ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

"Φωτιές στο Ανάπλι του ΄21" του Τόλη Κοΐνη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:44:00 π.μ. | | |
"Φωτιές στο Ανάπλι του  ΄21" του Τόλη Κοΐνη
Κατ’ αρχήν η τηλεοπτική εικόνα. Η φωτιά του ολέθρου που κατάκαιγε δέντρα και σπίτια. Με σφιγμένη καρδιά βλέπαμε όλη την περασμένη εβδομάδα την Ελλάδα να καίγεται και το ανάπηρο κράτος να κάνει εκκενώσεις οικισμών. Πού να βρεις το κέφι για εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια; Το τι πετύχαμε στα 200 χρόνια αποτυπώνεται στις πυρκαγιές.

Το Αναπλάκι μας είχε την τύχη, εκεί που ήταν κτισμένο, να μην έχει υποστεί ζημιές από πλημμύρες, σεισμούς και πυρκαγιές. Περισσότερο έχει κινδυνεύσει από λιμώδη νοσήματα παρά από φυσικές καταστροφές.
 
Τις τελευταίες ημέρες του Μάϊου του 1821 οι Οθωμανίδες κυρίες του Ναυπλίου είχαν ανέβει στις επάλξεις των προμαχώνων που ήταν από την Πύλη της Ξηράς μέχρι τη θάλασσα δλδ. στις τάπιες του Ντολφίνου και της Πύλης της Ξηράς (σημερινά Δικαστικό μέγαρο και πλατεία Καποδίστρια) για να δουν τους άντρες τους που είχαν πραγματοποιήσει έξοδο προς συλλογή τροφών. Ατύχησαν. Τους είδαν να έρχονται ηττημένοι από το Κατσίγκρι και οι Έλληνες για να μην φθάσουν σε σημείο που θα μπορούσαν να τους χτυπήσουν με κανόνια από τα κάστρα, προτίμησαν να βάλουν φωτιά στα χορτάρια… 

Βλέποντας τις σημερινές πυρκαγιές μπορούμε να καταλάβουμε τον πανικό που ένιωσαν τα γυναικόπαιδα, βλέποντας τους ηττημένους να τους κυνηγούν και οι πύρινες γλώσσες της φωτιάς.
Δεύτερη φωτιά που είδαν ήταν στις ζεστές ημέρες του Ιουλίου του 1822. Για να εμποδίσουν τον εφοδιασμό του Δράμαλη, οι Έλληνες εφάρμοσαν την τακτική της «καμένης γης». (Ήταν της μόδας τότε γιατί πριν από δέκα χρόνια την είχαν χρησιμοποιήσει οι Ρώσοι κατά του Ναπολέοντα). Η φωτό στη διαφάνεια (από το βιβλίο για τον Κολοκοτρώνη των εκδόσεων Στρατίκη) μας δίνει πώς έγινε αυτή η δουλειά από τους άντρες του Τσώκρη. Δεν ανησύχησαν άμεσα στο Ανάπλι Περισσότερες φωτιές είχαν μπει από Κουτσοπόδι μέχρι Ανυφί.
 
Παράλληλα, τα βράδια οι Τούρκοι του Αναπλιού έβλεπαν να γεμίζουν τα γύρω βουνά φωτιές. Δεν ήταν πυρκαγιές. Ήταν μικρές φωτιές που φώτιζαν υποτιθέμενα στρατόπεδα των Ελλήνων. Ψυχολογικά είχαν το ίδιο αποτέλεσμα.
 
Είχαμε όμως και πυρκαγιές μέσα στο ίδιο το Ανάπλι. Από τον Ιούνιο του 1822 είχε παραδοθεί το Μπούρτζι. Εκεί είχε τοποθετηθεί από κάποιον ειδικό φιλέλληνα μια σκάρα με την οποία πυράκτωναν τα βλήματα και με το κανόνι τα εκτόξευαν στα σπίτια της πόλης. Οι ιστορικοί λένε ότι, με κόπο μεν, οι Τούρκοι έσβηναν τις φωτιές στα σπίτια. (Οι επάνω όροφοι των Τούρκικων σπιτιών ήταν ξύλινοι). Δεν διευκρινίζουν πού εύρισκαν τα απαιτούμενο νερό και πώς το σήκωναν ψηλά.

Την τελευταία φωτιά στο Ανάπλι την έβαλε ο Καποδίστριας. Για την ακρίβεια στην Πρόνοια. Προκειμένου να απολυμάνει από την πανούκλα και να ξαναχαράξει τα οικόπεδα από την αρχή, οι μηχανικοί του Κυβερνήτη, πυρπόλησαν τις παράγκες που είχαν στηθεί εκεί. Καθάρισαν τον τόπο και έφτιαξαν αυτό που λέμε ακόμη και σήμερα Πρόνοια.

Από τις μεταγενέστερες πυρκαγιές άξιες λόγου είναι δύο. Μαρτυρούνται πως έγιναν το 1862, αλλά δεν υπάρχει αναφορά ότι συμπίπτουν με τα γεγονότα της Ναυπλιακής Επαναστάσεως. Πρόκειται για τα σαράγια των δύο προτελευταίων Πασάδων του Ναυπλίου. Το ένα (του Αλή Πασά του Αργείτη) Καταλάμβανε το τετράγωνο από του Τόμπρα το Συμβολαιογραφείο (Βασ.Κων/νου, Σούτσου, Σταϊκοπούλου, Κοκκίνων) και το άλλο (του Μεχμετ Σελήμ Πασά) περιλάμβανε όλο το οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ πλατείας Συντάγματος και Βιβλιοθήκης (στην θέση του σηκώθηκαν δύο από τα ωραιότερα νεοκλασικά της πόλης μας).

Με την ευκαιρία σας ανακοινώνω ότι οι «Οθωμανιδες κυρίες του Ναυπλίου» έκαναν την εμφάνισή τους και πάλι στην έκθεση του Βιβλίου στην παραλία. Υποχρεούμαι να το ανακοινώσω γιατί κάποιος έγραψε πως έψαξε και δεν τις βρήκε. Λοιπόν στο κιόσκι των εκδόσεων ΠΗΓΗ θα τις βρείτε ακριβώς στο κέντρο του πάγκου (Μην φέρετε τις διαγωνίους για να βρείτε το σημείο τομής, ρωτήστε την υπεύθυνη θα σας τις δείξει). Οι εκδόσεις ΠΗΓΗ φέτος είναι στο πρώτο δεξιά πάγκο μετά τον διάδρομο, ΑΠΕΝΑΝΤΙ από την ένωση συγγραφέων.

Επειδή προβλέπω ότι η προβλεπόμενη δημόσια παρουσίαση, λόγω κορωνοϊού θα αργήσει (με τόσα κρούσματα δεν την επιχειρώ) μπορείτε να το προμηθευτείτε από εκεί.

Τόλης Κοΐνης
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ