ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Παναγιώτης Ψυχογυιός: Αναγκαιότητα η αύξηση των διαθέσιμων κατοικιών και η μείωση των ενοικίων στην Αργολίδα (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:09:00 μ.μ. | |
Παναγιώτης Ψυχογυιός
Ένα σημαντικό πρόβλημα που ταλανίζει την Αργολίδα και το ακούμε καθημερινά είναι η περιορισμένη διαθεσιμότητα κατοικιών .

Από τη μια, το "πάγωμα" της οικοδομικής δραστηριότητας την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Από την άλλη, το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και πάνω από 2 δεκαετίες και ταλανίζει την Αργολίδα και ειδικά τον Δήμο Άργους Μυκηνών, που είναι η θεσμοθέτηση των ΖΟΕ, οι οποίες επί χρόνια αποτελούν τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη του δήμου, αλλά και κατ΄ επέκταση του νομού μας.

Οι ΖΟΕ στέρησαν όλα αυτά τα χρόνια την ανάπτυξη από δεκάδες υφιστάμενες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα ανέκοψαν τη δυνατότητα αξιοποίησης εκατοντάδων οικοπέδων.

Την ίδια στιγμή η “έκρηξη” των βραχυχρόνιων μισθώσεων,Airbnb, σε τουριστικούς προορισμούς όπως το Ναύπλιο, περιόρισαν την διαθεσιμότητα κατοικιών και αύξησαν τα ενοίκια σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Τα ενοίκια “τρέχουν” με ρυθμούς αναντίστοιχους των αποδοχών των εργαζομένων. Αυτήν τη στιγμή περίπου 650.000 εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, που ξεκινά “καθαρά” από τα 611 ευρώ, ενώ πάνω από 700.000 εργάζονται με μερική απασχόληση, δηλαδή με λιγότερα από 400 ευρώ.

Όταν για ένα μικρό δυάρι στο Ναύπλιο απαιτείται ενοίκιο 400 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, αν βρεις προς ενοικίαση, είναι προφανές ότι κυρίως οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν την δυνατότητα να βρουν ένα σπίτι να νοικιάσουν και να κάνουν οικογένεια.

Πώς μπορούν λοιπόν να έχουν οι νέοι πρόσβαση σε φτηνότερα ενοίκια;

Με αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων προς ενοικίαση.

Ο πυρήνας του σχεδιασμού μας, προβλέπει χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να κατασκευαστούν χιλιάδες κατοικίες που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και οικογένειες καθώς με τον τρόπο αυτό να δημιουργηθεί σταδιακά ένα δημόσιο αποθεματικό κοινωνικών κατοικιών.

Ταυτόχρονα προβλέπει κρατικές ενισχύσεις και φορολογικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν και να ανακαινιστούν παλιά ακίνητα που είτε είναι κλειστά είτε δεν τα πλησιάζει κανείς.

Με αυτόν τον τρόπο θα “πέσουν” περισσότερα ακίνητα στην αγορά που θα διατίθενται για νέες κατοικίες και ταυτόχρονα θα υποχωρήσουν οι τιμές των ενοικίων.

Η Αργολίδα οφείλει να διεκδικήσει τις χρηματοδοτήσεις που χρειάζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης ,για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το δημογραφικό πρόβλημα και να κρατήσεις τις νέες και τους νέους στο τόπο μας.

ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Οικονομολόγος
Υπ.Βουλευτής Αργολίδας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ