ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Φίχτια ο Μητροπολίτης Αργολίδας για την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως (βίντεο)

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως
Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Φίχτια Αργολίδας τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο , την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022. 
Στην μεγαλοπρεπή θεία λειτουργία συμμετείχε ο εφημέριος του ναού ,πρωτοπρεσβύτερος π. Απόστολος Χασάπης και ο διάκονος π. Νικόλαος Μίχος . 
Ο Μητροπολίτης Αργολίδας κατά την θεία λειτουργία ευλόγησε τα σταυρολούλουδα , τα οποία συνηθίζεται να δίνονται ως ευλογία στους πιστούς.
Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ο εφημέριος του ναού π. Απόστολος Χασάπης , ευχαρίστησε από καρδιάς τον Μητροπολίτη Αργολίδας καθώς και τους πιστούς που τίμησαν με την παρουσία την μεγάλη εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως .
Τριήμερος και λαμπρός ήταν και φέτος ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Φίχτια Αργολίδας . Την παραμονή της εορτής Πέμπτη 24 Μαρτίου τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός από τον Γενικό Αρχιερατικό της Μητροπόλεως Αργολίδας π. Πέτρο Αθανασόπουλο και πλειάδα Ιερέων. 
Ανήμερα της εορτής Παρασκευή 25 Μαρτίου τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία από τον εφημέριο του ναού , παρουσία του δημοτικού σχολείου της περιοχής και ακολούθως τελέστηκε Δοξολογία. 
Το απόγευμα της Παρασκευής τελέστηκε ο εσπερινός της αποδόσεως της εορτής του Ευαγγελισμού και η Γ' στάση των Χαιρετισμών στην Παναγία. Το Σάββατο 26 Μαρτίου τελέστηκε μνημόσυνο του Μακαριστού Μητροπολίτη Αργολίδας Ιακώβου του Β', από τον οποίο δέχτηκε τη χάρη της Ιεροσύνης ο εφημέριος του ναού π. Απόστολος Χασάπης . 
Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως , τελέστηκε η θεία λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου . Κατά την ημέρα αυτή ο εφημέριος π. Απόστολος Χασάπης ,πατέρας του τριτεύοντα Πατριαρχικού Διακόνου Καλλινίκου , τιμά ιδιαιτέρως τα 25 χρόνια εις πρεσβύτερο χειροτονία του.
Τα Φίχτια είναι πεδινό χωριό του νομού Αργολίδας. Διοικητικά υπάγεται στην Κοινότητα Φιχτίου της Δημοτικής Ενότητας Μυκηναίων του Δήμου Άργους - Μυκηνών.
Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗΣ

Η άσκηση των αρετών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πέρα από την προσωπική ισχυρή θέληση, είναι απαραίτητη και η αγιαστική δύναμη της Εκκλησίας μας. Έτσι οι άγιοι Πατέρες όρισαν, καταμεσής της αγίας Τεσσαρακοστής να προσκυνείται ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου, για να λαμβάνουμε οι πιστοί από αυτόν χάρη και δύναμη για να συνεχίσουμε με σθένος τον πνευματικό μας αγώνα.
Ο Σταυρός του Χριστού είναι το καύχημα της Εκκλησίας μας και το αήττητο όπλο κατά των δυνάμεων του κακού. Πάνω σε αυτόν συντρίφτηκε το κράτος του διαβόλου και εκμηδενίστηκε η δύναμή του. Από αυτόν πήγασε η απολύτρωση και η αθανασία στο ανθρώπινο γένος.

Η Εκκλησία μας ψάλλει θριαμβευτικά: «Κύριε όπλον κατά του διαβόλου τον Σταυρόν Σου ημίν δέδωκας , φρίττει γαρ και τρέμει, μη φέρων καθοράν αυτού την δύναμιν » και «Νυν εμφανιζόμενος ο Σταυρός, δύναμιν παρέχη εν τω μέσω των νηστειών, τοις το θείον σκάμμα, ανύουσι προθύμως ΄ αυτόν μετ ' ευάβείας , κατασπαζόμεθα ».
Από φονικό και έχθιστο μέσον εκτέλεσης κακούργων μεταβλήθηκε σε μέσον αγιασμού και νοητή ασπίδα προστασίας από τις επιβουλές του Εωσφόρου και των σκοτεινών πεσόντων αγγέλων του. Άλλοι τον παρομοιάζουν με ισχυρό κυματοθραύστη κατά των κλυδωνισμών της ζωής, που προκαλεί το κακό και η αμαρτία. 
Η σωματική κόπωση της νηστείας και η ψυχική νωχέλεια του πνευματικού αγώνα είναι δυο βασικοί παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να αναστείλουν τη νηπτική πορεία του πιστού. Η αγιαστική δύναμη του Σταυρού είναι το αντίδοτο σ' αυτή την κατάσταση.
Ο Σταυρός του Χριστού, εκτός από θείο σύμβολο της Εκκλησίας μας, έχει και ηθική σημασία για τον κάθε πιστό. Όπως ο Κύριος έφερε το δικό Του Σταυρό στο Γολγοθά, φορτωμένος τις ανομίες ολοκλήρου του ανθρωπίνου γένους, έτσι και ο πιστός του Χριστού, φέρει αυτός τον προσωπικό του σταυρό, τον αγώνα για σωτηρία και τελείωση. 
Ο δρόμος για τη σωτηρία είναι πραγματικός Γολγοθάς και απαιτεί αυταπάρνηση σε όσους τον ανεβαίνουν. Το βεβαίωσε ο Κύριος: « όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν , απαρνησάσθω ευατόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι » (Μαρκ.8,34). Η αγία περίοδος του Τριωδίου είναι κατ' εξοχήν σταυρική πορεία και νοητή σταύρωση των παθών μας.
Γι' αυτό η αγία μας Εκκλησία αφιέρωσε την Κυριακή αυτή στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού. Οι πιστοί αντλώντας χάρη από αυτόν, δυναμωμένοι πια και ανανεωμένοι, αντιπαρερχόμαστε τα εμπόδια που στήνει ο πονηρός και βαδίζουμε την ουρανοδρόμο ατραπό με οδηγό τη χαρά και τη λαχτάρα να συναντήσουμε τον αναστάντα Κύριό μας Ιησού Χριστό την αγία και λαμπροφόρο η ημέρα της εγέρσεώς Του.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ