ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Εσπερινός της Ζωοδόχου Πηγής στην ιστορική Αγία Μονή στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:32:00 μ.μ. | | | |
Ιερείς σε θεία λειτουργία
Η Θεομητορική εορτή της Ζωοδόχου Πηγής εορτάζεται με κάθε λαμπρότητα στο προσφάτως ανακαινισμένο Βυζαντινό μοναστήρι της Αγίας Μονής, στην περιοχή Άριας Ναυπλίου.
Την παραμονή της εορτής  Πέμπτη 20 Απριλίου 2023 τελέσθηκε εορταστικός εσπερινός Ιερουργούντος του αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Παπουλέση.
Τον εσπερινό μεταξύ άλλων παρακολούθησαν οι βουλευτές Αργολίδας Γ. Ανδριανός και Α. Πουλάς και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κ. Ρούτουλας.
Οι εργασίες αποκατάστασης που έγιναν στη Μονή αφορούσαν τη συντήρηση και αποκατάσταση του Καθολικού καθώς και την αποκατάσταση και εκσυγχρονισμό της βορειδυτικής πτέρυγας της μονής και η απόδοση της αρχικής λειτουργικής μορφής και οργάνωσής της. 
Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της περιοχής που ιστορία του χάνεται στα χρόνια του Βυζαντίου .
Σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Ναυπλίου στην περιοχή της Άριας και στις υπώρειες του Παλαμηδίου, βρίσκεται η Αγία Μονή. 
Χρονολογείται περί τα μέσα του 12ου αιώνα και χτίστηκε από τον Επίσκοπο Άργους και Ναυπλίου Λέοντα. Αποτελεί ένα από τα λιγοστά καλοδιατηρημένα δείγματα βυζαντινού ναού. 
Ενώ λειτούργησε για ένα διάστημα ως ανδρικό μοναστήρι, σήμερα αποτελεί γυναικείο ησυχαστήριο Μέσα στο ναό, η εικόνα του Φανερωμένου Χριστού, έχει τη δική της θαυμαστή ιστορία. 
Βρέθηκε το 1920, πίσω από το ιερό της εκκλησίας από τον Ελληνοαμερικάνο Θεόδωρο Ρογκόπουλο, ο οποίος έφτασε στο Ναύπλιο ύστερα από όνειρο που είχε δει και έφερε στο φως την εικόνα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ