ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Πελοπόννησος: Τι αναφέρει η κοινή πρόταση απόφασης 5 παρατάξεων για την ακύρωση της πρόωρης απολιγνιτοποίησης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:26:00 μ.μ. | |
Λιγνιτική μονάδα
 Η κοινή πρόταση απόφασης των παρατάξεων «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» (Θ. Πετράκος), «Ανταρσία του Μοριά» (Π. Κάτσαρης), «Νέα Πελοπόννησος» (Π. Τατούλης), «Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο» (Γ. Δέδες) και «Πράσινη Πελοπόννησος» (Δ. Λυμπεροπούλου) η οποία ισοψήφισε 19-19 με την πρόταση του Περιφερειάρχη κ. Π. Νίκα για την ακύρωση της πρόωρης απολιγνιτοποίησης ήταν η εξής:


«Επιβεβαιώθηκε και δικαιώθηκε η αντίθεσή μας στην απόφαση της κυβέρνησης για τη βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση.

Επιβεβαιώθηκαν όλες οι δυσοίωνες εκτιμήσεις του για τις αρνητικές συνέπειες της και σε σχέση με το οικονομικό κοινωνικό ΣΟΚ που έχουν υποστεί και θα υποστούν η Μεγαλόπολη και η Δ. Μακεδονία και σε σχέση με τους κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της χώρας μας και σε σχέση ότι δεν υπήρχε σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης των λιγνιτικών περιοχών, αλλά και σε σχέση με τους κινδύνους για αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι 2,5 χρόνια μετά την εξαγγελία το λεγόμενο master plan απεδείχθη «άνθρακες ο θησαυρός» και βέβαια η Μεγαλόπολη δεν έχει ακόμη εγκεκριμένη ΒΙΠΕ!!!.

Σήμερα όμως, μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις Δυτικές κυρώσεις, το θέμα της ακύρωσης της πρόωρης απολιγνιτοποίησης, αποκτά εξαιρετική και επείγουσα επικαιρότητα».

-Εδώ και μήνες υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στα καύσιμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι οποίες εξανεμίζουν τα ήδη πολύ χαμηλά λαϊκά εισοδήματα.

Οι μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα ξεκίνησαν από το καλοκαίρι του 2021 και οι βασικές αιτίες είναι δυο:

1. Η βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση που έχει ως αποτέλεσμα το κύριο καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής να έχει γίνει το φυσικό αέριο, με συνέπεια το 75% της ηλεκτροπαραγωγής να εξαρτάται από το εισαγόμενο χρηματιστηριακό προϊόν που είναι το ΦΑ και από εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Η βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση έχει επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τη χώρα τον τελευταίο χρόνο Φεβρουάριος 2021- Φεβρουάριος 2022 τη χώρα και τη κοινωνία περίπου 2,3 δισ.!!!



Η πανικόβλητη ανακοίνωση του πρωθυπουργού πριν λίγες ημέρες να ανοίξουν οι λιγνιτικές μονάδες επιβεβαιώνει ότι η Πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε δίκιο σε αντίθεση με την Πειφερειακή Αρχή που υποστήριζε ακριτα και φανατικά την απόφαση της κυβέρνησης για βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση.

2. Το γεγονός ότι το ηλεκτρικό ρεύμα από δημόσιο αγαθό έχει γίνει 100% εμπόρευμα. Ιδιαίτερα ο τρόπος λειτουργίας του χρηματιστήριου ενέργειας, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής και την οριακή τιμή τιμολόγησης, έχει ως αποτέλεσμα να αισχροκερδεί με ιλιγγιώδη υπερκέρδη το καρτέλ των τεσσάρων μεγαλοεπιχειρηματιών που παράγουν ρεύμα από το φυσικό αέριο καθώς και οι μεγαλομέτοχοι της ιδιωτικής πλέον ΔΕΗ. Υπολογίζεται με τους πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς ότι τα υπερκέρδη τους, που δεν έχουν καμία σχέση με το κόστος ηλεκτροπαραγωγής το 6μηνο, (Σεπτέμβρης 2021- Φεβρουάριος 2022), ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ !!!.

Για όλους αυτούς τους λόγους η πρόταση απόφασης που προτείνουμε είναι η εξής:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αποφασίζει και ζητάει από την κυβέρνηση:

– Να καταργηθεί η βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση και να συμβαδίσει η χώρα μας με το σύνολο των χωρών της Ευρώπης και τις αποφάσεις για απανθρακοποίηση μέχρι το 2049.

– Να ανοίξουν τώρα οι 8 οι λιγνιτικές μονάδες που έχουν περιβαλλοντικούς όρους. Ιδιαίτερα ότι αφορά την Πελοπόννησο ζητάμε να επαναλειτουργήσουν άμεσα οι Μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης και να λειτουργήσουν μέχρι το 2025 και 2035 αντίστοιχα διότι μέχρι τότε υπάρχει επάρκεια λιγνίτη και έχουν περιβαλλοντικούς όρους.

­– Να ξαναγίνει το ηλεκτρικό ρεύμα Δημόσιο αγαθό από χρηματιστηριακό εμπόρευμα που έχει μετατραπεί.

- Να καταργηθεί ή τουλάχιστον να ανασταλεί η λειτουργία του χρηματιστήριου ενέργειας,

– Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, και η οριακή τιμή τιμολόγησης

– Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας,

– Να γίνει άμεση μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια του Ηλεκτρικού Ρεύματος στο 4%,

– Να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο Νόμος 4320/19-03-2015 που προβλέπει δωρεάν 1200 κιλοβατώρες το τετράμηνο για όσους είναι κάτω από τα όρια φτώχειας,

– Να σταματήσουν οι αποκοπές συνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και internet σε φτωχά υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και να γίνει επανασύνδεση τους ώστε να πάψει να δυσφημίζεται η Πράσινη Ανάπτυξη ως όραμα που «φουσκώνει» συγκεκριμένες τσέπες.

– Να μην περάσει από την Ε.Ε. το σχέδιο ταξινόμησης του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας ως Πράσινη Ενέργεια.

– Να ψηφιστεί νέο ΕΣΕΚ με αναθεωρημένη στρατηγική και τακτική.

– Να μπει πλαφόν στους ρύπους με συγκεκριμένη τιμή ανά τόνο, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες και να παγώσει το χρηματιστήριο ρύπων.

Επίσης με δεδομένο ότι οι αυξήσεις και στα καύσιμα ξεπερνούν καθημερινά κάθε όριο και τα μέτρα τις κυβέρνησης είναι εντελώς ανεπαρκή απαιτούμε:

– Να μειωθεί δραστικά ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και στη βενζίνη, στα επίπεδα που ήταν πριν τα μνημόνια, καθώς και να μειωθεί ο Φ.Π.Α. στο κατώτερο δυνατό συντελεστή σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα. Ειδικά για το αγροτικό πετρέλαιο ζητάμε να μηδενιστεί και ο ΕΦΚ και ο ΦΠΑ διότι απαιτείται επιπλέον στήριξη των αγροτών για να μειωθούν οι κίνδυνοι της επισιτιστικής κρίσης.

Επιπλέον για τους αγρότες πρέπει να δοθεί επιδότηση 200 ευρώ τον τόνο στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές και να υπάρξουν ειδικές τιμές για όλα τα καύσιμα και το πότισμα ώστε να μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη τους.

Τέλος, με δεδομένο ότι η ακρίβεια είναι πολύ μεγάλη, απαιτείται αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και βασικό εγγυημένο εισόδημα για όλους.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ