ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Θανάσης Κολιζέρας υπ. βουλευτής Αργολίδας του ΚΚΕ: Ηλεκτροσόκ για τα λαϊκά νοικοκυριά

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:21:00 π.μ. | | |
Θανάσης Κολιζέρας
Άλλο ένα ηλεκτροσόκ περιμένει τα λαϊκά νοικοκυριά από την 1η Μάη, με τα αυξημένα «τέλη δικτύου διανομής» που αποφάσισε η ΡΑΕ.

Επιπλέον θα προστεθούν και οι αυξήσεις που νομοθετήθηκαν στα μουλωχτά τον περασμένο Νοέμβρη για το χαράτσι στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), το οποίο μπορεί πλέον να ανεβαίνει «κατά τη βούληση» του εκάστοτε υπουργού.

Ήδη είναι αυξημένο κατά 43 ευρώ για κάθε νοικοκυριό, με τις συνολικές αυξήσεις μόνο από τα «καπέλα» που μπαίνουν στην κατανάλωση ρεύματος και ακούνε στο όνομα «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» να ξεπερνάνε το 12%.

Παράλληλα, η περιβόητη «ρήτρα αναπροσαρμογής», η οποία διασφαλίζει ότι οι όποιες αυξήσεις στις τιμές θα περνάνε «πάραυτα» στους λογαριασμούς, ετοιμάζεται για ολική επαναφορά, μετά από ένα διάστημα που είχε ανασταλεί τυπικά, αλλά στην πραγματικότητα είχε ενσωματωθεί στους λογαριασμούς ρεύματος.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η απόσυρση των όποιων επιδοτήσεων έδινε η κυβέρνηση στους λογαριασμούς, παίρνοντας από την άλλη τσέπη του λαού, για να διασφαλίζει την «εισπραξιμότητα» των ενεργειακών ομίλων, που τα κέρδη τους εκτοξεύτηκαν την περασμένη χρονιά (πωλήσεις ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου - 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 από 499 εκατομμύρια ευρώ το 2021).

Τι επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω; Πολύ απλά: «Πράσινη μετάβαση» - «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας και φτηνό ρεύμα για τον λαό είναι έννοιες ασυμβίβαστες.

Μόνοι κερδισμένοι είναι οι όμιλοι και χαμένος ο λαός, ο οποίος πληρώνει τις αντιφάσεις, τα αδιέξοδα, τους ανταγωνισμούς στην «απελευθερωμένη» αγορά.

Χαρακτηριστικό είναι και το εξής: Το νέο «καπέλο» στα «τέλη δικτύου διανομής» μπαίνει επειδή μειώθηκε η κατανάλωση ρεύματος και άρα και το ετήσιο έσοδο που είχαν προϋπολογισμένο οι όμιλοι!

Η «πυξίδα» λοιπόν δείχνει σταθερά τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αφού όπως έλεγε η πρόσφατη κατάπτυστη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, όλα αυτά συνιστούν «αποδεκτή πρακτική στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (...) με βάση τις Οδηγίες και τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηλεκτρική ενέργεια, την εναρμόνιση της χώρας μας με το κοινοτικό Δίκαιο, για τη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» και το γεγονός ότι η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας έχει πλέον αναχθεί σε χρηματιστηριακό προϊόν και διαμορφώνεται από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, του 2018.

Εκεί ακριβώς, στην Ενέργεια - εμπόρευμα και την «απελευθερωμένη» αγορά της ΕΕ που προωθούν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και οι λοιποί, πρέπει να σημαδέψει η λαϊκή πάλη για φτηνή Ενέργεια. Κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές.

Θανάσης Κολιζέρας, υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας του ΚΚΕ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ