ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

"Το Ματωμένο Φεγγάρι": Έρχεται η Πανσέληνος του Μαΐου μαζί με ολική έκλειψη Σελήνης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:18:00 μ.μ. | |
"Το Ματωμένο Φεγγάρι"
Μοναδικά αστρονομικά φαινόμενα θα στολίσουν σύντομα το νυχτερινό ουρανό, καθώς η πανσέληνος του Μαΐου 2022 φέτος συνδυάζεται με μια ολική έκλειψη Σελήνης.

Πανσέληνος Μαΐου 2022 – Πότε είναι

Η Πανσέληνος του Μαΐου για το 2022 αναμένεται να λάβει χώρα στις 16 Μαΐου, ημέρα Δευτέρα, ενώ πρόκειται να κορυφωθεί στις 7:15 το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Ωστόσο, όπως εξηγεί το περιοδικό «Almanac», αυτό σημαίνει ότι σε πολλά σημεία του κόσμου, η πανσέληνος του Μαΐου θα είναι εμφανής ήδη από την προηγούμενη νύχτα (Κυριακή 15 Μαΐου).

Μάλιστα, δεν πρόκειται για μια απλή πανσέληνο, αλλά για μια «υπερ-πανσέληνο», μια ιδιαίτερα φωτεινή δηλαδή πανσέληνο που συμβαίνει όταν το φεγγάρι βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο της τροχιάς του, το οποίο είναι και το κοντινότερο που μπορεί να βρεθεί στον πλανήτη μας.

Αν και η επερχόμενη πανσέληνος αποκαλείται από τους αστρονόμους ως «Ματωμένο Φεγγάρι», λόγω της ολικής έκλειψης Σελήνης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εκείνη την ημέρα, κανονικά η πανσέληνος του Μαΐου είναι γνωστή ως το «Φεγγάρι των Λουλουδιών».

Αυτό το όνομα καθιερώθηκε από τους ιθαγενείς της Αμερικής (φυλές Algonquin και Ojibwe), καθώς αυτή είναι η περίοδος που παρατηρείται η εμφάνιση πολλών ειδών λουλουδιών.

Άλλα ονόματα για την πανσέληνο του Μαΐου είναι:
Το Φεγγάρι του Βατράχου (φυλή Cree)
Το Φεγγάρι της Εκκόλαψης (φυλή Cree)
Το Φεγγάρι της Φύτευσης (φυλές Dakota και Lakota)

Ολική έκλειψη Σελήνης – Το Ματωμένο Φεγγάρι

Μια ολική έκλειψη Σελήνης πρόκειται επίσης να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του Μαΐου, η οποία μάλιστα πρόκειται να συμπέσει με το φαινόμενο της υπερ-πανσελήνου.

Πιο συγκεκριμένα, η έκλειψη αυτή συμβαίνει όταν η πανσέληνος κινείται προς τη σκιά της Γης, η οποία στη συνέχεια θα καλύψει το φεγγάρι, με αποτέλεσμα το φως του πλανήτη μας να διαθλαστεί στις γωνίες της ατμόσφαιράς μας και να καταλήξει στην επιφάνεια της Σελήνης. Με πιο απλά λόγια, η Γη μπαίνει ανάμεσα στη Σελήνη και τον Ήλιο και, έτσι, το φεγγάρι θα πάρει μια ελαφρώς πιο σκούρα, κοκκινωπή απόχρωση, η οποία ευθύνεται και για την ονομασία «Ματωμένη Σελήνη».

Στην Ελλάδα, το φαινόμενο αυτό δεν θα γίνει απόλυτα ορατό, καθώς η στιγμή που η ολική έκλειψη θα φτάσει στην κορύφωσή της αναμένεται να λάβει χώρα τα ξημερώματα της Δευτέρας (16 Μαΐου), ώρα 06:12.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Time and Date», είναι πιθανό να δούμε τη μερική έκλειψη Σελήνης που θα προηγηθεί, τη λίγο νωρίτερα, στις 05:27 τα ξημερώματα, οπότε και ο ουρανός θα αρχίσει να παίρνει μια ελαφριά κοκκινωπή απόχρωση.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ