ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Αργολίδας στη Μονή Ταλαντίου στο Αραχναίο

Μητροπολίτης Αργολίδας
Την Τετάρτη της Διακαινησίμου 27 Απριλίου 2022, ο Μητροπολίτης Αργολίδας λειτούργησε στην Ιερά Μονή Ταλαντίου στο ορεινό χωριό Αραχναίο του Δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα.

 Το καθολικό της Ιερά μονής είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και η Μονή είναι μετόχι της Βυζαντινής Μονής του Αγίου Δημητρίου Καρακαλά στο Ναύπλιο.
Η Ηγουμένη της Μονής μοναχή Χριστονύμφη , είχε φροντίσει με κάθε λεπτομέρεια τα πάντα για την επίσκεψη του Μητροπολίτη Αργολίδας. Τον Μητροπολίτη συνόδευε ο Ιερέας π. Ιωάννης Γκιώνης και ο Ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Μίχος.

Μετά την θεία λειτουργία ακολούθησε μοναστηριακό κέρασμα
Στο Αραχναίο, ή όπως το λένε οι ντόπιοι "Χέλι", βρίσκονται η Παλαιά και Νέα Μονή Ταλαντίου. Το Αραχναίο βρίσκεται ανάμεσα στην οροσειρά της Τραπεζώνας και στο όρος Αραχναίο, σε απόσταση 30 χλμ από το Ναύπλιο. Στο ανατολικό άκρο του χωριού και ακριβώς μετά τη διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί από το Αραχναίο στο Λυγουργιό, βρίσκεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην οποία έχει προσκολληθεί και ένα μικρό παρεκκλήσι.

Αυτός ο ναός ήταν και το πρώτο καθολικό της Μονής Ταλαντίου. Το μοναστήρι αυτό χτίσθηκε γύρω στα 1750 με 1770 .Βάση γραπτών μαρτυριών το μοναστήρι χτίσθηκε στην περιοχή εκείνη γιατί οι μοναχοί ήθελαν να απομακρυνθούν από το χωριό και το παλιό τους μοναστήρι .
Η ζωή του μοναστηριού ήταν συνεχής από ιδρύσεώς του μέχρι και το 1892 όπου συγχωνεύτηκε μαζί με άλλα μοναστήρια για 10 περίπου χρόνια κατόπιν ξαναλειτούργησε ως το 1993 όταν έμεινε χωρίς καμία μοναχή και ενώθηκε με την μονή Καρακαλά. 
Αρχικά η μονή είχε τη μορφή παραλληλόγραμμου συγκροτήματος, τώρα η δυτική πλευρά έχει κατεδαφιστεί και μόνο μια πέτρινη κολώνα έχει απομείνει. Το καθολικό της μονής ανακαινισμένο βρίσκεται στο κέντρο του μοναστηριού και αποτελεί σταυρεπίστεγο κτίσμα με ημικυκλική αψίδα στο ιερό. Στη δυτική πλευρά υψώνεται ένα δίλοβο καμπαναριό.

Εσωτερικά έχει αγιογραφηθεί με διάφορες αγιογραφίες χωρίς να σώζεται η κτητορική επιγραφή που θα αποκάλυπτε το όνομα του αγιογράφου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ