ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Η Μύκονος με τις 200.000 κλίνες δεν έχει δωμάτια για 60 εκπαιδευτικούς!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:34:00 μ.μ. | |
Δασκάλα
Ελάχιστα σπίτια διατίθενται στους εκπαιδευτικούς προς ενοικίαση, με τιμές που ξεκινάνε από τα 460 ευρώ (για μια γκαρσονιέρα 20τ.μ.) μέχρι 600 ευρώ (για ένα δίχωρο δωμάτιο…)

Τις τελευταίες τρεις ημέρες πλήθος νεοδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών έχουν φτάσει στο νησί της Μυκόνου, για να παρουσιαστούν χθες Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη και σήμερα Τρίτη 6 Σεπτέμβρη στα σχολεία τους και να αναλάβουν υπηρεσία.

Δυστυχώς είμαστε πάλι όλοι μάρτυρες μιας πρωτοφανούς ντροπιαστικής κατάστασης για τους περίπου εξήντα (60) εκπαιδευτικούς που έχουν φτάσει στο νησί, με τις αποσκευές τους, τις οικογένειές τους και τη διάθεσή τους να υπηρετήσουν στα σχολεία της νησιωτικής Ελλάδας.

Περίπου, λοιπόν, εξήντα (60) εκπαιδευτικοί αναγκάζονται αυτή τη στιγμή είτε να διαμένουν προσωρινά στις εστίες και τις δομές του Δήμου, «στοιβαγμένοι» τρεις και τέσσερις άνθρωποι σε μικρά δωμάτια με κοινά μπάνια και τα αυτοκίνητά τους ακόμα γεμάτα βαλίτσες είτε φιλοξενούνται από άλλους εκπαιδευτικούς στο νησί είτε αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά (80 ευρώ τη μέρα στην καλύτερη περίπτωση) για να διαμείνουν σε δωμάτια και ξενοδοχεία του νησιού, μέχρι να βρεθούν σπίτια και δωμάτια για να διαμείνουν για όλη τη σχολική χρονιά…

Και όλα αυτά επειδή τη δεδομένη στιγμή ελάχιστα σπίτια διατίθενται στους εκπαιδευτικούς προς ενοικίαση, με τιμές που ξεκινάνε από τα 460 ευρώ (για μια γκαρσονιέρα 20τ.μ.) μέχρι 600 ευρώ (για ένα δίχωρο δωμάτιο…)

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά το Υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιο που έστειλε στους Δήμους τον περασμένο Μάη, «έκοψε» τη δυνατότητα των Δήμων να παράσχουν χρηματικό επίδομα στέγασης – σίτισης στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ενώ από τη δυνατότητα πρόσβασης στο επίδομα στέγασης – σίτισης από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων έχουν εξαιρεθεί μόνο οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί!

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο πρώτος μισθός των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και των αναπληρωτών ξεκινάει από τα 740 – 800 ευρώ!

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών σωματείων

Α΄ ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου Τήνου Μυκόνου

Τραγική η κατάσταση με τη στέγαση των εκπαιδευτικών στη Μύκονο

Το νησί με τις 200.000 κλίνες δεν έχει δωμάτια για 60 εκπαιδευτικούς!

Τις τελευταίες τρεις ημέρες πλήθος νεοδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών έχουν φτάσει στο νησί της Μυκόνου, για να παρουσιαστούν σήμερα Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη και αύριο Τρίτη 6 Σεπτέμβρη στα σχολεία τους και να αναλάβουν υπηρεσία.

Δυστυχώς είμαστε πάλι όλοι μάρτυρες μιας πρωτοφανούς ντροπιαστικής κατάστασης για τους περίπου εξήντα (60) συναδέλφους μας που έχουν φτάσει στο νησί, με τις αποσκευές τους, τις οικογένειές τους και τη διάθεσή τους να υπηρετήσουν στα σχολεία της νησιωτικής Ελλάδας.

Περίπου, λοιπόν, εξήντα (60) συνάδελφοι αναγκάζονται αυτή τη στιγμή είτε να διαμένουν προσωρινά στις εστίες και τις δομές του Δήμου, «στοιβαγμένοι» τρεις και τέσσερις άνθρωποι σε μικρά δωμάτια με κοινά μπάνια και τα αυτοκίνητά τους ακόμα γεμάτα βαλίτσες είτε φιλοξενούνται από άλλους εκπαιδευτικούς στο νησί είτε αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά (80 ευρώ τη μέρα στην καλύτερη περίπτωση) για να διαμείνουν σε δωμάτια και ξενοδοχεία του νησιού, μέχρι να βρεθούν σπίτια και δωμάτια για να διαμείνουν για όλη τη σχολική χρονιά…

Και όλα αυτά επειδή τη δεδομένη στιγμή ελάχιστα σπίτια διατίθενται στους συναδέλφους προς ενοικίαση, με τιμές που ξεκινάνε από τα 460 ευρώ (για μια γκαρσονιέρα 20τ.μ.) μέχρι 600 ευρώ (για ένα δίχωρο δωμάτιο…)

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά το Υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιο που έστειλε στους Δήμους τον περασμένο Μάη, «έκοψε» τη δυνατότητα των Δήμων να παράσχουν χρηματικό επίδομα στέγασης – σίτισης στους αναπληρωτές συναδέλφους, ενώ από τη δυνατότητα πρόσβασης στο επίδομα στέγασης – σίτισης από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων έχουν εξαιρεθεί μόνο οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί!

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο πρώτος μισθός των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και των αναπληρωτών ξεκινάει από τα 740 – 800 ευρώ!

Ως Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων κάθε χρόνο, ήδη από τον Μάη, υπενθυμίζουμε στο Κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ότι θα πρέπει να πάρουν δραστικά μέτρα και να κινηθούν στη σωστή κατεύθυνση για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο και διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα με τη στέγαση των εκπαιδευτικών στα πιο τουριστικά νησιά των Κυκλάδων.

Εξάλλου έχουμε απευθυνθεί και έχουμε ζητήσει επανειλημμένα στον Δήμο Μυκόνου να μισθώσει περισσότερα ακίνητα για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των εκπαιδευτικών, καθώς τα μόλις 10 δωμάτια που περιλαμβάνει ο ξενώνας που διατίθεται για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, καλύπτουν ένα πολύ μικρό μέρος των πραγματικών αναγκών για στέγαση των εκπαιδευτικών στο νησί, αφού η «δύναμη» των εκπαιδευτικών στο νησί είναι περίπου 170 άτομα!

Ως πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών στις Κυκλάδες, Α΄ ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ και ΣΕΠΕ ΣΥΡΟΥ ΤΗΝΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ, απαιτούμε να σταματήσει άμεσα ο ευτελισμός των εκπαιδευτικών και η απίστευτη ταλαιπωρία και ταπείνωση που υφίστανται στη Μύκονο και στα υπόλοιπα «υπερτουριστικά» νησιά των Κυκλάδων.

Ως εκ τούτου απαιτούμε :

Τα αρμόδια Υπουργεία και ο Δήμος Μυκόνου να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, στη μίσθωση ξενοδοχείων, ξενώνων,

κατοικιών για να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των συναδέλφων για στέγαση και διαμονή στο νησί της Μυκόνου. Να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα σε βραχυπρόσθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση.

Να επανέλθει άμεσα η δυνατότητα καταβολής χρηματικού επιδόματος στέγασης και σίτισης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Να θεσπιστεί άμεσα επίδομα στέγασης και σίτισης και μετακινήσεων ύψους 300 ευρώ για όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις Κυκλάδες

Ειδικά όλοι οι νησιωτικοί Δήμοι να λάβουν άμεσα μέτρα για την στέγαση των εκπαιδευτικών, εφαρμόζοντας τον νόμο 4483/2017, άρθρο 32, το οποίο αφορά την στέγαση και την σίτιση των δημοσίων υπαλλήλων, σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους της χώρας κάτω των 18.000 κατοίκων.

Οι Δημοτικές Αρχές να απαιτήσουν από την πολιτεία, τα χρήματα που είναι αναγκαία, για την ενοικίαση κτιρίων, με σκοπό τη στέγαση των εκπαιδευτικών.

Να ισχύσει άμεσα η δυνατότητα καταβολής χρηματικού επιδόματος για όλους τους νησιωτικούς Δήμους

Να συμπεριληφθούν άμεσα και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί στη δυνατότητα πρόσβασης στο δικαίωμα στέγασης και σίτισης από τους Δήμους.

Ο Πρόεδρος Δημήτρης Παπαδημητρίου
Η Γενική Γραμματέας Άννα Λεκάκη
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ