ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Ανδριανός στη Βουλή: Συλλογική μας βούληση η Ελλάδα να συνεχίσει να βρίσκεται στην πρωτοπορία του παγκόσμιου τουρισμού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:16:00 π.μ. | |
Ανδριανός στη Βουλή: Συλλογική μας βούληση η Ελλάδα να συνεχίσει να βρίσκεται στην πρωτοπορία του παγκόσμιου τουρισμού
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού για την τουριστική ανάπτυξη, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:


«Πριν ξεκινήσω και μπω στο νομοσχέδιο θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο, μια επισήμανση σε όσα είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε λες και δεν έχουν κυβερνήσει. Λες και δεν τους ξέρει ο κόσμος. Μίλησε και ρώτησε τι κάνουμε σ’ αυτό το πρωτοφανές πραγματικά πρόβλημα της ηλεκτρικής ενέργειας, την κρίση στην ενέργεια, λες και δεν γνωρίζει ότι εξωγενείς παράγοντες οφείλονται γι’ αυτή την ακρίβεια. Και η απάντηση στο τι κάνουμε είναι ξεκάθαρη. Στηρίζουμε τα νοικοκυριά, στηρίζουμε τους αγρότες, στηρίζουμε τους επαγγελματίες, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και βεβαίως μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει η οικονομία μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κεντρική σημασία του τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη και τις προοπτικές της χώρας είναι δεδομένη.

Το γεγονός για παράδειγμα ότι ο τουρισμός παρά τις τεράστιες δυσκολίες της πανδημίας άντεξε και θα συνεισφέρει φέτος στην εθνική οικονομία, όπως καταδεικνύουν τα επίσημα δεδομένα, 10 δις ευρώ έσοδα, είναι μια πολύτιμη ανάσα.

Και βεβαίως, πρέπει γι’ αυτό να αναγνωρίσουμε τη συμβολή όλων όσοι κράτησαν τον τουρισμό ζωντανό – από τον Πρωθυπουργό, το αρμόδιο Υπουργείο με τη πρώην και τη νυν ηγεσία του, τις υπηρεσίες του, τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, μα πάνω απ’ όλα, πρωτίστως τους ανθρώπους του τουρισμού, επιχειρηματίες και εργαζομένους.

Όπως επίσης, και των συναρμόδιων Υπουργείων για την ουσιαστική στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον τουρισμό που τα τελευταία δύο χρόνια αντιμετωπίζουν πράγματι ασύμμετρα τις βαριές επιπτώσεις της πανδημίας.

Η Κυβέρνηση, και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεικνύει καθημερινά ότι έχει τη βούληση και την αποφασιστικότητα να εμπλουτίζει διαρκώς τη φαρέτρα των μέτρων στήριξης και ενίσχυσης των πληττόμενων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων εξαντλώντας με υπευθυνότητα κάθε σχετική δημοσιονομική δυνατότητα.

Ταυτόχρονα όμως, η πανδημική κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, μας φέρνει όλους ενώπιον της ανάγκης ενός πιο μακροπρόθεσμου προγραμματισμού και της εφαρμογής των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία μας.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, είναι εδώ και χρόνια σαφές ότι χρειάζεται ο εκσυγχρονισμός και ο εμπλουτισμός της στρατηγικής μας για την τουριστική ανάπτυξη – κάτι που δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του.

Για παράδειγμα, είναι ξεκάθαρο, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές όπως τα νησιά μας, ειδικά για τη Ζάκυνθο αναφέρθηκε εκτενώς ο συνάδελφος Διονύσης Ακτύπης και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος κ. Θεοχάρης, αλλά και στην ενδοχώρα σε περιοχές αυξημένης και ποιοτικής τουριστικής κίνησης όπως η Αργολίδα, ότι χρειάζεται εντονότερη, ακόμη καλύτερα συντονισμένη, και αποτελεσματική έμφαση στην προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, στην επέκταση της τουριστικής περιόδου, στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, στη στενότερη διασύνδεση του τουρισμού με τα υπόλοιπα παραγωγικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.

Όπως επίσης σαφής είναι και η ανάγκη για τη διαρκή ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης – κι εδώ θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη για την ενεργοποίηση τεσσάρων προγραμμάτων μετεκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού φέτος στην Αργολίδα, στην Ερμιόνη και το Ναύπλιο, που θα διεξαχθούν υπό την εποπτεία του ΙΕΚ Πελοποννήσου με έδρα το Άργος, και αφορούν 100 σπουδαστές.

Και φυσικά, θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια, καθώς και τη Γενική Γραμματέα Βίκυ Λοϊζου για το σημαντικότατο βήμα της υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης της χρήσης και εκμετάλλευσης της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης του τουριστικού λιμένα – μαρίνας Ναυπλίου, από το Υπουργείο Τουρισμού στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ένα έργο πνοής για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή με 210 θέσεις ελλιμενισμού που θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας και θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τις τουριστικές υποδομές του Ναυπλίου, της Αργολίδας και ευρύτερα της νοτιοανατολικής Ελλάδας.

Έχει λοιπόν ιδιαίτερη σημασία η εισαγωγή με αυτό το νομοσχέδιο νέων θεσμών όπως οι Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, οι Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και τα Παρατηρητήρια Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης.

Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τις δυνατότητες προγραμματισμού, και εφαρμογής ολοκληρωμένων δράσεων τουριστικής ανάπτυξης με την ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων και ενθαρρύνουν ενεργά την ανάπτυξη συνεργειών και την δυναμική διαχείριση των επιμέρους τοπικών τουριστικών και ευρύτερα παραγωγικών ταυτοτήτων.

Άλλωστε, για την αποτελεσματικότερη, πλέον υπεύθυνη και βιώσιμη διαχείριση του τεράστιου αναπτυξιακού δυναμικού του τόπου μας χρειάζεται ένα τέτοιο πλαίσιο που συνθέτει με τρόπο αρμονικό τον κεντρικό συντονισμό με την τοπική γνώση των αναγκών και των προτεραιοτήτων, τα ισχυρά σημεία της δημόσιας δράσης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, το ενδιαφέρον για άμεσα αποτελέσματα με την έγνοια για τη βιωσιμότητα και την διαγενεακή δικαιοσύνη.

Όπως επίσης, ξεχωριστή σημασία έχει, ιδιαίτερα για περιοχές όπως η Αργολίδα με τη βαριά πολιτιστική κληρονομιά που συνδυάζουν την τουριστική δραστηριότητα με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, η θεσμική ενίσχυση των επισκέψιμων εγκαταστάσεων, όπως τα ελαιοτριβεία και τα τυροκομεία, ώστε να συνδεθεί η πρωτογενής παραγωγή, η μεταποίηση και η τυποποίηση, με τον τουρισμό και να ενισχυθεί ουσιαστικά η ιδιαίτερη ταυτότητα της εκάστοτε περιοχής. Γιατί είναι βέβαιο ότι ένας τουρίστας που θα γνωρίσει τον τρόπο παραγωγής των ποιοτικών μας προϊόντων και θα έχει την ευκαιρία να τα δοκιμάσει εκεί όπου αυτά δημιουργούνται, θα τα αναζητήσει και όταν επιστρέψει στον τόπο του, αλλά και θα τα διαφημίσει αποτελεσματικά στους δικούς του ανθρώπους. Αρκεί άλλωστε να δούμε πόση δύναμη έχει πλέον αυτή η πρωτογενής και αβίαστη διαφήμιση από τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Ελλάδα ανήκει στις παγκόσμιες μεγάλες δυνάμεις του τουρισμού. Η πανδημία δοκίμασε, και συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές μας, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια ευκαιρία ώστε να εφαρμόσουμε το σχέδιο, τις πολιτικές και τα επιμέρους μέτρα ώστε η επόμενη μέρα να μας βρει έτοιμους, με αναβαθμισμένα προϊόντα και υπηρεσίες προς τους επισκέπτες από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο.

Σ’ αυτή την τεράστια συλλογική προσπάθεια, το κράτος οφείλει να συμβάλλει με τον διαρκή εκσυγχρονισμό και εμπλουτισμό του θεσμικού πλαισίου, με τη διασφάλιση της αρμονικής διασύνδεσης των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας, με το άνοιγμα νέων ευκαιριών και δυνατοτήτων, με την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που συνδυάζει τους στόχους της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας.

Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, είναι ένα ουσιαστικό θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι ένα βήμα που αποδεικνύει τη συλλογική μας βούληση η Ελλάδα να συνεχίσει να βρίσκεται στην πρωτοπορία του παγκόσμιου τουρισμού, με πολιτικές και προϊόντα που σέβονται τον επισκέπτη, δημιουργούν μεγάλη προστιθέμενη αξία για ολόκληρη τη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες, και σέβονται την ιστορία, τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας, τον ανεκτίμητο αυτό πλούτο που παραλάβαμε από τις γενιές του χτες, και οφείλουμε να παραδώσουμε ακόμη μεγαλύτερο στις γενιές του αύριο». 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ