ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Με μέτρα για εκκλησίες και ανεμβολίαστους τα Χριστούγεννα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:12:00 π.μ. | | |
Με μέτρα για εκκλησίες και ανεμβολίαστους τα Χριστούγεννα
Η ένταση του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κορωνοϊού εξακολουθεί να αποτελεί την κορωνίδα της κυβερνητικής πολιτικής για την αναχαίτιση της πανδημίας, η οποία βρίσκεται μεν σε φάση σταθεροποίησης, πλην, όμως, οι κίνδυνοι για μια νέα έξαρση μέσα στις επόμενες γιορτινές ημέρες εξακολουθούν να ελλοχεύουν.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα Δευτέρα στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να παροτρύνει τους κληρικούς να συνδράμουν στον αγώνα υπέρ του εμβολιασμού των πολιτών και να λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα μειώσουν την πιθανότητα επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η αυξημένη εμπορική κίνηση των ημερών, οι συχνότερες έξοδοι για ψυχαγωγία, όπως και ο όγκος μετακινήσεων (εντός των αστικών κέντρων, αλλά και προς την επαρχία) κατά τη διάρκεια του εορταστικού δεκαπενθημέρου δημιουργούν πρόσθετη ανησυχία στους επιστήμονες ως προς το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του αριθμού των μολύνσεων, λόγω της μεταφοράς του ιικού φορτίου.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας γνωρίζει κορύφωση μέσα στον Δεκέμβριο σε όλη σχεδόν την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται ακόμη και «σημειακές παρεμβάσεις», δηλαδή νέα στοχευμένα μέτρα που θα ληφθούν πιθανότατα μετά τα Χριστούγεννα και θα αφορούν κυρίως όσους εξακολουθούν να παραμένουν ανεμβολίαστοι. Η υποχώρηση του πήχη της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού από τα 60 στα 50 έτη είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζονται, ενώ δεν αποκλείεται να σφίξει κι άλλο ο κλοιός για όσους δεν εμβολιάζονται.

Την ανάγκη ώθησης του εμβολιαστικού προγράμματος, εξάλλου, σηματοδοτεί η παρουσία του πρωθυπουργού στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα εκκλησιαστικά χρονικά. Πληροφορίες θέλουν τον κ. Μητσοτάκη να προσβλέπει στη συνδρομή της Ιεραρχίας και εν γένει του Κλήρου. Ζητούμενο για την κυβέρνηση, στο εορταστικό πλαίσιο, αποτελεί και η λειτουργία των ναών τις ημέρες αυτές, αλλά και η τήρηση των μέτρων προστασίας, ιδίως ως προς τον έλεγχο των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την είσοδο στις ιερές ακολουθίες.

Σε ένα άλλο επίπεδο, το κυβερνητικό επιτελείο ανεβάζει τα επίπεδα αυστηροποίησης από αύριο για τους πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου επτά μήνες πριν και δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους με την τρίτη δόση.

Στην περίπτωση αυτή, οι πολίτες χάνουν την ισχύ του covid pass και επιστρέφουν σε status ανεμβολίαστου, οπότε είναι υπόχρεοι να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ, αλλά και να παραμένουν χωρίς πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστίασης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Οσο για τις μικρότερες ηλικίες, ξεκινά από την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα παιδικού εμβολιασμού για τα παιδιά από 5 έως 11 ετών, ώστε να προστατευτούν και τα μικρότερα μέλη της κοινωνίας από την έκθεση στον ιό και κυρίως να περιοριστεί η συμβολή τους στη μετάδοση.

Για την καλύτερη ανταπόκριση των γονέων στο πρόγραμμα, οι καθηγήτριες Μαρία Θεοδωρίδου και Βάνα Παπαευαγγέλου θα απαντήσουν την προηγούμενη ημέρα (Τρίτη 14 Δεκεμβρίου) σε απορίες και ερωτήματα των κηδεμόνων των παιδιών, σε μια ζωντανή συζήτηση -μέσω Διαδικτύου-, υλοποιώντας μια νέα επικοινωνιακή τακτική, ενταγμένη στην εκστρατεία πειθούς που εξελίσσεται από πλευράς της κυβέρνησης στην παρούσα φάση της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, με ενδιαφέρον αναμένουν ειδικοί και κυβερνητικοί παράγοντες την πρώτη απεικόνιση από την ιχνηλάτηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα μέσω της παροχής δωρεάν αυτοδιαγνωστικών τεστ, η πρώτη φάση της διάθεσης των οποίων από τα φαρμακεία ολοκληρώνεται.

Η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν δεν αποκλείεται να ενισχύσει την απόφαση για τη λήψη περιορισμών ειδικά για την περίοδο των γιορτών, με την επανάληψη της ιχνηλάτησης να τοποθετείται, σε δεύτερη φάση, μεταξύ 3 και 7 Ιανουαρίου 2022, ώστε να φανεί η επίπτωση που θα έχουν οι χριστουγεννιάτικες συνάξεις.

Πηγή: protothema.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ