ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Διαμαρτυρία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας (βίντεο)

Διαμαρτυρία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας (βίντεο)
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μέλη του Αγροτοκτηνορτοφικού Συλλόγου Αργολίδας την Τρίτη 23 Μαρτίου στις 11πμ στα κτήρια της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.

Σε ανακοίνωση τους αναφέρουν:

Βρισκόμαστε ήδη ένα χρόνο εν μέσω πανδημίας και η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός μας. Η ενίσχυση σε μια σειρά αγροτικά προϊόντα, μέσω του de minimis (έμειναν εκτός πολλοί συνάδελφοι), δεν ανταποκρίνονταν στο χαμένο εισόδημα. Η εισπρακτέα προκαταβολή, είναι χρήματα που ένα μέρος της πρέπει να επιστραφούν. Την ίδια στιγμή, αδειάζει τα ματωμένα από εμάς πλεονάσματα, δίνοντάς τα στην πλειοψηφία τους, στις μεγάλες βιομηχανίες, μεγαλοεπιχειρηματίες κα.
Συγκεκριμένα:

· Είχαμε τις ζημιές στις Κλημεντίνες με τις συνεχείς βροχοπτώσεις του Δεκεμβρίου, τις ζημιές από την Μήδεια στα πορτοκάλια, στα πρώιμα βερίκοκα και σε υπαίθρια λαχανικά. Ο ΕΛΓΑ κωφεύει και δεν αποζημιώνει ενώ προπληρώνουμε κανονικά τα ασφάλιστρά του.

· Η τιμή που διαμορφώθηκε για τα πορτοκάλια, δεν ανταποκρινόταν στα έξοδα καλλιέργειας. Η κυβέρνηση δεν κάνει δεκτό το πάγιο αίτημά μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές. Την ίδια στιγμή όμως το εφαρμόζει σε μια σειρά μεγαλοεπιχειρηματίες (σκουπίδια, διόδια κα).

· Φέρνει νόμο για τις λαϊκές αγορές, αλλάζοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα τους, εισάγοντας ιδιώτες-μεγαλοεπιχειρήσεις στην διαχείριση. Το ν/σ βάζει μια σειρά φραγμούς όπως πλειστηριασμούς θέσεων, γεωγραφικούς περιορισμούς κα., για να εξυπηρετηθούν οι μεγαλέμποροι, τα σουπερ μάρκετ.

· Το νέο πρόγραμμα για τους νέους αγρότες, που είναι σε διαβούλευση, αφορά μια πολύ μικρή μερίδα αφού αυξάνει τα κριτήρια σε τέτοιο βαθμό που η πλειοψηφία νέων μικρομεσαίων αγροτών στο νομό, δεν θα μπορεί να ενταχθεί.

Φαίνεται ξεκάθαρα, η ταξική θέση της κυβέρνησης και του Υπουργείου, που φτωχοποιεί και φέρνει σε όλο και δύσκολη θέση το σύνολο της μικρομεσαίας αγροτιάς. Τα όποια προγράμματα, αποζημιώσεις και ενισχύσεις, πηγαίνουν στους μεγαλέμπορους, στις βιομηχανίες του κλάδου.
Συνάδελφοι,

Η πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων, έχουν υποβαθμίσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας έχουν τεράστιες ελλείψεις. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της για την κατάρρευση των νοσοκομείων, που έμειναν αθωράκιστα σε συνθήκες πανδημίας και τα καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων.

Είναι προκλητικό, να μας κουνάει το δάχτυλο, προσπαθώντας να μεταθέσει από πάνω της, τις ευθύνες της. Αντί να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, προσπαθεί να μας φοβίσει με την αναστολή και απαγόρευση των κινητοποιήσεων, την αυξανόμενη κρατική καταστολή και τρομοκρατία, με πρόσχημα τα μέτρα προστασίας για την πανδημία.

Δηλώνουμε ότι δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους, δεν θα φορτώσουν ξανά στις πλάτες μας μια ακόμα οικονομική κρίση, προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Βάζουμε σε καραντίνα την πολιτική τους που θυσιάζει την υγεία, τα δικαιώματά μας.

Ξέρουμε πως μόνο με την οργάνωση και τους αγώνες μας, είχαμε αποτελέσματα, αποσπάσαμε λύσεις, ικανοποιήθηκαν αιτήματα.

Διεκδικούμε:

· Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι πχ σε, λάδι, βρώσιμες ελιές, εσπεριδοειδή, οπωροκηπευτικά κλπ.

· Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωση μας.

· Συμψηφισμός των οφειλών από ασφάλιστρα, με τις εκάστοτε αποζημιώσεις. Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο για όλα τα ζημιογόνα αίτια.

· Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

· Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ

· Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Συμπληρωματικά για τους πωλητές στις λαϊκές αγορές

· Επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.

· Άμεση αναπλήρωση του χαμένου μας εισοδήματος για κάθε μέρα που δεν λειτουργούν οι αγορές με ευθύνη του κράτους.

· Να λειτουργήσουν οι Λαϊκές με όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία της υγείας των καταναλωτών και των πωλητών με ευθύνη του κράτους.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ