ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Γιώργος Γαβρήλος από το Συνεταιρισμό Χούνης: Αν δε στηριχτούν οι παραγωγοί των βερίκοκων, θα σταματήσει η καλλιέργεια τους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:38:00 μ.μ. | | | |
Γιώργος Γαβρήλος
Μια από τις δυσκολότερες χρονιές βιώνουν οι παραγωγοί πυρηνόκαρπων της Αργολίδας. Ο παγετός στην αρχή του έτους και στη συνέχεια οι συνεχείς αυξομειώσεις των θερμοκρασιών μείωσαν την παραγωγή και δημιούργησαν προβλήματα στην ποιότητα των προϊόντων. 

Καμία μέριμνα από την κυβέρνηση για την αποζημίωση των παραγωγών, παρότι όλοι καταβάλλουν τις εισφορές τους στον ΕΛΓΑ. Τα κόστη παραγωγής έχουν ανέβει στα ύψη, κυρίως με την αύξηση των τιμών των καλλιεργητικών εφοδίων, των καυσίμων και της ενέργειας. 
Η έλλειψη εργατών δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα για τα νωπά προϊόντα και η σημερινή κυβέρνηση παραμένει θεατής και προσκολλημένη στις ιδεοληψίες της. Ιδιαίτερα τα κόστη στις καλλιέργειες της ορεινής Αργολίδας, που αρδεύονται από γεωτρήσεις, έχουν τριπλασιαστεί και κάνουν ασύμφορες τις καλλιέργειες των βερίκοκων, αφού οι φετινές τιμές υπολείπονται κατά 12 λεπτά/κιλό των περσινών τιμών. 
Οι αγρότες βλέπουν την περιουσία τους να μην τους αποδίδει έσοδα, αλλά μόνο ζημιά. Αν δεν στηριχτούν οι παραγωγοί των βερίκοκων, θα σταματήσει η καλλιέργειά τους. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να στηρίξει οικονομικά τους παραγωγούς, για να καλύψουν τη φετινή ζημιά.

Μια άλλη αγροτική πολιτική με μείωση των τιμών των καλλιεργητικών εφοδίων και των τιμών ενέργειας είναι εφικτή από μια νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 
 Μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να σχεδιαστεί η αρδευτική κάλυψη της ορεινής Αργολίδας, αλλά και η μείωση της τιμής της ενέργειας, με ένα πρόγραμμα δημιουργίας αυτόνομης κάλυψης των αναγκών των καλλιεργειών. Μόνο τότε θα μπορεί να μείνει ζωντανή και βιώσιμη η καλλιέργεια των πυρηνόκαρπων στην Αργολίδα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ