ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Ομιλία του υπ. βουλευτή Αργολίδας Θανάση Κολιζέρα: «Δυνατό ΚΚΕ για να έχουν δύναμη οι αγρότες και οι αγώνες τους»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:12:00 μ.μ. | | |
Θανάσης Κολιζέρας
Πραγματοποιήθηκε με πλήθος συμμετοχής αγροτών ομιλία - συζήτηση από την Τομεακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ, στο χώρο του συνεταιρισμού «ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ» στη Πυργέλλα με θέμα: «Δυνατό ΚΚΕ για να έχουν δύναμη οι αγρότες και οι αγώνες τους».

Σημεία από την εισηγητική ομιλία του Θανάση Κολιζέρα, υποψήφιου βουλευτή Αργολίδας του ΚΚΕ:

Το ΚΚΕ απευθύνεται στους βιοπαλαιστές αγρότες, αγρότισσες τους καλεί να κάνουν αποφασιστικό βήμα, στηρίζοντας - δυναμώνοντας το ΚΚΕ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, γιατί ένα ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή και το λαό θα δώσει μεγαλύτερη δύναμη, αποτελεσματικότητα και προοπτική στους αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος της χώρας μας, στους αγώνες των αγροτών για την επιβίωσή τους και ζωή με αξιοπρέπεια.

Οι άνθρωποι του μόχθου της αγροτικής παραγωγής να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που με τις πολιτικές τους, δημιουργούν ασφυκτική κατάσταση και όρους ξεκληρίσματος, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ μαζί με όλα τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, διαμόρφωσαν τα εργαλεία για να καταστραφούν πιο γρήγορα πιο πολλές μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις, να συγκεντρωθεί η γη σε όλο και λιγότερα χέρια, σε μεγαλοαγρότες, στις αγροτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις.(…..)

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το εργαλείο που επιταχύνει το ξεκλήρισμα της αγροτιάς και το πέρασμα της γης και της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και βιομηχάνων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. (…….)

Όλοι αυτοί που ζητούν την ψήφο των αγροτών, ας πουν τι θέση έχουν για τα βασικά ζητήματα που ξεκληρίζουν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Τι θέση έχουν για παράδειγμα για τις ποσοστώσεις που οδηγούν στη διατροφική εξάρτηση τη χώρα και το λαό;

Τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι αποκαλυπτικά. Το 1980 καλλιεργούνταν στην Ελλάδα 7.281.370 στρέμματα μαλακού σίτου, παράγοντας 2.274.250 τόνους. Το 2018 καλλιεργήθηκαν για μαλακό σιτάρι μόλις 1.196.980 στρέμματα και η παραγωγή ήταν 302.849 τόνοι, ενώ είχαν εισαχθεί 989.493 τόνοι. Οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς σε μαλακό σιτάρι ξεπερνούν τους 1,3 εκατ. τόνους ετησίως, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα από πλεονασματική έγινε ελλειμματική. (…..)

Ας απαντήσουν όλοι αυτοί οι υποψήφιοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ κλπ, παλιότεροι και νεότεροι, που βγαίνουν προεκλογικά και υπόσχονται «καλύτερες μέρες», «έργα που δήθεν έκαναν και θα κάνουν», όλοι αυτοί που θυμούνται τους αγρότες και τα χωριά λίγες μέρες πριν τις εκλογές, αν στηρίζουν βασικά αιτήματα επιβίωσης των αγροτών όπως τις κατώτερες εγγυημένες τιμές των προϊόντων, όπως εξασφαλίζουν στους επιχειρηματίες της Ενέργειας ή σε αυτούς που παραχωρούν τους αυτοκινητόδρομους;

Αν στηρίζουν την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ;

Φθηνό αγροτικό πετρέλαιο, αφορολόγητο όπως των εφοπλιστών κλπ;

Ας απαντήσουν γιατί δεν προχωρούν και να ολοκληρωθούν βασικά, ζωτικής σημασίας έργα υποδομών, όπως ο Ανάβαλος στη περιοχή των Μυκηνών και περιοχών της Μιδέας, της Ερμιονίδας, της Επιδαύρου εξασφαλίζοντας παράλληλα φθηνό νερό; (……)

Η ίδια η σκληρή καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που στηρίζουν αυτοί και τα κόμματά τους. Τα στοιχεία άλλωστε είναι αποκαλυπτικά:

Στα χρόνια που η Ελλάδα είναι στην ΕΟΚ - ΕΕ πάνω από 800.000 μικρά και μεσαία αγροτικά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν. (……)

Η μόνη διέξοδος για τη μικρομεσαία αγροτιά είναι ισχυρό ΚΚΕ την επόμενη μέρα των εκλογών.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που στάθηκε με συνέπεια στο πλευρό, στους αγώνες και τις μάχες των αγροτών και στήριξε τα δίκαια αιτήματά τους.

Αναγνωρίζει στο πρόσωπο του δουλευτή της γης και του κτηνοτρόφου, έναν αγωνιστή του μεροκάματου και της ζωής, που δίνει μάχη για την επιβίωση, δουλεύοντας μέσα σε πολύ σκληρές συνθήκες εργασίας, στο κρύο και στο λιοπύρι, όχι για ν' αποκτήσει μεγάλα πλούτη, αλλά για να εξασφαλίσει το καθημερινό ψωμί της οικογένειάς του.

Ταυτόχρονα, έναν παραγωγό που με τα προϊόντα που παράγει μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών των εργαζομένων, του λαού μας. Kαι υπάρχουν σήμερα οι δυνατότητες παραγωγής και ανάπτυξης που μπορούν να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες.

Η Ελλάδα έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, να καλύψουν με επάρκεια τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας και να παράγουν πρώτες ύλες για τη βιομηχανία, να συμβάλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε μια περίοδο που η ανεργία τσακίζει κόκαλα.

Μπορεί να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη, σε ρήξη με την ΕΕ και φυσικά την ΚΑΠ και με το λαό πρωταγωνιστή και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει. Μόνο τότε θα απελευθερωθούν και θα αξιοποιηθούν, με επάρκεια, οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα. Θα είναι τότε δυνατό, με τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, να οργανωθεί η παραγωγή ώστε να καλύψει τις ανάγκες σε τρόφιμα και πρώτες ύλες.

Να υπάρξει επανασχεδιασμός της παραγωγής, να ενισχυθεί το σκέλος της κτηνοτροφίας, αφού ως χώρα είμαστε ελλειμματική σε γάλα και κρέας. Ο παραγωγικός συνεταιρισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς που θα λειτουργεί δίπλα στα μεγάλα κρατικά αγροκτήματα, θα μειώσει το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζει φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα για τις λαϊκές ανάγκες και βιώσιμο εισόδημα για τους αγρότες, χωρίς το φόβο των εμπόρων και των απλήρωτων επιταγών, με ασφάλιση της παραγωγής απ' όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους. Μια τέτοια αγροτική ανάπτυξη θα είναι προς όφελος του λαού μας.

Η μόνη λύση που πραγματικά συμφέρει τους πολλούς, ενάντια στη φτώχεια, στην ανεργία και το ξεκλήρισμα, βρίσκεται στην πολιτική πρόταση και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, βρίσκεται στο δρόμο όπου ο λαός θα είναι πραγματικά στην εξουσία.(…..)

Η κάθε ψήφος στις εκλογές της 21ης Μαΐου στο ΚΚΕ, μεταφράζεται σε αποτελεσματική διεκδίκηση για να παραμείνουν στα χωράφια και στα κοπάδια τους, να ζουν με αξιοπρέπεια οι βιοπαλαιστές αγρότες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

Για να ακουστεί δυνατά η φωνή των αγροτικών - λαϊκών διεκδικήσεων για έργα, υποδομές στην ύπαιθρο, υπηρεσίες προς όφελος των λαϊκών αναγκών.

Η ψήφος στο ΚΚΕ μένει εκεί που δόθηκε, δεν μεταλλάσσεται, επιστρέφει στο λαό και το κίνημά του, γίνεται δική του δύναμη. Δεν μεταγράφεται σε αντιλαϊκές πλειοψηφίες, δεν μπαίνει σε λογικές παζαριών.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ