ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Σύλληψη 20χρονου πατέρα στη Μεσσηνία για κακοποίηση του 4 μηνών παιδιού του

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:33:00 μ.μ. | | | |
Βρέφος
Χθες το βράδυ στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας διακομίστηκε ένα βρέφος 4 μηνών που έφερε σημάδια συνδρόμου ανατάραξης.


Η κατάστασή του όμως ήταν τόσο σοβαρή που κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Από το Νοσοκομείο Καλαμάτας υπήρξε ενημέρωση στην Αστυνομία για το περίεργο περιστατικό, ενώ λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης του μωρού αποφασίστηκε η διακομιδή του στο Παίδων Αγία Σοφία, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένο.

Μαζί με το 4 μηνών κοριτσάκι ταξίδεψε και ο 20χρονος πατέρας του, ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθη και αύριο αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα για να απολογηθεί.

Τι είναι το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού;

Το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού είναι μια σοβαρή μορφή κακοποίησης που προκαλείται σε ένα βρέφος. Συνήθως συμβαίνει όταν ένας γονέας ή κάποιος που φροντίζει το μωρό κουνάει ένα μωρό από θυμό ή απογοήτευση, συχνά επειδή το μωρό δεν σταματά να κλαίει.

Τα μωρά έχουν πολύ αδύναμους μύες του λαιμού (ειδικά μωρά μικρότερα των 4 μηνών τα οποία πιθανό να μην στηρίζουν ακόμα το κεφάλι τους) που δεν μπορούν να υποστηρίξουν πλήρως το αναλογικά μεγάλο κεφάλι τους. Το έντονο κούνημα αναγκάζει το κεφάλι του μωρού να κινείται βίαια μπρος-πίσω, με αποτέλεσμα σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες εγκεφαλικές βλάβες. Οι βλάβες θα είναι σαφώς μεγαλύτερες αν το κεφάλι του μωρού κατά την ανατάραξη προσκρούσει βίαια σε κάποια επιφάνεια.

Τι μπορεί να προκαλέσει αυτή η ανατάραξη του μωρού (είτε προσκρούσει το κεφάλι πάνω σε κάποια επιφάνεια είτε όχι);

-Υποσκληρίδιο αιμάτωμα. Το υποσκληρίδιο αιμάτωμα είναι μια συλλογή αίματος μεταξύ της επιφάνειας του εγκεφάλου και της σκληρής μήνιγγας (η σκληρή, ινώδης εξωτερική μεμβράνη που περιβάλλει τον εγκέφαλο). Αυτό συμβαίνει όταν οι φλέβες που γεφυρώνουν τον εγκέφαλο με τη σκληρά μήνιγγα τεντώνονται πέρα από την ελαστικότητά τους, προκαλώντας ρήξεις και αιμορραγία.

-Υπαραχνοειδής αιμορραγία. Η υπαραχνοειδής αιμορραγία είναι αιμορραγία μεταξύ της αραχνοειδούς (δικτυωτή μεμβράνη που περιβάλλει τον εγκέφαλο και είναι γεμάτη με νωτιαίο υγρό) και του εγκεφάλου.

-Άμεσο τραύμα στην ίδια την εγκεφαλική ουσία. Το τραύμα αυτό προκαλείται όταν ο εγκέφαλος προσκρούει στις εσωτερικές επιφάνειες του κρανίου.

-Θλάση της εγκεφαλικής ουσίας τόσο στο φλοιό όσο και σε βαθύτερες στιβάδες.

Εάν το παιδί σταματήσει να αναπνέει κατά τη διάρκεια του κουνήματος τότε η έλλειψη του οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω εγκεφαλικές βλάβες.

Μπορεί να προκαλέσει και βλάβες εκτός από αυτές που παρατηρούνται στον εγκέφαλο

Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

-Αιμορραγίες του αμφιβληστροειδούς που κυμαίνονται από λίγες διάσπαρτες αιμορραγίες έως εκτεταμένες αιμορραγίες που περιλαμβάνουν πολλαπλά στρώματα του αμφιβληστροειδούς.
-Κατάγματα κρανίου που προκύπτουν από πρόσκρουση όταν το μωρό πέφτει πάνω σε σκληρή ή μαλακή επιφάνεια.
-Κατάγματα σε άλλα οστά, συμπεριλαμβανομένων των πλευρών, της κλείδας και των άκρων- μώλωπες στο πρόσωπο, το κεφάλι και ολόκληρο το σώμα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ