ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Έκτακτο επίδομα 450 ευρώ: Ποιοι είναι δικαιούχοι - Πώς γίνεται η αίτηση

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:54:00 μ.μ. | | |
χρήματα
Ένα νέο επίδομα ύψους 450 ευρώ, με το οποίο… κάνει «ποδαρικό» το 2023, αναμένεται να δουν από τον ΕΦΚΑ περίπου 23.367 ελεύθεροι επαγγελματίες εντός της νέας χρονιάς.

 Ποιοι είναι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι με παράλληλη απασχόληση το 2021, δηλαδή εργαζόμενοι που το 2021 είχαν και μισθωτή απασχόληση και παράλληλη εργασία ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι. Ενώ, λοιπόν, είχαν πληρώσει εισφορές ως ελεύθεροι επαγγελματίες το 2021, η εκκαθάριση της παράλληλης απασχόλησης την οποία ολοκλήρωσε ο ΕΦΚΑ, www.efka.gov.gr, έδειξε τα εξής:

Είτε πλήρωσαν εισφορές ως μη όφειλαν, διότι ο μισθός τους ξεπερνούσε τα 930 ευρώ και έτσι κάλυπταν την εισφορά της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας (252 ευρώ)

Είτε πλήρωσαν υψηλότερες εισφορές στο μπλοκάκι από όσες κανονικά οφείλουν.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, πιστωτική εκκαθάριση εμφανίζεται για 23.367 ασφαλισμένους με ποσό πιστωτικού υπολοίπου εκκαθάρισης 10.525.868,89€.

Άρα, το μέσο ποσό επιστροφής διαμορφώνεται στα 450 ευρώ.

Υπολογίζεται ότι η επιστροφή των ποσών σε όσους κάνουν εγκαίρως την ηλεκτρονική τους αίτηση θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Φεβρουαρίου 2023.

Αναλυτικά η διαδικασία για το επίδομα

Για να διαπιστώσει κανείς αν είναι στους «τυχερούς» ασφαλισμένους πρέπει να ανατρέξει στην ηλεκτρονική υπηρεσία του ΕΦΚΑ, όπου αναρτήθηκαν ήδη τα «ραβασάκια», και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Εισφορές Μη Μισθωτών».

Η ταυτοποίηση χρήστη γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ.

Εφόσον το ειδοποιητήριο είναι πιστωτικό, ο ασφαλισμένος πρέπει να υποβάλλει στον ΕΦΚΑ ηλεκτρονικά «Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων».

Πώς θα κάνετε την αίτηση για το επίδομα

Ήδη από τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022, ο ΕΦΚΑ έθεσε σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα προκειμένου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά «Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων» οι ασφαλισμένοι με πιστωτικό υπόλοιπο Εναλλακτικά, οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν να μην λάβουν εφάπαξ το ποσό στον τραπεζικό τους λογαριασμό αλλά να το κρατήσουν στον ασφαλιστικό τους κουμπαρά για συμψηφισμό με επόμενες εισφορές.

Πότε θα καταβληθεί το ποσό

Το ποσό που δικαιούνται θα το δουν οι ασφαλισμένοι στο ηλεκτρονικό ειδοποιητήριο του ΕΦΚΑ.

Όσοι υποβάλλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση εγκαίρως μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα λάβουν το ποσό εφάπαξ στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ