα προστασίας – υγιεινής και ασφάλειας στα εργοστάσια (συσκευαστήρια, ιχθυοτροφεία, ζύμες κλπ) καθώς και η απουσία των αρμόδιων φορέων για τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων, των οικογενειών τους, των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Είναι καθημερινές οι καταγγελίες που φτάνουν στο Συνδικάτο μας, από συναδέλφους που μιλούν για αυθαιρεσίες εργοδοτών, ελλείψεις ακόμα και στοιχειωδών μέτρων υγιεινής καθώς και κρούσματα κορονοϊού σε μαζικούς χώρους δουλειάς.

Για την κατάσταση που επικρατεί, φέρουν ακέραια την ευθύνη κυβέρνηση και τοπικές αρχές που δεν επιβάλλουν τα απαραίτητα μέτρα, αφού αποτελούν κόστος για την εργοδοσία, παράλληλα με το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν πραγματοποιούν ούτε τους τυπικούς ελέγχους, αποτέλεσμα της υπονόμευσης και υποστελέχωσής τους από την πολιτική ηγεσία.

Το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, απ’ την πρώτη στιγμή βρέθηκε μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς απαιτώντας την λήψη και την εφαρμογή μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Σε αυτή την προσπάθεια η εργοδοσία σε αρκετές περιπτώσεις εξαναγκάστηκε να λάβει κάποια μέτρα. Όμως η πλειοψηφία των εργασιακών χώρων, όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, τα μέτρα αυτά ακόμα και σήμερα, με χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς καθημερινά, είναι από ανύπαρκτα ως ελάχιστα και αυτό συμβαίνει γιατί οι εργοδότες δεν θέλουν να θιγούν τα κέρδη τους.

Σε αντίθεση με κυβέρνηση και εργοδοσία, για εμάς προτεραιότητα έχει η προστασία και οι ασφαλείς συνθήκες εργασίας και όχι η οικονομία και τα κέρδη των βιομηχάνων, που για να εξασφαλιστούν απαιτούν εκπτώσεις σε μέτρα προστασίας, «τζογάροντας» την ίδια τη ζωή μας! Το αποτέλεσμα είναι οι χώροι δουλειάς του κλάδου να αποτελούν ενεργές εστίες μετάδοσης και διασποράς του κορονοϊού.

Καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, χωρίς δισταγμούς και ταλαντεύσεις, να επικοινωνούν με το Συνδικάτο για οτιδήποτε συμβαίνει και βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας ή καταστρατηγεί τους όρους αμοιβής και εργασίας. (Email:syndikatogtpargolidas@gmail.com Τηλ. Επικοινωνίας: 6976283127/6975797716)

Ζητούμε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες να προβούν άμεσα στους απαραίτητους ελέγχους για την εφαρμογή όλων των αναγκαίων και ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας της υγείας και την ενημέρωση για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στις εταιρείες που αναφέρονται κρούσματα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
 
Καθημερινή θερμομέτρηση όλων των εργαζομένων κατά την έναρξη και τη λήξη της βάρδιας
Μόνιμη παρουσία γιατρού εργασίας με διασφάλιση της ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού
Επιμήκυνση της γραμμής παραγωγής για να μεγαλώσουν οι αποστάσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους και τοποθέτηση πλεξιγκλάς.
 
Τακτική απολύμανση των χώρων όπου συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι (γραμμές παραγωγής, αποδυτήρια, εστιατόρια, γραφεία κλπ)
 
Μαζικά και επαναλαμβανόμενα ΤΕΣΤ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη και κόστος του κράτους και της εργοδοσίας.
 
Αναρρωτική άδεια σε όσους νοσούν χωρίς να χαθεί ούτε 1 ευρώ ούτε ένα ένσημο για το χρονικό διάστημα που δεν εργαστήκαν.
 
Σε ενδεχόμενο ύπαρξης πολλαπλών κρουσμάτων άμεση διακοπή του εργοστασίου για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται. Διασφάλιση των μισθών και του μεροκάματου όπως και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, σε τέτοια περίπτωση και με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, χωρίς δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων.
 
Ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε όσους χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Δελτίο τύπου
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ