ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ Ναυπλίου: «Ανάπτυξη και Περιβάλλον μπορούν να συμβαδίσουν»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:14:00 π.μ. | | |
ΣΥΡΙΖΑ Ναυπλίου: «Ανάπτυξη και Περιβάλλον μπορούν να συμβαδίσουν»
«Ανάπτυξη και Περιβάλλον μπορούν να συμβαδίσουν» ήταν το γενικό συμπέρασμα που προέκυψε από την τηλε-εκδήλωση που διοργάνωσε η Θεματική επιτροπή Περιβάλλοντος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ναυπλίου την Δευτέρα 5 Απριλίου.


Η συζήτηση είχε διάρκεια 3 περίπου ωρών και αφορούσε τα θέματα : α) Βιολογικός καθαρισμός Δήμων Άργους και Ναυπλιέων, προβλήματα και προοπτικές β) Υγρότοπος Ναυπλίου - Νέας Κίου και η σημασία του για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της περιοχής μας, των επισκεπτών μας και την ανάπτυξη ενός βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης και γ) Διαχείριση Απορριμμάτων, παρούσα κατάσταση και η σύμβαση Περιφέρειας Πελοποννήσου-ΤΕΡΝΑ.

Παρουσιάστηκαν όλες οι απόψεις, δόθηκαν οι πληροφορίες, ακούστηκαν τα προβλήματα, ωρίμασαν συμπεράσματα, φάνηκαν προτεραιότητες και προέκυψαν οι παρακάτω προτάσεις από συγκλήσεις:

1. Προτεραιότητα είναι η προάσπιση του χώρου των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) με σαφή καθορισμό των χρήσεων γης εντός αυτών και η εφαρμογή τους.

2. Ο Χωρικός σχεδιασμός, κατά προτεραιότητα για τη συγκεκριμένη περιοχή, και η χωροθέτηση αντίστοιχων εκτάσεων για εγκατάσταση οχλουσών επιχειρήσεων και όχι μόνο. Να ξέρουμε, δηλαδή, που είναι οι περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, που είναι η περιοχή επέκτασης, που είναι η τράπεζα γης, το δάσος, ο αιγιαλός. Αναγκαιότητα ύπαρξης Βιομηχανική ζώνης στο νομό.

3. Εκσυγχρονισμός – βελτίωση του υπάρχοντος κοινού βιολογικού καθαρισμού Άργους- Ναυπλίου που έχει απαξιωθεί πλήρως και μόνο κατ’ όνομα είναι τριτογενούς τομέα , δηλαδή να μπορεί να δίνει νερό που θα χρησιμοποιείται για άρδευση γης. Διοίκηση από τους δύο Δήμους και το Δημόσιο. Ένα τόσο μεγάλης σπουδαιότητας έργο πρέπει να λειτουργεί σωστά. Χρειάζεται εξειδικευμένα στελέχη και ισχυρούς περιβαλλοντικούς ελέγχους.

4. Τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι των οχλουσών επιχειρήσεων της περιοχής και του βιολογικού καθαρισμού από Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. Ένα θέμα στο οποίο έχουμε υστέρηση που οφείλεται στην έλλειψη τόσο του αριθμού του προσωπικού όσο και στην επιστημονική εξειδίκευση αυτού του προσωπικού. Αφού με την παρούσα Κυβέρνηση έγινε ένα βήμα πίσω, καταργώντας τους επιθεωρητές περιβάλλοντος του Υπουργείου Ενέργειας.

5. Αποδοχή και υλοποίηση της παρακάτω πρότασης των Φίλων του Υγρότοπου με έντονη περιβαλλοντική στόχευση αλλά και ταυτόχρονα προοπτική τουριστικής ανάπτυξης:

· Δημιουργία πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου από το Ναύπλιο έως τη Νέα Κίο και στη συνέχεια κατά μήκος του ποταμού Ερασίνου.

· Δημιουργία παρατηρητηρίων πτηνών και φωτογράφισης, περιφερειακά στον παράκτιο υγρότοπο, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να απολαύσουν την εντυπωσιακή θέα την οποία προσφέρουν η πόλη και τα υδρόβια πουλιά που φιλοξενούνται εκεί. Υπάρχει ήδη προμελέτη στην Περιφέρεια.

· Δημιουργείται έτσι μια υποδομή για τον ορνιθοτουρισμό, επίσκεψη δηλαδή σε έναν τόπο για την παρατήρηση και αναγνώριση των πουλιών στο φυσικό τους περιβάλλον (birdwatching). Το ενδιαφέρον των ανθρώπων για τα πουλιά δημιουργεί οικοτουριστική αγορά. Για παράδειγμα, υπάρχουν 65 τουριστικά γραφεία στη Μ. Βρετανία και γίνονται ετησίως 30 ταξίδια από κάθε γραφείο για παρατήρηση της φύσης. Η Ελλάδα είναι ο πέμπτος προορισμός παγκοσμίως. Η Λέσβος είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη, με έσοδα 4-5 εκατ. Ευρώ κάθε χρόνο. Γιατί λοιπόν να μην αποτελέσει και η Αργολίδα (Ναύπλιο-Νέα Κίος-Βιβάρι.) ένα αντίστοιχο πόλο έλξης ώστε να διεκδικήσει τη μερίδα του ειδικού αυτού τουρισμού ;

· Ενίσχυση της υποδομής για λειτουργία μορφών εναλλακτικού τουρισμού.

· Ορθή διαχείριση του πόσιμου νερού στην περιοχή και το έργο του διυλιστηρίου για τον Ανάβαλο.

· Αναγκαιότητα ένταξης της περιοχής του Υγρότοπου σε περιοχή NATURA και καθορισμός φορέα διαχείρισης.

· Μελέτη των ορίων των ρύπων του Αργολικού κόλπου. Διατυπώθηκαν και σκέψεις για την κατασκευή της μαρίνας στο Ναύπλιο.

· Προβληματισμοί για τη σημερινή φάση διαχείρισης των απορριμμάτων.

6. Παράλληλα, να αποτραπεί ο σχεδιασμός για εγκιβωτισμό με συρματοδέματα (σερζανέτ) πετροκιβώτια στις όχθες του ποταμού Ερασίνου. Η μέθοδος αυτή δεν κρίνεται απαραίτητη διότι σπανιότατα υπερχειλίζει ο ποταμός και όταν αυτό συμβεί, χωρίς να προκαλεί καταστροφές. Κυρίως όμως, η επέμβαση αυτή θα καταστρέψει την χλωρίδα και την πανίδα του ποταμού όπου εκκολάπτονται οι νεοσσοί των πουλιών και απειλείται έτσι η διατήρηση σημαντικών πληθυσμών τους καθώς και η εξαφάνιση αυτόχθονων φυτών.

7. Λειτουργία παράνομων χωματερών (πχ Καραθώνας) /ΧΥΤΥ Πελοποννήσου(ΣΔΙΤ)

· Η διαχείριση που έγινε επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ, ήταν συμβατή με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, την κοινωνική Δικαιοσύνη και τις ανάγκες της περιοχής. Αν λοιπόν εκπληρωθούν οι όροι της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπως είναι και το ζητούμενο της Commission, δεν θα υπάρχει αντίθεση με το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου διότι θα γίνεται πράγματι ανακύκλωση 50% στην πηγή, όπως ήταν και ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ. Θα υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση του κόστους αλλά και νόμιμες χωροθετήσεις που θα ελέγχονται με κατάλληλες, σωστές κα ολοκληρωμένες περιβαλλοντικές άδειες (αντίστοιχες των Ευρωπαϊκών προτύπων) και όχι με ελλιπείς, του είδους που νομοθέτησε η σημερινή κυβέρνηση.

· Η καύση απορριμμάτων δεν προβλεπόταν στο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου και δεν θα δεχόμασταν ποτέ να υπάρχει εις βάρος της Ανακύκλωσης. Τουναντίον θα υπήρχε μηχανική διαλογή, πυρόλυση με υποπροϊόν που μπορεί να χρησιμοποιείται στην τσιμεντοποιΐα κι ένα περιορισμένο υπόλειμμα που θα κατέληγε σε ΧΥΤΥ. Η θέση αυτή εκφράστηκε κυρίως από τον Σωκράτη Φάμελλο κατά το κλείσιμο της τοποθέτησής του.

· Από ορισμένους όμως εκ των συμμετασχόντων υποστηρίχθηκε η άποψη του τέως Δημάρχου Σπάρτης Βαγγέλη Βαλιώτη, ο οποίος προέκρινε την εφαρμοσθείσα στο Δήμο του πρακτική των τοπικών λύσεων της διαχείρισης στερεών αποβλήτων με διαλογή στην πηγή, κυκλική οικονομία και διαχείριση του όγκου των υπολειμμάτων από κεντρική μονάδα ΧΥΤΥ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

8. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση μαθητών και ενηλίκων με ειδικά προγράμματα προτάθηκε τόσο από την υπεύθυνη του ΚΠΕ Νέας Κίου όσο και από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο πρώην υπουργός Σ. Φάμελλος συμπερασματικά ανέφερε πως ο μόνος τρόπος να σώσουμε το περιβάλλον είναι να υπερβούμε δημόσιο και ιδιωτικό συμφέρον, να συνδέσουμε την ευθύνη του επιχειρηματία με την ευθύνη του ενεργού πολίτη και έτσι θα βρούμε λύσεις στα προβλήματα του περιβάλλοντος.

Παρέπεμψε δε χαρακτηριστικά στα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη:

«Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω»

Τοποθετήθηκαν επί των θεμάτων οι:

Σωκράτης Φάμελλος τ. αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Γκιόλας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας

Δαμούλος Φώτης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας

Βαλιώτης Βαγγέλης, τ. Δήμαρχος Σπάρτης

Μιχόπουλος Κώστας, Πρόεδρος Σωματείου καταλυμάτων Ναυπλίου «Ξένιος Ζευς»

Μαντζαβράκος Ηλίας, περιβαλλοντολόγος

Αντωνιάδης Μπάμπης , εκπρόσωπος των Φίλων Υγρότοπου Ναυπλίου – Νέας Κίου

Κοντός Νίκος, Δημοτικός Σύμβουλος δήμου Άργους Μυκηνών

Πανάγου Ελένη, υπεύθυνη του Κ.Π.Ε. Νέας Κίου

καθώς και άλλοι συμμετέχοντες.

Ήταν η πρώτη ενημερωτική τηλεκδήλωση που αφορούσε μια εξέταση της περιβαλλοντικής κατάστασης στην Αργολίδα.

Υποσχόμαστε ότι θα υπάρξουν σύντομα και άλλες εκδηλώσεις από την Θεματική Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ναυπλίου, με φιλοδοξία την πληρέστερη ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την κατάθεση προτάσεων από τους πολίτες για τη βελτίωση του αέρα που αναπνέουμε, την αποτροπή ρύπανσης των υδάτων, την ανάγκη προστασίας των οικοσυστημάτων του τόπου μας, την διάσωση της παραλιακής ζώνης Ναυπλίου -Ν. Κίου και του Αργολικού κόλπου. Παράλληλα με την ανάπτυξη του τόπου μας.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες,

Θεματική Επιτροπή Περιβάλλοντος

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ναυπλίου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ