ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Ναύπλιο: Λαμπαδηδρομία από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στο Κάστρο του Παλαμηδίου (βίντεο)

Ναύπλιο: Λαμπαδηδρομία από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στο Κάστρο του Παλαμηδίου (βίντεο)
Το απόγευμα του Σαββάτου 27 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο η Λαμπαδηδρομία στο Κάστρο του Παλαμηδίου από το άγαλμα του Στάϊκου Σταϊκόπουλου,στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων των 199 χρόνων από την άλωση του κάστρου και της απελευθέρωσης του Ναυπλίου από του Τούρκους αλλά και του "Παλαμηδείου Αθλού" που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Νοεμβρίου.
Την Λαμπαδηδρομία τέλεσε η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων που τιμάει τις εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια, λόγω και της Λειτουργίας στο Ναύπλιο της Πρώτης Σχολής Ευελπίδων
Οι λαμπαδηδρόμοι παρουσία του Γ.Γ. Αθλητισμού Γιώργου Μαυρωτά, συγκεντρώθηκαν στο ΦΟΥΓΑΡΟ και από εκεί με διαδρομή επί της Ασκληπιού, Σιδηράς Μεραρχίας και Πολυζωίδη και με σημεία διαδρομής και συμβολισμού, το Λιοντάρι των Βαυαρών και την Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου η φλόγα έφτασε στο άγαλμα του Σταϊκοπούλου από όπου  ξεκίνησε ουσιαστικά η λαμπαδηδρομία με την άνοδο στο κάστρο από τα θρυλικά 999 σκαλιά του. 
Όταν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος έφτασε στην κορυφή του κάστρου, παρουσία του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου, άναψε ο βωμός και έσβησαν συμβολικά τα φώτα του κάστρου. 
Η λαμπαδηδρομία στην ουσία είναι μια αναπαράσταση της νύχτας της 29ης Νοεμβρίου του 1822, όταν μία ομάδα από 350 παλικάρια, υπό τη διοίκηση του Στάικου Σταϊκόπουλου, Έλληνα αγωνιστή του 1821, και υπό την ανωτάτη διεύθυνση του θρυλικού γέρου του Μοριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, κατέλαβαν με αιφνιδιασμό το Παλαμήδι από τα χέρια των κατεχόντων Οθωμανών. 
Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντικότατο σταθμό στην ιστορία του Ναυπλίου, που υπήρξε έκτοτε η πρωτεύουσα της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα στη συνέχεια του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ