ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Βουλγαρία: Φεστιβάλ Τριαντάφυλλου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:52:00 μ.μ. | | |
Βουλγαρία
Η έναρξη της περιόδου συγκομιδής των τριαντάφυλλων ξεκίνησε επίσημα το Σάββατο στην περιοχή του Κάρλοβο, στη νοτιοκεντρική Βουλγαρία. Νωρίς το πρωί στους ροδώνες κοντά στην πόλη, έγινε μια τελετή με την ευχή να υπάρξει καλή σοδειά, δυνατός ήλιος, ελαφριά βροχή και επιδέξια χέρια.

Η τελετή αυτή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν από αιώνες, όταν εισήχθη στη Βουλγαρία το δαμασκηνό τριαντάφυλλο. Από τότε αυτό το λουλούδι έγινε βιοποριστικό μέσο στην περιοχή του Κάρλοβο, είπε ο Ρούμεν Στογιάνοφ, ο οικοδεσπότης των εορταστικών εκδηλώσεων. Εξήγησε ότι σύμφωνα με την παράδοση ο γηραιότερος ιδιοκτήτης ευλογεί την έναρξη του μαζέματος των τριαντάφυλλων ώστε η σοδειά να είναι επιτυχημένη. Ο άλλος στόχος του τελετουργικού είναι να δείξει στους νεότερους, που δεν έχουν ακόμη δουλέψει στα τριαντάφυλλα, πόσο όμορφο είναι αυτό το φυτό και να τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν την παράδοση, πρόσθεσε ο Στογιάνοφ.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε παραστάσεις από χορευτικά και φωνητικά συγκροτήματα του δήμου Κάρλοβο.

Η ετήσια τελετή συγκομιδής των τριαντάφυλλων ξεκίνησε επίσης στην περιοχή Καζανλάκ της κεντρικής Βουλγαρίας. Αρκετές εκδηλώσεις αποτελούν μέρος του παραδοσιακού Φεστιβάλ Τριαντάφυλλου, το οποίο διοργανώνεται φέτος για 119η φορά.

Στους ροδώνες κοντά στο χωριό Ρόζοβο, το τελετουργικό συγκομιδής τριαντάφυλλου αναδημιουργήθηκε από εθελοντές από το κέντρο της τοπικής κοινότητας. Στο Εθνογραφικό Συγκρότημα στο Καζανλάκ οι επισκέπτες έμαθαν περισσότερα για τη διαδικασία της απόσταξης.

Τα τριαντάφυλλα μαζεύονται νωρίς το πρωί προτού να ανατείλει ο ήλιος. Η συγκομιδή θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 9 π.μ., επειδή η συγκέντρωση αιθέριων ελαίων στο λουλούδι είναι υψηλότερη μεταξύ 4 π.μ. και 8 π.μ., όταν διατηρείται η δροσιά του, είπαν εκπρόσωποι του κοινοτικού κέντρου.

Το μάζεμα του τριαντάφυλλου συνοδεύεται από παραδοσιακά τραγούδια. Όταν τελειώσουν, τα λουλούδια ζυγίζονται και η κοπέλα που μάζεψε τα περισσότερα μπαίνει επικεφαλής ενός παραδοσιακού χορού στον ροδώνα.

Αμέσως μετά ξεκινά η διαδικασία της απόσταξης, τα δοχεία γεμίζονται με φρεσκοκομμένα ροζ άνθη και νερό. Το τριαντάφυλλο πρέπει να είναι καλά ανθισμένο για να βγάλει όσο περισσότερο αιθέριο έλαιο γίνεται. Μόνο για ένα κιλό ροδέλαιο απαιτούνται τρεισήμισι τόνοι άνθη τριανταφυλλιάς. Το πρώτο απόσταγμα είναι αυτό που είναι γνωστό ως ροδόνερο. Περνάει κατόπιν από δεύτερη απόσταξη για να απελευθερώσει το πιο πηχτό ροδέλαιο.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Τριαντάφυλλου περιλαμβάνει μερικές ακόμη τελετουργικές παραστάσεις. Η κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων είναι στις 3, 4 και 5 Ιουνίου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ