ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Τα αποτελέσματα της 16ης Ευρωπαϊκής Νύχτας Χωρίς Ατυχήματα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:37:00 μ.μ. |
Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»
Η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» πραγματοποιείται σε μεγάλες πόλεις και κύρια αστικά κέντρα της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και τη διάδοση σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στους νέους ανθρώπους του μηνύματος ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί. 

 Διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» από το 2007, παράλληλα με αντίστοιχες δράσεις σε χώρες της Ευρώπης και τη συμμετοχή εκατοντάδων χώρων νυχτερινής διασκέδασης. Για τη δράση αυτή το Ι.Ο.ΑΣ. συνεργάζεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό «Responsible Young Drivers» και, κάθε χρόνο, υλοποιεί τις δράσεις του σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, το Δίκτυο Εθελοντών του Ινστιτούτου, δεκάδες φορείς εθνικής και τοπικής εμβέλειας καθώς και την άριστη συμμετοχή και συνεργασία των Υπηρεσιών της Τροχαίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η φετινή δράση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 σε 34 πόλεις στην Περιφέρεια, πανελλαδικά, και σε τρία σημεία της Αθήνας, συνολικά σε 37 σημεία, με τον εξής τρόπο: Εθελοντές του Ινστιτούτου βρέθηκαν έξω από τα επιλεγμένα σημεία διασκέδασης προτρέποντας τους νέους, που έφταναν για να περάσουν το βράδυ τους, να επιλέξουν τον «Οδηγό της παρέας», που, αφού αποδέχτηκε τον τίτλο φόρεσε ένα ειδικό βραχιολάκι και δεσμεύτηκε ότι δεν θα καταναλώσει αλκοόλ όλο το βράδυ. Βγαίνοντας από το σημείο ο Οδηγός της παρέας πραγματοποίησε, με τη δική του θέληση, φιλικό αλκοτέστ με τη βοήθεια των εθελοντών του Ι.Ο.ΑΣ., και ενός εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ. ή της Τροχαίας, ώστε να αποδειχθεί ότι τήρησε την υπόσχεση να μην καταναλώσει αλκοόλ. Εφόσον είχε πετύχει τον στόχο του ο «Οδηγός της παρέας» επιβραβεύθηκε με ένα συμβολικό δώρο ενώ, στην αντίθετη περίπτωση, οι εθελοντές μας τον συμβούλευσαν να αφήσει το όχημά του και να γυρίσει σπίτι του με ταξί.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., για το 2021, την καλοκαιρινή περίοδο (Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος), χάθηκαν στο δρόμο 190 ζωές και 219 χρήστες του οδικού δικτύου τραυματίστηκαν σοβαρά. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η διάδοση κοινωνικών μηνυμάτων με δράσεις, αλλά και με τις καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», που προβάλλονται με τη μορφή τηλεοπτικών spots με απόφαση του ΕΣΡ για τη μετάδοσή τους από όλα τα κανάλια της χώρας. Μηνύματα που αφορούν σε βασικά αίτια πρόκλησης τροχαίων συμβάντων, όπως η επιθετική συμπεριφορά στο δρόμο, τα γονεϊκά πρότυπα σε σχέση με τη μελλοντική οδηγική συμπεριφορά των παιδιών, η υπερβολική ταχύτητα, η απόσπαση προσοχής καθώς και η σημαντικότητα της χρήσης ζώνης ασφαλείας στα μπροστινά και στα πίσω καθίσματα. Μηνύματα που μας αφορούν όλους και που βρίσκονται πολύ ψηλά στην agenda των Κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο.

Η δράση πραγματοποιήθηκε με τη συνδιοργάνωση των Περιφερειών Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης, και Πελοποννήσου, ενώ τελούσε υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Κ.Ε.Δ.Ε. (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), με την αρωγή της ΕΛ.ΑΣ. και τη συμβολή της Τροχαίας στις κατά τόπους εκδηλώσεις. Πολύτιμοι συνεργάτες η Συμμαχία για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον», ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Μεταφορών & Λήψης Αποφάσεων του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στην Αττική, τα σημεία των δράσεων εξυπηρετούνται από δρομολόγια ΜΕΤΡΟ, Ηλεκτρικού, Λεωφορείων και Τρόλεϊ σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ.

Επίσης, οι κατά τόπους δράσεις υλοποιούνται με την υποστήριξη-συνεργασία των παρακάτω φορέων:

Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και Κοινωνικό Φαρμακείο της Equal Society Κέρκυρας, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε, Δήμος Αίγινας, Δήμος Αμυνταίου, Δήμος Άνδρου, Δήμος Λαμιέων, Δήμος Ρεθύμνης, Δήμος Σπάρτης, Δήμος Τρικκαίων, Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής , Διεθνής Ένωση Αστυνομικών, Εθελοντικό Σωματείο Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι. Ηρακλείου Κρήτης, Ε.ΚΑΤ.Ο Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση Φλώρινας, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αρκαδίας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Περιφερειακό Τμήμα Χαλκίδας, Αμαλιάδας, Πύργου, Σερρών, Μεσολογγίου, Λαμίας, Ναυπλίου, Άργους, Θεσ/κης, Σπάρτης, Χίου, Ναυπάκτου, Europe Direct Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού Exagono Δήμου Κομοτηνής, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αιγιαλείας, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αίγινας, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Άνδρου, Λέσχη Lions Κω, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Χαλκίδας, Ομάδα Εθελοντών στα Χανιά «Με οδηγό: τη ζωή», Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας.

Οι πόλεις που συμμετείχαν στην 16η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα και τα σημεία της δράσης για το 2022 ήταν:

Στην ΑΤΤΙΚΗ: ΑΘΗΝA Draxmi Bar ΠΕΙΡΑΙΑΣ Beluga, ΧΑΛΑΝΔΡΙ Darling Bar

Και σε όλη τη χώρα:

ΑΓΡΙΝΙΟ Φουλ του Μεζέ, ΑΙΓΙΝΑ Πλατεία (Μπροστά από Εθνική Τράπεζα, ΑΙΓΙΟ Οδός Μητροπόλεως, ΑΜΑΛΙΑΔΑ Πεζόδρομος, ΑΜΥΝΤΑΙΟ Social, ΑΝΔΡΟΣ Πλατεία Μπατσίου, ΑΡΓΟΣ Πλατεία Αγίου Πέτρου, ΑΡΤΑ Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, ΒΟΛΟΣ Τα Κύματα, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Shark Bar Restaurant, ΚΑΛΑΜΑΤΑ Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, ΚΑΤΕΡΙΝΗ Bar TESSERA, ΚΕΡΚΥΡΑ Πλατεία Λιστόν, ΚΟΡΙΝΘΟΣ Πεζόδρομος Κολοκοτρώνη W, ΚΩΣ Kασσέτα, ΛΑΜΙΑ Πλατεία Ελευθερίας, ΛΑΡΙΣΑ Dante’s , ΛΥΓΟΥΡΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Amadeus Bar, ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Πεζόδρομος Χαριλάου Τρικούπη, ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ Λιμάνι, ΝΑΥΠΛΙΟ Πλατεία Συντάγματος, ΠΑΛΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ Aktis Hotel Bar, ΠΑΤΡΑ Navona Di Oggi Πεζόδρομος Ηφαίστου, ΠΥΡΓΟΣ Κεντρική Πλατεία Σάκη Καράγεωργα, ΣΕΡΡΕΣ Volta, ΣΠΑΡΤΗ Κεντρική Πλατεία Σπάρτης, ΤΡΙΚΑΛΑ Frame Bar Restaurant, ΤΡΙΠΟΛΗ Μέντα, Πλατεία Πέτρινου, ΦΛΩΡΙΝΑ Factory, ΧΑΛΚΙΔΑ Namas, XANIA ΦΕΙΔΙΑΣ-ΠΛ. Ελευθερίας, Δικαστήρια , ΧΙΟΣ Escobar, Metropolis, PlanB, Overproof Drinkery Mansion, Sueno, 44 bar, Pura Vida, Caprice, ΚΑΒΑΛΑ Γοργόνες και Μάγκες, ΚΟΜΟΤΗΝΗ Πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου.

Σημείωση: Η δράση δεν πραγματοποιήθηκε στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ Parko Urban Café-Bar και στο ΡΕΘΥΜΝΟ Bar Φράουλες λόγω της κακοκαιρίας με τα τραγικά αποτελέσματα στην Αγία Πελαγία.
Τέλος, δεν γίνεται να μην αναφερθούν οι παρακάτω εταιρείες που χωρίς την ευγενική προσφορά τους δεν θα μπορούσαμε πραγματοποιήσουμε τη δράση και να προσφέρουμε αναμνηστικά, συμβολικά δωράκια στους συμμετέχοντες. Ευχαριστούμε τις εταιρείες: CocaCola 3E, Flax, Foodrinco, Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.-Βιομηχανία Μπισκότων & Ειδών Διατροφής και Tea Route με τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα τους, που προσέφεραν σαν αναμνηστικά δώρα για τους συμμετέχοντες, καθώς και των: ΕΝ.Ε.ΑΠ., μεγάλου υποστηρικτή της δράσης, και τέλος της ACS Courier, που αναλαμβάνει την ευθύνη και το κόστος της έγκαιρης μεταφοράς των υλικών σε κάθε πόλη.

Όλοι ανεξαιρέτως οι εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. που βρέθηκαν αυτό το βράδυ στα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας και της επικράτειας, είναι νέοι άνθρωποι με αξίες, με χαμόγελα και φωτεινά πρόσωπα, με πίστη στο έργο του Ινστιτούτου, με εκτίμηση και αγάπη στο πρόσωπο της Προέδρου μας, της κας Βασιλικής Δανέλλη-Μυλωνά που έχει αφιερώσει τη ζωή της σε αυτόν τον ιερό σκοπό και δουλεύει ασταμάτητα για να τον πετύχει! Η ίδια δήλωσε: «Συγκλονίστηκα κυριολεκτικά από το βλέμμα των εθελοντών μας, το χαμόγελο τους, την αγάπη τους... Μπορούμε να ελπίζουμε όταν έχουμε τέτοια νεολαία - πρέπει να ελπίζουμε! Ήταν μια συγκλονιστική βραδιά! Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου και παίρνω δύναμη να συνεχίζω με την ομάδα του Ι.Ο.ΑΣ. "Πάνος Μυλωνάς" το δύσκολο έργο που κάνουμε για τη χώρα μας, για την οδική ασφάλεια σε αυτή τη γωνιά της γης».

O αυξανόμενος ενθουσιασμός των εθελοντών (~500) αλλά και το ενδιαφέρον προσερχόμενων οδηγών, και όχι μόνο, (~2500) για να ενημερωθούν, ενισχύει την πίστη ότι με προσπάθεια και επιμονή, χρόνο με το χρόνο, το μήνυμα θα περνάει σε όλο σε όλο και περισσότερους πολίτες που, τελικά, θα εφαρμόζουν το μέτρο και στην καθημερινότητά τους και δεν θα πίνουν όταν πρόκειται να οδηγήσουν όπως γίνεται και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

Πιο συγκεκριμένα τα αποτελέσματα όσων δέχτηκαν να κάνουν το φιλικό αλκοτέστ ήταν:

Κατά τη διάρκεια της δράσης ~2000 συμμετέχοντες δέχτηκαν την πρόκληση και φόρεσαν τα πράσινα βραχιολάκια, ενώ 1581 εξ’ αυτών επέστρεψαν για να κάνουν το φιλικό αλκοτέστ στο τέλος της βραδιάς.

Στα θετικά είχαμε ποσοστό 49.4% (58% άντρες & 42% γυναίκες) με μηδενικά αλκοτέστ ενώ στα αρνητικά είχαμε ποσοστό 10.36% (73% άνδρες, 27% γυναίκες) να είναι ΠΑΝΩ από το όριο.

Πόλεις με τα καλύτερα ποσοστά, μεταξύ άλλων, ήταν το Άργος & η Άρτα, ενώ οι πόλεις με τα αρνητικά και κατ’ επέκταση ανησυχητικά ποσοστά (με συμμετέχοντες που δέχτηκαν να είναι για εκείνο το βράδυ οι Οδηγοί της Παρέας, αλλά, βρέθηκαν πάνω από το όριο) ήταν:Πειραιάς και Λάρισα >30% πάνω από το όριο σε σχέση με το πανελλαδικό 10.36%
Αθήνα και Θεσσαλονίκη >26% πάνω από το όριο σε σχέση με το πανελλαδικό 10.36%
Φλώρινα & Τρίκαλα >24% πάνω από το όριο σε σχέση με το πανελλαδικό 10.36%

Με τα υψηλότερα ποσοστά που έδειξαν τα αλκοτέστ ήταν: 1.50 - νέος 18 ετών στα Τρίκαλα, 1.48, άνδρας 28 ετών στη Φλώρινα και 1.14, άνδρας 31 ετών στην Κόρινθο όταν το επιτρεπτό, νόμιμο όριο, ορίζεται στα 0,25 mg ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα (μέτρηση με συσκευή αλκοτέστ).

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ