ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Το Άργος υποδέχθηκε την Τίμια Κάρα της Αγίας Παρασκευής (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:25:00 μ.μ. | | | |
Αγία εικόνα
Με θρησκευτική λαμπρότητα έγινε η υποδοχή της Τιμίας Κάρας της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως Αργολίδας π. Πέτρο Αθανασόπουλο στο Άργος την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022. 
Η Τιμία Κάρα που φυλάσσεται στην Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρυμάλλης Ευβοίας, θα παραμείνει στο παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής, έως και την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου οπότε και μετά το πέρας της Ιεράς Αγρυπνίας θα μεταφερθεί στον ενοριακό Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου όπου και θα παραμείνει έως την αναχώρησή της, την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.
Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε στην συμβολή των οδών Γούναρη και Καραγιάννη από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως Αργολίδας π. Πέτρο Αθανασόπουλο, τον Πρόεδρο του ΙΣΚΕ π. Γεώργιο Σελλή και τη συμμετοχή πλήθους πιστών και ιερέων. Ακολούθησε εσπερινός, ενώ καθημερινά θα τελούνται Ιερές ακολουθίες.
Μονή Μακρυμάλλης Εύβοιας

Η Ιερή Μονή Μακρυμάλλης Παναγίας Θεοτόκου, βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βόρεια από τα Ψαχνά Ευβοίας, κοντά στον οικισμό της Μακρυμάλλης σε υψόμετρο 290 μέτρων και απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα.
Λόγω των πολλών καταστροφών που υπέστη η μονή Μακρυμάλλης από διαφόρους κατακτητές, δεν έχουν δυστυχώς σωθεί γραπτές μαρτυρίες για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της μονής, για αυτό και όσα γνωρίζουμε για εκείνη την περίοδο είναι μόνο μέσω προφορικών παραδόσεων.
Σχετικά με το όνομα την μονής υπάρχουν αρκετές εκδοχές και σύμφωνα με μία από αυτές, Μακρυμάλλης λεγόταν ο πρώτος της Ηγούμενος, ενώ σύμφωνα με μια άλλη, η ονομασία προερχόταν από μια εικόνα της Παναγίας όπου εικονιζόταν με μακριά μαλλιά. Άλλωστε στα αρχεία της μονής αναφέρεται ότι τα ιερά σκεύη ανήκουν στην «Παναγία τη Μακρυμάλλισσα».
Σύμφωνα με την παράδοση, λέγεται ότι στο μοναστήρι φιλοξενήθηκε και μεγάλωσε ο Θανάσης Ανδρούτσος, γιος του αδελφού του Οδυσσέα Ανδρούτσου, Γιάννη Καμμένου - Ανδρούτσου, του οποίου η γυναίκα πέθανε στη γέννα και το βρέφος το παρέδωσε ο πατέρας του στο μοναστήρι για να το μεγαλώσει.
Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η μονή έλαβε ενεργό ρόλο, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να την καταστρέψουν. Η μονή ανοικοδομήθηκε ξανά, αλλά το 1881 διαλύθηκε και εντάχθηκε στη Μονή Γαλατάκη ως μετόχι, ως και το 1908 όταν και ανακαινίσθηκε από τον ηγούμενο Ιγνάτιο Γιαννακόπουλο.
Στις 23 Ιανουαρίου του 1944 οι Γερμανοί, ύστερα από μερικές αψιμαχίες που είχαν με τους αντάρτες, θεώρησαν ότι η μονή αλλά και το χωριό Μακρυμάλλη, βοηθούσαν τους αντάρτες και τα έκαψαν ολοσχερώς.
Εκτέλεσαν συνολικά εννέα Έλληνες, εκ των οποίων τρεις στο μοναστήρι και άλλους πέντε στην πλατεία του συνοικισμού Μακρυμάλλης και άλλο ένα - δύο εκτέλεσαν αλλά ο ένας επέζησε, στο ξωκλήσι της Υπαπαντής.
Η μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρυμάλλης διαθέτει αξιόλογες τοιχογραφίες στην κόγχη του Ιερού Βήματος του Καθολικού, ιδίως η Πλατυτέρα των ουρανών με δύο Αγγέλους εκατέρωθεν.
Αξιόλογες είναι επίσης και αρκετές εικόνες του τέμπλου, οι οποίες σώζονται από το 1882. Κειμήλια της είναι ένα αργυρό Ευαγγέλιο του 1754, ένα Άγιο Ποτήριο του 1796 αλλά και ένα θυμιατό του 1808. Η βιβλιοθήκη της Μονής Μακρυμάλλης έχει αρκετά πλούσια και αξιοσημείωτη συλλογή διαφόρων έργων θρησκευτικού αλλά και ιστορικού περιεχομένου.
Πολύτιμος πνευματικός θησαυρός είναι η Τιμία Κάρα του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου αλλά και τα Τίμια λείψανα των Αγίων: Τρύφωνα, Χαραλάμπους, Ιγνατίου Νικήτα, Αυξεντίου, Τιμίου Προδρόμου, Παντελεήμονος, Αναργύρων, Βασιλείου πρεσβυτέρου Αγκύρας, Ιγνατίου και Ρηγίνου της Σκοπέλου και της Οσιομάρτυρας Παρασκευής.
Στην Μονή υπάρχει σήμερα ανδρώα αδελφότητα από 4 μοναχούς με ηγούμενο τον Αρχιμανδρίτη π. Ιάκωβο Μπαλωμένο.
Η Μονή γιορτάζει στις 23 Αυγούστου στην Απόδοση της Κοίμησης της Θεοτόκου. Επίσης γιορτάζει την μνήμη του Αγίου Παρθενίου, επισκόπου Λαμψάκου, στις 7 Φεβρουαρίου. Πολύς κόσμος επισκέπτεται τη Μονή για να προσκυνήσει την Αγία κάρα του Αγίου Παρθενίου, ο οποίος θεωρείται θεραπευτής της "ανίατης ασθένειας".
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ