ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

O Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου έχει μετατρέψει σε Πολιτιστικό εργοτάξιο το Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:29:00 μ.μ. | |
Γ. Διδασκάλου
Τα έργα που έχει ήδη δρομολογήσει στο Ναύπλιο και στην Αργολίδα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, έχουν βγάλει “ασπροπρόσωπο” το ΥΠΠΟΑ 

Η υλοποίηση των έργων είναι συνολικού προϋπολογισμού άνω των 18.000.000 εκ. ευρώ, σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσειακές υποδομές.
Το φρουριακό συγκρότημα στο Μπούρτζι

Στο πλαίσιο του προγράμματος των εν εξελίξει έργων, στο Ναύπλιο, το αποκατεστημένο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού φρουριακό συγκρότημα στο Μπούρτζι, έργο προϋπολογισμού άνω των 2.781.000 ευρώ διεκδικεί την δικαιωματικά την πρωτιά. Η αποκατάσταση και αξιοποίηση του φρουριακού συγκροτήματος στο Μπούρτζι προβλέπει ένα μέρος του να αξιοποιείται από το ΥΠΠΟΑ ως εκθεσιακός χώρος, ενώ στο υπόλοιπο η ΕΤΑΔ θα φιλοξενεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος υψηλών προδιαγραφών η διαδικασία διαχείρισης και αξιοποίησης του χώρου, καθώς πρόκειται για μνημείο. 

Μέσα στο έτος προγραμματίζεται να ξεκινήσει στη νησίδα η πιλοτική λειτουργία των νέων χρήσεων, ώστε η επόμενη τουριστική περίοδος να βρει το μνημείο έτοιμο να υποδεχθεί τους Ναυπλιείς και στους επισκέπτες του Ναυπλίου, αυτό το υποδειγματικά αποκατεστημένο μνημείο. Είναι ένα έργο που επιβεβαιώνει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, μπορούν να εκτελούν έργα υψηλής ποιότητας. Το Μπούρτζι προορίζεται να αποτελέσει έναν πλήρως λειτουργικό και προσβάσιμο μνημειακό τόπο και έναν υψηλών προδιαγραφών, αναπτυξιακό πόρο για το Ναύπλιο και την Αργολίδα.
Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Ναυπλίου

Το έργο αποκατάστασης και συντήρισης στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, με προϋπολογισμό 2.300.000 ευρώ, που δρομολογήθηκε επίσης από το Γ. Διδασκάλου και υλοποιείται από τις Διευθύνσεις Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων, συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες αποκατάστασης, στατικής ενίσχυσης και συντήρησης των τοιχογραφιών, του τέμπλου και του ξυλόγλυπτου διακόσμου του. Εδώ και μήνες έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος ο οποίος έχει ήδη προχωρήσει με τις εργασίες στο κέλυφος του ναού για την αποκατάστασή του, ενώ παράλληλα 12 συντηρητές εργάζονται ήδη για την αποκατάσταση του εσωτερικού διακόσμου του μνημείου. Η εκκλησία ήταν σε πάρα πολύ κακή κατάσταση. Το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ακολουθώντας τα χρονοδιαγράμματα, ώστε η πόλη να αποκτήσει ένα μνημείο πλήρως αποκατεστημένο, με τον τοιχογραφικό και αγιογραφικό διάκοσμο του εξαιρετικά συντηρημένο.
Το «Παλαιό Τελωνείο»

Για το παρακείμενο κτήριο του «Παλαιού Τελωνείου» και το έργο της αποκατάστασης και μετατροπής του σε πολιτιστικό πολυχώρο, προϋπολογισμού 960.000 ευρώ, η διαδικασία δημοπράτησής του ολοκληρώθηκε, οπότε σήμερα έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες».
Το Κτίριο Βίγγα στην πλατεία Συντάγματος

Φαίνεται πως σιγά-σιγά ολοκληρώνονται εντός του 2023 οι εργασίες στο ιστορικό κτήριο Βίγγα με την εξασφάλιση των 3,2 εκ ευρώ, το ΥΠΠΟΑ προχώρησε στην αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου και διαμορφώνει τους νέους χώρους χρήσης του.

Οικία Τερζάκη

Έργο του Γ.Γ. του ΥΠΠΟΑ, Γίωργο Διδασκαλου είναι και οι απαιτούμενες πιστώσεις που εξασφαλίστηκαν και ήδη έχουν ανατεθεί οι μελέτες για την πλήρη αποκατάσταση του κτιρίου με στόχο την χρηματοδότηση του έργου από χρηματοδοτικό εργαλείο.
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου και Ενετικό

Μετά και την επέκταση του φυσικού αντικειμένου της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τη Μητρόπολη βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο σύναψής της με στόχο τη χρηματοδότηση των άμεσων σωστικών μέτρων και της συντήρησης του διακόσμου του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου καθώς και των αναγκαίων μελετών αποκατάστασης του παρακείμενου Ενετικού κτηρίου.

Τόσο το Μπούρτζι, όσο και το Παλαιό Τελωνείο και ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου αλλά και όλα τα άλλα είναι περιπτώσεις έργων που προσωπικά «κυνήγησε» ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και που όπως όλα δείχνουν έβγαλαν «ασπροπρόσωπο» το ΥΠΠΟΑ αλλά και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο Ναύπλιο κάνοντας το ένα «πολιτιστικό εργοτάξιο» με έργα που εδώ και χρόνια έμεναν στα συρτάρια υπηρεσιών.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ