ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Αναφορά Γ.Γκιόλα: Να μετατραπούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές σε επιχορηγήσεις

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:00:00 μ.μ. |
Γ.Γκιόλας
Αναφορά κατέθεσε σήμερα 18-7-2022 ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας προς τον Υπουργό Οικονομικών κ.Σταϊκούρα με αφορμή την επιστολή της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων, με την οποία ζητούν να δοθεί λύση στο πρόβλημα της επιστρεπτέας προκαταβολής, αφού οι διαμορφωμένες οικονομικές συνθήκες οδηγούν τις μικρές επιχειρήσεις σε αφανισμό.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας, ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών να δει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχετικά με τις επιστρεπτέες προκαταβολές κατανοώντας την εμφανή αδυναμία τους να ορθοποδήσουν, αφού οι πρόσφατες υπέρογκες αυξήσεις σε ενέργεια, ηλεκτρικό ρεύμα, σε κόστος παραγωγής και εργασίας καθιστούν αδύνατη κάθε εκπλήρωση των οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Τέλος συντάσσεται με την πρόταση της Ομοσπονδίας να μετατραπούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές σε επιχορήγηση, σύμφωνα και με το προσωρινό πλαίσιο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 23Β).

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της αναφοράς:

Αθήνα 15-7-2022

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα

Θέμα: «Να ανασταλεί ή να διαγραφεί η διαδικασία αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών και να μετατραπούν σε επιχορηγήσεις»


Με την παρούσα αναφορά μου, σας κοινοποιώ την με αρ. πρωτ. 3322/ 15-7-2022 δημοσιευμένη επιστολή της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αργολίδας, στην οποία, με αφορμή την ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, αναφέρεται η ανησυχία και η αντίδραση των μελών της Ομοσπονδίας, αφού θεωρείται πλέον βέβαιο ότι μετά τις τελευταίες αυξήσεις στη φορολογία, στην ενέργεια, στον ηλεκτρισμό , στο κόστος εργασίας και στους έμμεσους φόρους οδηγούνται στον αφανισμό.

Η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί φέρνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Η προσθήκη δε, ακόμη μιας υποχρέωσης δημιουργεί ένα αξεπέραστο εμπόδιο στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν.

Θεωρείται αναγκαίο να ανασταλεί προς το παρόν η καταβολή των επιστρεπτέων προκαταβολών αφού ο σκοπός για τον οποίο δόθηκαν, δηλαδή να σταθούν όρθιες και ζωντανές και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας μέχρι να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα, δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.

Παράλληλα και σε συνδυασμό με όλες τις προβλέψεις ότι η χρονιά που έρχεται θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, θα πρέπει να εξαντληθεί η δυνατότητα που δίνει το προσωρινό πλαίσιο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μετατραπούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές σε επιχορηγήσεις. (άρθρο 23Β του προσωρινού πλαισίου στήριξης). Ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις που έλαβαν μικρά ποσά επιστρεπτέων η μετατροπή τους σε επιχορήγηση είναι αναγκαία για την επιβίωση τους .Αντίθετα για τις επιχειρήσεις που έλαβαν μεγαλύτερα ποσά είναι απαραίτητο να ανασταλεί η αποπληρωμή τους τουλάχιστον για όσο θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση.

Παρακαλούμε για την απάντηση και ενημέρωσή μας επί των ενεργειών σας στο

εν λόγω θέμα.

Επισυνάπτεται η με αρ. πρωτ. 3322/15-7-2022 δημοσιευμένη επιστολή της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αργολίδας.

Αθήνα 15-7-2022

Ο καταθέτων βουλευτής

Γκιόλας Ιωάννης

Η επιστολή της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αργολίδας:


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΓΣΕΒΕΕ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1930

ΦΙΛΙΑΣ 12 ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΤΗΛ: 27520-27415

Email: oebearg@gmail.com

Ναύπλιο 15 /07 /2022

Αριθμ .Πρωτ:3322

Προς:

Υπουργό Οικονομικών

κ. Χρήστο Σταϊκούρα

κοινοποίηση :

Βουλευτές Ν. Αργολίδας

κ . Ι.Ανδριανός

κ . Ι.Γκιόλας

κ . Α. Πουλάς

Θέμα: Αναστολή – Διαγραφή της διαδικασίας αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών και μετατροπή τους σε επιχορηγήσεις


Η μικρομεσαία επιχείρηση που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας δοκιμάζεται από την συνεχιζόμενη αύξηση της φορολογίας, την επιβολή άμεσων και έμμεσων φόρων και τελευταία η αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας , η υπέρμετρη αύξηση του κόστους καυσίμων και το αυξημένο κόστος εργασίας την οδηγεί στον πλήρη αφανισμό .

Έχει ήδη ξεκινήσει και ολοκληρώνεται τις προσεχείς ημέρες η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, που όπως είναι επόμενο δημιουργεί την υποχρέωση επιστροφής μέρος αυτών, έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις και απογοήτευση στους Επαγγελματίες ,Βιοτέχνες , Έμπορους .

Ως εκ τούτου, η προσθήκη ακόμα μιας υποχρέωσης είναι αυτονόητο ότι δημιουργεί ένα επιπρόσθετο εμπόδιο στην προσπάθεια που καταβάλλει ένας μεγάλος αριθμός ΜΜΕ να επιβιώσει.

Θεωρούμε ότι η σχετική απόφαση που ενεργοποιεί την διαδικασία αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών θα πρέπει να ανασταλεί . Άλλωστε οι ενισχύσεις αυτές χορηγήθηκαν για να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας υπό την προσδοκία όμως ότι η ελληνική οικονομία θα επέστρεφε στην κανονικότητα το οποίο την δεδομένη χρονική στιγμή δεν συμβαίνει

Επιπλέον, και καθόσον φαίνεται ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξαντληθεί η δυνατότητα που μας παρέχει το προσωρινό πλαίσιο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μετατραπούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές σε επιχορηγήσεις (άρθρο 23Β του προσωρινού πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19). Ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις που έλαβαν μικρά ποσά επιστρεπτέων η μετατροπή τους σε επιχορήγηση είναι αναγκαία για την επιβίωση τους .Αντίθετα για τις επιχειρήσεις που έλαβαν μεγαλύτερα ποσά είναι απαραίτητο να ανασταλεί η αποπληρωμή τους τουλάχιστον για όσο θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση . Αυτό θα αποτελέσει μια πολύ σημαντική ανακούφιση για τις επιχειρήσεις και για τις θέσεις εργασίας που έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της πανδημίας και είναι και εκείνες που αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα βιωσιμότητας. Με ε
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ