ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Ευάγγελος Κωσταρέλος: Ο πολιτιστικός τουρισμός ως πυλώνας ανάπτυξης μίας τοπικής κοινωνίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:43:00 μ.μ. | |
Ευάγγελος Κωσταρέλος
Ο πολιτιστικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο στην αξιοποίηση της πολιτιστικής παράδοσης και παραγωγής ενός τόπου, όπως συνέβη σε πολλές χώρες. Αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί με την συνεργασία του οικονομικού (επιχειρηματικού και εμπορικού δυναμικού) με το πολιτιστικό και καλλιτεχνικό δυναμικό μιας περιοχής μέσα από κοινούς στόχους και οράματα.

 Κάθε τόπος, αξιοποιώντας την πολιτιστική του παράδοση αλλά και την υπάρχουσα καλλιτεχνική παραγωγή, το έμψυχο υλικό όλων των ηλικιών και φύλων, εργαζόμενους και επιστήμονες, μπορεί να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο τουριστικό προϊόν, που να εμπλέκει την τοπική οικονομία στη διαχείριση και την εκμετάλλευσή του, με οφέλη άμεσα αλλά και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, ώστε να επιστρέψουν στην τοπική οικονομία και να την ανατροφοδοτούν . 

Ειδικότερα, η ανάπτυξη του τοπικού πολιτιστικού προϊόντος με σημείο αιχμής τον τουρισμό, μπορεί να περιλαμβάνει τις τέχνες και καθετί που αποτελεί μέρος της ιδιαίτερης ιστορικής μνήμης και της βιωμένης εμπειρίας του τόπου.
 
Το πολιτισμικό τουριστικό προϊόν που θα προβάλει ο τόπος μπορεί να συνίσταται ενδεικτικά σε:
 
-Δημιουργία πολυδύναμων πολιτισμικών κέντρων, κατάλληλα διαμορφωμένων, ώστε να παρέχουν εκπαίδευση ή παρουσίαση σε ποικιλία τεχνών, από τις παραδοσιακές (π.χ. ξυλογλυπτική, κεραμική, υφαντουργία) και τις καθιερωμένες (μουσική, χορός, ζωγραφική, θέατρο), όσο και τις πιο σύγχρονες οπτικοακουστικές και γραφιστικές τέχνες (φωτογραφία, βίντεο, multimedia, βιομηχανικό σχέδιο κ.α.).

-Δημιουργία εμπορικών κέντρων για την έκθεση και διάθεση των προϊόντων τοπικής παραγωγής. Καθιέρωση τοπικών εορτών και εκδηλώσεων, που να αναδεικνύουν την ιστορία και την πολιτισμική δραστηριότητα της τοπικής κοινωνίας, ικανών να προσελκύσουν και ξένους επισκέπτες-τουρίστες.
-Ανάδειξη της τοπικής πολιτισμικής κληρονομιάς. Αξιοποίηση και ανάπλαση κτηρίων, που συνδέονται με την ιστορία και τις πολιτισμικές εμπειρίες των κατοίκων και μετατροπή τους σε χώρους ανάδειξης τις πολιτιστικής κληρονομιάς (παλιά εργοστάσια, αποθήκες κ.α.) ή τη δημιουργία τοπικών μουσείων.

-Αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος με τη δημιουργία έργων πολιτιστικής υποδομής (δημιουργία πάρκων, πλατειών, φωτισμός, ιδιαίτεροι χώροι πράσινου, τοποθέτηση γλυπτών κ.α.) με παράλληλη ενημέρωση των κατοίκων για τα τοπικά περιβαλλοντολογικά προβλήματα (κυκλοφοριακό, μόλυνση, ρύπανση) και την κινητοποίησή τους για εθελοντική συμμετοχή στην αντιμετώπισή τους.

-Καλλιτεχνική πολιτική με την οργάνωση εκδηλώσεων για την προσέλκυση μεγάλου αριθμού επισκεπτών-τουριστών.
 
Τα οφέλη, εξάλλου, που προκύπτουν από την άσκηση αυτής της πολιτικής είναι πολύπλευρα, τα οποία μπορούν να διαχωριστούν σε οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά όπως Αύξηση της απασχόλησης. 

Δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Βελτίωση του τοπικού περιβάλλοντος. Ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. 

Περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση του τοπικού προϊόντος. 

Προβολή του τοπικού προϊόντος απέναντι στην παγκοσμιοποίηση 

Αντιμετώπιση της εποχικότητας του τουριστικού προϊόντος, εφόσον θα ακολουθηθεί νεανικής επιχειρηματικότητας. 

Ανατίμηση της αξίας των ακινήτων και της γης.
 
Ενώ οι κοινωνικές επιπτώσεις από την πλήρη ανάδειξη του πολιτιστικού τουρισμού θα είναι : Ανάπτυξη του κύρους της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας. Δημιουργία αισθήματος υπερηφάνειας για τον τόπο. Ενίσχυση της ψυχολογίας, της εκπαίδευσης του κοινωνικού σώματος. Ενθάρρυνση των σχέσεων μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων και του πολιτιστικού περιβάλλοντος .
 
Προαγωγή της πολιτιστικής συνείδησης. Τέλος ο πολιτιστικός τουρισμός συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στην τόνωση της αυτοπεποίθησης και της κοινωνικής συνοχής μιας τοπικής κοινωνίας.
 
Ευάγγελος Κωσταρέλος
Αντιπρόεδρος ΔΗΜ.Τ.Ο Ναυπλίου
Νέας Δημοκρατίας
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ