ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Τι υποστηρίζει η Ομάδα Γυναικών Ναυπλίου για το νόμο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:10:00 μ.μ. | |
Ομάδα Γυναικών Ναυπλίου
Η Ομάδα Γυναικών Ναυπλίου (μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος) με αφορμή τον νόμο για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (I.Y.A.), που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή καταγγέλλει το οργανωμένο σχέδιο για εμπορευματοποίηση και πεδίο ανάπτυξης κερδοφορίας του συγκεκριμένου τομέα.


Ουσιαστικά με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε, ενισχύεται παραπέρα ο ιατρικός αναπαραγωγικός τουρισμός στη χώρα μας και το εμπόριο ελπίδας με τη κρυοσυντήρηση γενετικού υλικού και γονιμοποιημένων ωαρίων.

Η Ομάδα Γυναικών Ναυπλίου και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος τονίζουν τα παρακάτω:

- Η αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών που μπορούν να προβούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στα 54 έτη, δεν αποτελεί «αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και προόδου» όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, αλλά δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα ως προς την ασφάλεια της εγκυμοσύνης σε μεγάλη ηλικία τόσο για τη γυναίκα όσο και για το έμβρυο.

- Με το τρανό παράδειγμα επιχειρηματικών κολοσσών όπως: Google, Apple και Facebook, να προωθούν εδώ και χρόνια την κρυοσυντήρηση με το επιχείρημα ότι οι γυναίκες είναι "πιο παραγωγικές" όταν δεν έχουν παιδιά και οικογένεια να τους αποσπούν ...το ενδιαφέρον από την επιχείρηση, αντιλαμβανόμαστε πως πρώτα έρχεται στη ζυγαριά για το κράτος η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει το κριτήριο της ασφαλούς και πραγματικής διευκόλυνσης της γυναίκας στην αναπαραγωγική διαδικασία.

- Αίρονται οι όποιες νομοθετικές ασφαλιστικές δικλείδες που έθεταν έστω κάποια εμπόδια στην ακραία μορφή εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος μέσω της παρένθετης μητρότητας. Έτσι, αντί να αντιμετωπιστούν οι κραυγαλέες περιπτώσεις που προβάλλουν την παρένθετη μητρότητα ως "επαγγελματικό προσανατολισμό" με αγγελίες για νέες άνεργες από ανάλογα γραφεία ευρέσεως εργασίας, έναντι "αμοιβής" 15.000-20.000 ευρώ, ανοίγει ο δρόμος για να επεκταθούν. Σ’ αυτό συμβάλλει η ιδιωτικοποίηση λειτουργιών της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, όπως και το γεγονός ότι η διαδικασία ανεύρεσης παρένθετης μητέρας ανάγεται σε υπόθεση αυτής της αρχής

- Διευκολύνεται η λειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο τομέα της ΙΥΑ και η εγκατάστασή τους εντός άλλων ιδιωτικών κλινικών.

- Δεν δεχόμαστε στον 21ο αιώνα με τις σύγχρονες δυνατότητες που προσφέρει η εξέλιξη της επιστήμης να έχουν εκτιναχθεί, τα νέα ζευγάρια να καλούνται να καλύψουν τόσο το υπέρογκο κόστος της κρυοσυντήρησης ωαρίων όσο και των εξετάσεων που γίνονται, προκειμένου να διαπιστωθεί το πρόβλημα της υπογονιμότητας (σαλπιγγογραφία, κολπικός υπέρηχος, σπερμοδιαγράμματα), εργαστηριακών εξετάσεων πριν από την εφαρμογή της Ι.Υ.Α. (ΗΙV Ι + II, ηπατίτιδες Β και C, σύφιλη), καθώς και τις εξετάσεις του δότη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ελλάδα είναι περίπου 55 εκ των οποίων οι 7 μόνο να είναι δημόσιες (!).

- Δεν ανεχόμαστε η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων να τορπιλίζει κάθε δυνατότητα συνδυασμού εργασίας και μητρότητας. Να μας καταδικάζει στην ανεργία, στην κακοπληρωμένη δουλειά. Να μας αφήνει έρμαια στην εργοδοτική βία και αυθαιρεσία που μας απολύει όταν μείνουμε έγκυες ή μας βάζει να υπογράψουμε χαρτί ότι δεν θα κάνουμε οικογένεια για να προσληφθούμε. Οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και ζωής και η πολιτική που λογαριάζει την προστασία της μητρότητας ως "κόστος" για το κράτος, και εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων μας υποχρεώνουν να μεταθέτουμε συνεχώς την απόφαση να κάνουμε οικογένεια.

- Δεν συμβιβαζόμαστε να παρουσιάζεται ως ζήτημα ατομικής ευθύνης και ικανότητας της γυναίκας η "επιλογή" ανάμεσα στην "επαγγελματική ανέλιξη" και στη δημιουργία οικογένειας.

ΛΕΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ Η ΧΙΛΙΟΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ! ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΕΔΟΦΟΡΟΙ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ!

Διεκδικούμε:
Δημόσιες και δωρεάν Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και τράπεζες "κρυοσυντήρησης", μαιευτήρια και γυναικολογικές κλινικές με όλο το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό δυναμικό και σύγχρονο εξοπλισμό που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του προγεννητικού ελέγχου, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, του τοκετού, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.
Πρόληψη στηριγμένη σε ένα δημόσιο και δωρεάν δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με όλες τις ειδικότητες, ώστε έγκαιρα να αντιμετωπίζονται οι παράγοντες που επιδρούν στη γονιμότητα γυναικών και ανδρών, ανάμεσά τους και οι επιβαρυντικοί παράγοντες των συνθηκών εργασίας, με μέτρα υγείας και ασφάλειας, όπως και διεπιστημονική συνεργασία.
 
Μέτρα ουσιαστικής στήριξης και προστασίας της μητρότητας, ενίσχυση των νέων ζευγαριών, ειδικά της πολύτεκνης και της μονογονεϊκής οικογένειας, δίκτυο δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών, επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος για τα νέα ζευγάρια.
Σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς τους. Άδειες μετ' αποδοχών στις γυναίκες που ακολουθούν την ΙΥΑ, άδειες τοκετού - μητρότητας - λοχείας και επιδόματα, χωρίς προϋποθέσεις. Να καταργηθεί η απαράδεκτη διάταξη των 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια ως προϋπόθεση για το επίδομα και την άδεια μητρότητας».

Σήμερα στον 21ο αιώνα υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθεί η τεχνολογική πρόοδος και τα επιστημονικά επιτεύγματα για τη βελτίωση της ζωής και της υγείας όλων των γυναικών και των νέων ζευγαριών. Γι' αυτό δυναμώνουμε την πάλη μας για ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για όλες οι γυναίκες!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ