ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Αναβιώνει το θανατηφόρο δυστύχημα στο Βόλο που προκάλεσε οδηγός νταλίκας από το Άργος βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:12:00 μ.μ. | | |
Τροχαίο με φορτηγό
Εννιά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το πολύνεκρο θανατηφόρο τροχαίο στην παλαιά εθνική οδό Βόλου-Λάρισας, στο ύψος του Ριζομύλου, στο οποίο είχαν βρει τον θάνατο τρία παιδιά και ο Άρειος Πάγος με απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης του εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου, κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λάρισας, σύμφωνα με την οποία δεν έπρεπε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στον οδηγό της μοιραίας νταλίκας, που προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα.

Με την υπ’ αριθμόν 935/2022 απόφασή του το Ε’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου κρίνει ότι πρέπει η υπόθεση να παραπεμφθεί εκ νέου στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας και να συζητηθεί ξανά, καθώς έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης του εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου, κατά της απόφασης (68/2021) του Εφετείου Πλημμελημάτων Λάρισας, σύμφωνα με την οποία, δεν έπρεπε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου (άρθρο 84 παρ. 2α ΠΚ) στον οδηγό της μοιραίας δημοσίας χρήσης νταλίκας, που προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα, τον Ιούλιο του 2014. 

Η αναγνώριση του εν λόγω ελαφρυντικού, είχε επακόλουθα ως αποτέλεσμα, να μειωθεί η ποινή που είχε επιβληθεί πρωτόδικα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου στον 31χρονο σήμερα οδηγό της μοιραίας νταλίκας κάτοικο  Άργους. 

Έτσι η υπόθεση αναμένεται να αναβιώσει εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη 17 Ιανουαρίου, στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας, στο εδώλιο του οποίου θα καθίσει ο καταδικασθείς οδηγός.

Παράλληλα το Ε’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του οδηγού της μοιραίας νταλίκας (είχε υποβληθεί στις 30/11/2021), να του αναγνωριστεί και το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. 

Σημειώνεται ότι ο 31χρονος οδηγός της μοιραίας νταλίκας είχε κριθεί εκ νέου ένοχος από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας τον Μάρτιο του 2021 για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, ωστόσο, η ποινή του μειώθηκε σε φυλάκιση 5,5 ετών, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Πρωτόδικα, τον Φεβρουάριο του 2017, ο οδηγός της νταλίκας είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε ποινή φυλάκισης 7 ετών. 

Η ποινή που του είχε επιβληθεί, ήταν τέσσερα χρόνια για τον θάνατο κάθε παιδιού και κατά συγχώνευση μετατράπηκε σε επτά χρόνια, ενώ ο 31χρονος είχε ασκήσει έφεση. 

Η πρόταση τις εισαγγελέως του Ε’ Ποινικού Τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου, ήταν να γίνει δεκτή η αναίρεση του εισαγγελέα και να απορριφθεί η αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου, ενώ πρότεινε επίσης να απορριφθεί και το αίτημα της πλευράς του καταδικασθέντα οδηγού, να του αναγνωριστεί επιπλέον το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Το αιτιολογικό της απόφασης

Στην απόφαση του Ε’ Ποινικού Τμήματος επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «ουδεμία αναφορά υπάρχει (σ.σ. από το Εφετείο Πλημμελημάτων) στο αιτιολογικό της προσβαλλόμενης στα περιστατικά, καθώς και στα αποδεικτικά μέσα από τα οποία προέκυψαν αυτά, τα οποία εισφέρθηκαν στην αποδεικτική διαδικασία και στα οποία μετά από συγκριτική στάθμιση και αξιολογική συσχέτιση στήριξε την κρίση του αυτή, για την αναγνώριση του ελαφρυντικού. 

Επίσης στο αιτιολογικό της προσβαλλόμενης ουδεμία αναφορά υπάρχει στην αναγνωσθείσα έκθεση πραγματογνωμοσύνης των… ηλεκτρολόγου μηχανικού και… μηχανολόγου μηχανικού, οι οποίοι ορίστηκαν ως πραγματογνώμονες κατά την προδικασία, σύμφωνα με την οποία ο κατηγορούμενος και σε προηγούμενους του τροχαίου ατυχήματος χρόνους, κατ’ επανάληψη, ήτοι στις 26/6/2014, 7, 14, 18, 19, 20/7/2014, είχε καταληφθεί από την Τροχαία, να παραβιάζει τις θεσπισθείσες διατάξεις για τις ώρες οδήγησης και ανάπαυσης των οδηγών…». 

Επίσης το Ε’ Ποινικό Τμήμα απέρριψε ως αβάσιμη στο σύνολό της την αίτηση του κατηγορούμενου να του αναγνωριστεί επιπλέον το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Το δυστύχημα είχε σημειωθεί στις 23 Ιουλίου 2014, στο 36ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας-Βόλου, μεταξύ Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, στη 1.35 μετά τα μεσάνυχτα, όταν τα τρία νεαρά παιδιά που επέβαιναν στο ίδιο αυτοκίνητο, συγκρούστηκαν με νταλίκα, που φέρεται να είχε εισέλθει στο ρεύμα κυκλοφορίας τους. Αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τις ζωές τους οι αδερφές Ιωάννα και Κατερίνα Κουτσιαρή, 18 και 21 ετών αντίστοιχα, από το Στεφανοβίκειο και ο Φίλιππος Καπανιάρης, 20 ετών, από τον Ριζόμυλο. 

Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση, ο κατηγορούμενος οδηγός «δεν οδηγούσε με σύνεση, δεν ασκούσε τον έλεγχο και την εποπτεία του οχήματός του, ώστε να μπορεί σε κάθε στιγμή να εκτελέσει τους απαιτούμενους χειρισμούς, είχε φορτώσει καθ’ υπέρβαση έως 20% του επιτρεπόμενου το όχημα που οδηγούσε, δεν είχε διαρκώς τεταμένη την προσοχή του στην οδήγηση, κινούνταν με υπερβολική για τις συνθήκες ταχύτητα και δη με 77 χλμ. την ώρα (με όριο τα 70 χλμ. την ώρα) και εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και όπου έβαινε το κανονικώς κινούμενο όχημα, που οδηγούσε ο Φιλ. Καπανιάρης».

Δείτε βίντεο από το 2014 από το τοπικό ΤΡΤ:    
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ