ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Ναύπλιο: Ομιλία για την Δίκη του Κολοκοτρώνη στην αίθουσα του βουλευτικού όπου τελέστηκε η πραγματική δίκη

Στάθης Καλύβας
Στα πλαίσια του 31ου Φεστιβάλ Ναυπλίου την Κυριακή 10 Ιουλίου το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε διάλεξη του διάσημου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Στάθη Καλύβα, την επόμενη μέρα της θεατρικής παράστασης που πραγματοποιηθηκε στην ιστορική πλατεία Συντάγματος η αναπαράσταση της Δίκης του Κολοκοτρώνη.
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο Βουλευτικό, εκεί όπου τελέστηκε η πραγματική δίκη του σπουδαίου αγωνιστή. 

Η ομιλία εστίασε στην ευρύτερη, συγκριτική και διαχρονική, διάσταση της μετεπαναστατικής πολιτικής διαδρομής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όπου ξεχωρίζει η δίκη του. Εστίασε στο φαινόμενο των «πολιτικών μεταβάσεων» και ιδιαίτερα στις μεγάλες προκλήσεις που τις χαρακτηρίζουν. 
Η έμφαση αυτή οδηγεί σε μια ερμηνεία της δίκης του Κολοκοτρώνη που ξεφεύγει από τα γνωστά μοτίβα του πολιτικού διχασμού, της προδοσίας ή της αδικίας που υπέστησαν οι αγωνιστές της Επανάστασης και αναδεικνύει ορισμένες καίριες πτυχές στην διαδικασία της κρατικής συγκρότησης.
Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Στάθης Καλύβας πραγματοποίησε τις βασικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1986) και απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου (1993) στις πολιτικές επιστήμες. Εκτός από το Γέιλ έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Οχάιο (1993-94), της Νέας Υόρκης (1994-2000) και του Σικάγο (2000-03).
Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής και υπότροφος των πανεπιστημίων Northwestern, Columbia, Witten/Herdecke, Juan March και των ινστιτούτων Max Planck και European University. Έχει γράψει τα βιβλία The Logic of Violence in Civil War (Cambridge University Press, 2006) και The Rise of Christian Democracy in Europe (Cornell University Press, 1996). Είναι συγγραφέας και συνεπιμελητής του τόμου Order, Conflict, and Violence (Cambridge University Press, 2008) και περισσότερων από πενήντα επιστημονικών άρθρων σε πέντε γλώσσες.

Είναι τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας Καθημερινή από το 2009. Άρθρα και παρεμβάσεις έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλα διεθνή μέσα όπως στους New York Times, Financial Times, Foreign Affairs, Foreign Policy, The Atlantic και αλλού.
Έχει διατελέσει μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, επίσημης δεξαμενής σκέψης της Νέας Δημοκρατίας.[8]

Το 2017 ανακοινώθηκε ότι διορίστηκε καθηγητής Διακυβέρνησης στην έδρα «Γκλάντστοουν» του κολλεγίου All Souls του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.[9] Η τρέχουσα έρευνά του αφορά στις παγκόσμιες τάσεις, στην πολιτική βία και τους εμφύλιους πολέμους.
Το έργο του Καλύβα θεωρείται ότι εκπροσωπεί μια νέα αναθεωρητική ματιά, τη λεγόμενη μετα-αναθεωρητική,[10] η οποία θέλησε να διαφοροποιηθεί και να αμφισβητήσει τις μέχρι τότε ιστοριογραφικές «βεβαιότητες» και «ορθοδοξίες».[11] Αυτές οι νέες αναθεωρητικές ματιές ονομάστηκαν και «Νέο Κύμα».[12][11] Φορέας αυτής της οπτικής έγινε το «Δίκτυο για τη Μελέτη των Εμφυλίων Πολέμων» με κυριότερους εκπρόσωπους τους τον Καλύβα και τον Νίκο Μαραντζίδη και άλλους ερευνητές και πανεπιστημιακούς από διάφορα επιστημονικά πεδία.[13][14][15] Οι θέσεις του «νέου κύματος» έχουν επικριθεί σε μελέτες πλειάδας παλαιότερων και νεότερων ιστορικών.[16][17]

Το 2021 συμμετείχε σε Επιτροπή του Ιδρύματος Μποδοσάκη, που είχε ως κύριο θέμα: «Σχέδιο Δράσης για το Πανεπιστήμιο του 2030: Αρχές και Θέσεις».[18]
Το βιβλίο του «Καταστροφές και θρίαμβοι» για την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας μεταφέρθηκε το 2022 στην τηλεόραση από τον Σκάι,[19] με παρουσιαστή τον ίδιο.
Διακρίσεις

Το έργο του έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων, το Woodrow Wilson Award για το καλύτερο βιβλίο με θέμα την διακυβέρνηση, την πολιτική και τις διεθνείς υποθέσεις, το Luebbert Award για το καλύτερο βιβλίο στη συγκριτική πολιτική, το European Academy of Sociology Book Award, το Luebbert Award για το καλύτερο άρθρο στη συγκριτική πολιτική (τρεις φορές) και το Greenstone Award για το καλύτερο βιβλίο με θέμα την πολιτική και την ιστορία.

Η έρευνά του έχει χρηματοδοτηθεί από τα Harry Frank Guggenheim Foundation, United States Peace Institute, Folke Bernadotte Academy και το Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.
Το 2007 διετέλεσε υπότροφος του John Simon Guggenheim Memorial Foundation.

Το 2008 εξελέγη μέλος στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών και το 2020 στην Βρετανική Ακαδημία.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ