ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Ν. Κίο Αργολίδας με μνημόσυνο για τα θύματα των Τεμπών (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:09:00 μ.μ. | | | |
περιφορά εικόνων
Η πρώτη Κυριακή των Νηστειών , Κυριακή της Ορθοδοξίας , η Εκκλησία μας πανηγυρίζει το ιστορικό γεγονός της αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων και γενικότερα την νίκη της του Χριστού Ορθοδόξου πίστεως εναντίον των αιρετικών δοξασιών.
Στον Ιερό ναό της Αγίας Ειρήνης στη Νέα Κίο Αργολίδας τελέσθηκε ο Όρθρος της εορτής και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου ,Βασιλείου από τους εφημέριους , π .Δημοσθένη και Ηλία Γάτσιο
Μετά τη λειτουργία και με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, συμμετέχουσα στη θλίψη και την οδύνη ολόκληρου του ελληνικού λαού για το τραγικό πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή των Τεμπών, τελέσθηκε Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της τραγωδίας σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος. 
Ακολούθησε η Λιτανεία των Ιερών Εικόνων γύρω του Ιερού Ναού με μοναδικό τρόπο .όπως εορτάζονταν στην παλαιά Κίο στην Μικρά Ασία.
Η κωμόπολη της Νέας Κίου στην Αργολίδα τιμά κάθε χρόνο την μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας στον ενοριακό ιερό ναό της Αγίας Ειρήνης. 
Να σημειωθεί πως η Κίος της Μικράς Ασίας από τον 16 αιώνα και μετά αποτέλεσε την έδρα της ξακουστής Μητρόπολης Νικαίας και διατηρήθηκε ως την μικρασιατική καταστροφή. 
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων στη Βασιλεύουσα από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842, οπότε και έπαψε από το γεγονός αυτό ο μακροχρόνιος σάλος που είχε δημιουργηθεί εκ του ζητήματος των εικόνων.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ