ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Στους δρόμους με τα τρακτέρ οι αγρότες της Αργολίδας (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:29:00 π.μ. | | |
Συγκέντρωση αγροτών
Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται σήμερα Παρασκευή 7 Οκτωβρίου οι αγρότες - παραγωγοί στην Αργολίδα διαμαρτυρόμενοι για τα πορίσματα του ΕΛΓΑ που αφορούν τον παγετό του Ιανουαρίου 2022, καθώς καλούνται να επιστρέψουν τις "προκαταβολές" της αποζημίωσης πού έλαβαν τον Ιούνιο.
Στα γραφεία της "ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ" ΑΕΣ, στην Πυργέλα Άργους, μετά από συγκέντρωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας που πραγματοποιήθηκε στην αρχή της εβδομάδας, αποφάσισαν ομόφωνα να προβούν σε μηχανοκίνητες κινητοποιήσεις με προορισμό την Αντιπεριφέρεια Αργολίδας.
Σε ψήφισμα που υπογράφουν οι Συνεταιρισμοί "ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ" ΑΕΣ, ΕΑΣΑ , Α.Σ, ΚΟΥΡΤΑΚΙΟΥ, Α.Σ. ΗΡΑΣ, Α.Σ.ΠΥΡΓΕΛΑΣ, Α.Σ. ΔΑΛΑΜΑΝΑΡΑΣ, Α.Σ. ΑΤΡΕΑΣ, Α.Σ. ΝΕΑΣ ΤΙΡΥΝΘΑΣ "ΠΗΓΑΣΟΣ", Α.Σ. ΠΕΡΣΕΑΣ, Α.Σ. ΑΝΥΦΙΟΥ, Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, Α.Σ. ΣΚΑΦΙΔΑΚΙΟΥ , Α.Σ. ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ, Α.Σ. ΛΑΛΟΥΚΑ, Α.Σ. ΗΛΙΟΣ , Α.Σ. ΑΣΙΝΗΣ, Α.Σ. ΗΡΑΙΟΥ , Α.Σ. ΝΕΟΥ ΗΡΑΙΟΥ, αναφέρεται:
"Στιγμές κρατικής παραφροσύνης βιώνουν οι αγρότες της Αργολίδας τις τελευταίες ημέρες, καθώς καλούνται να επιστρέψουν τις "προκαταβολές" της αποζημίωσης πού έλαβαν από τον ΕΛΓΑ τον Ιούνιο, για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022.
Δέν υπάρχουν πραγματικά λόγια για να περιγράψουν την ανευθυνότητα του ΕΛΓΑ, αλλά και της κυβέρνησης, αναφορικά με το θέμα, καθώς οι "προκαταβολές" όπως δηλώνει και ο όρος, δίνονται όταν κάποιος έχει να λαμβάνει και υπόλοιπο.
Να ληφθεί υπόψη πως οι "προκαταβολές" υπολογίστηκαν αφού είχαν προηγηθεί εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ, για αυτό μάλιστα και μεσολάβησαν έξι μήνες από τον παγετό μέχρις την πληρωμή τους.
Πέραν δε των εκτιμήσεων, έγινε αυτοψία στην πληγείσα περιοχή του (τότε) Υπουργού Α.Α.&Τ και του Προέδρου του ΕΛΓΑ και εκδόθηκε έκθεση από την ΔΑΟΚ Αργολίδας. Τι συνέβη λοιπόν τώρα, εννέα μήνες μετά τον παγετό και άλλαξαν αυτές οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ ;
Μήπως το γεγονός ότι δεν μπορούν να τεκμηριωθούν ενστάσεις εκ μέρους των παραγωγών καθώς έχουν εξαφανιστεί τα πειστήρια ;
Όπως και να έγινε το "μαγείρεμα", πρόκειται για ένα μεγάλο εμπαιγμό των αγροτών, όπου για ζημιές πού ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ εκτίμησε τον Φεβρουάριο 2022 σε τριάντα εκατομμύρια ευρώ, δόθηκαν προκαταβολές δέκα εκατομμυρίων ευρώ και τώρα μεγάλο μέρος από αυτές ζητείται να επιστραφεί.
Καταγγέλλουμε την διαδικασία και καλούμε τον Υπουργό Α.Α&Τ. να επέμβει άμεσα για την αποκατάσταση της προκλητικά εξόφθαλμης αδικίας πού υφίστανται οι αγρότες της Αργολίδας.
ΖΗΤΑΜΕ από το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ, να πάρει απόφαση πού θα καθορίζει το ελάχιστο ύψος αποζημίωσης στο 70% , όπως είχε εκτιμηθεί από την ΔΑΟΚ Αργολίδας και συμφωνήθηκε στην συνάντηση με τους φορείς και τον Υπουργό."
Στην σημερινή κινητοποίηση συμμετέχει και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας ΑΚ.ΣΥ.ΝΑ. ο οποίος σε ανακοίνωση του αναφέρει:
"Τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για το παγετό του Ιανουαρίου που δίνονται αυτές στις μέρες στους συναδέλφους αγρότες του νομού, είναι ντροπιαστικά. Μιλάμε για ποσοστά ζημιών που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και με την αποζημίωση να φτάνει να είναι πιο κάτω από την προκαταβολή που δόθηκε (300 ευρώ/στρέμμα).
Για τον παγετό, έγινε αυτοψία από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον Υπουργό ΥπΑΑΤ, που διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής και συμφώνησαν. Συμπληρωματικά, δόθηκε λεπτομερή έκθεση για το ποσοστό των ζημιών από τους γεωπόνους από την ΔΑΟΚ Αργολίδας.
Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, ο ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΑΓΡΟΤΙΚΟΣ Κανονισμός του ΕΛΓΑ, που δεν αποζημιώνει το σύνολο της καταστροφής τόσο στη φυτική παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο.
Είναι πρόκληση, τα όσα διαδίδουν τόσο ο κ. Λυκουρέντζος όσο και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Αδριανός, ότι οι ενστάσεις που θα γίνουν, θα αντιμετωπιστούν θετικά. (λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών). Ας ήταν θετικές από την αρχή.
Εμείς δεν είμαστε επαίτες ούτε μπορούμε να ζήσουμε με τα ψίχουλα που μας δίνουν. Πληρώνουμε την ετήσια εισφορά στον ΕΛΓΑ μέχρι τελευταίο ευρώ και απαιτούμε να αποζημιωνόμαστε για το πραγματικό ύψος της οικονομικής ζημιάς.
Ξεκινάμε την αρχή των κινητοποιήσεων, που αποφασίστηκε ομόφωνα στην σύσκεψη στην ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, με όλους του Αγροτικούς Συνεταιρισμούς του Νομού.
Και λέμε αρχή γιατί η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα, λιπάσματα- αγροεφόδια κ.α.) και η μείωση των τιμών που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα εξάμηνο, μας έχουν οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

· Να μην παρακρατηθεί από τον ΕΛΓΑ ούτε ένα ευρώ από την προκαταβολή

· Ο ΕΛΓΑ να πάρει τώρα πίσω τα ντροπιαστικά πορίσματα και να τα επαναφέρει σύμφωνα με την έκθεση της ΔΑΟΚ αλλά και των γεωπόνων του ΕΛΓΑ που έκαναν την αυτοψία.

· Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση."

Δείτε παρακάτω δηλώσεις των αγροτών:
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ