ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Νότια Αφρική: Αναμένονται εξαγωγές για τα πορτοκάλια της σε επίπεδα ρεκόρ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:01:00 μ.μ. | | |
orange
Οι εκτάσεις καλλιέργειας εσπεριδοειδών στη Νότια Αφρική εμφανίζουν σταθερή ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία, λόγω των συνεχιζόμενων επενδύσεων και της κερδοφορίας από τις εξαγωγές.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) η Νότια Αφρική περίμενε εξαγωγές εσπεριδοειδών-ρεκόρ, της τάξης των 2,7 εκατ. τόνων την περίοδο εμπορίας 2021/22. Ωστόσο, η αύξηση των εκτάσεων αναμένεται να περιοριστεί την περίοδο εμπορίας 2022/23. Η αύξηση του κόστους εισροών, οι υψηλότεροι ναύλοι, οι νέοι φυτοϋγειονομικοί κανονισμοί που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πληθωριστικές πιέσεις στους καταναλωτές σε βασικές αγορές και η αναποτελεσματικότητα των υποδομών προκαλούν επηρεάζουν αρνητικά τις εξαγωγές εσπεριδοειδών της Νότιας Αφρικής. Αυτοί οι παράγοντες, λέει το USDA, μειώνουν την κερδοφορία του κλάδου, με αποτέλεσμα να μειώνονται και οι επνδύσεις στον κλάδο.

Οι ποικιλίες που κυριαρχούν

Τα κτήματα με εσπεριδοειδή στη Νότια Αφρική ανέρχονται σε πάνω από 1.000.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα πορτοκάλια αντιπροσωπεύουν περίπου το 47%. Η έκταση που φυτεύτηκε με πορτοκαλιές αυξήθηκε σχεδόν 14% την τελευταία επταετία, ή κατά μέσο όρο 2% ετησίως. Οι παραγωγοί έκαναν επιθετική στροφή στα μαλακά εσπεριδοειδή στις αναπτυσσόμενες ζώνες Δυτικού Ακρωτηρίου και Λιμπόπο. Κορυφαία ζώνη καλλιέργειας με το 48% της συνολικής έκτασης είναι η επαρχία Λιμπόπο. Η ποικιλία Βαλέντσια αντιστοιχεί στα 2/3 των εκτάσεων παραγωγής, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι αφορά Ναβαλίνες. Στις νέες φυτεύσεις, κυρίαρχη ποικιλία είναι η Midnight, με ένα μερίδιο της τάξης του 25% της συνολικής έκτασης, ενώ ακολουθούν η Valencia Late (10%), η Delta (9%) και ακολούθως Τούρκικες ποικιλίες με 7%. Επίσης, άλλες ποικιλίες που φυτεύτηκαν είναι οι Bennie, Palmer, Cambria, Bahianinha.
Προβλέψεις για αύξηση παραγωγής, κατανάλωσης, εξαγωγών

Όπως αναφέρει το USDA, η παραγωγή στη Νότια Αφρική, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3% το 2022-2023 και να φθάσει τους 1,7 εκατ. τόνους, κάτι που αποδίδεται στα νέα δέντρα που μπαίνουν σε παραγωγή, αλλά και στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Την ίδια ώρα, η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί οριακά, κατά 90.000 τόνους το 2022/23. Τέλος, όσον αφορά στις εξαγωγές, οι οποίες γίνονται σε πάνω από 100 χώρες, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα αυξηθούν κατά 3% το 2022/23, φθάνοντας σε επίπεδα-ρεκόρ (1,4 εκατ. τόνους). Το 2021/22 οι εξαγωγές εκτιμάται πως θα ανέλθουν σε 1,35 εκατ. τόνους, με αύξηση 4% από το 2020/21.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ